Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BDDK, esnafı, korsan çalışan faktoring şirketlerine karşı uyardı (28.09.08) PDF Yazdır e-Posta
28 Eylül 2008

 

Küresel piyasalarda geçen yıl başlayan krizin ardından bankaların kredi musluğunu kesmesi esnafı zor duruma düşürdü.

Finansal kriz yaşayan esnaf rotayı alacakları belirli bir komisyon karşılığında peşin ödeyen faktoring şirketlerine çevirmek zorunda kaldı. Ancak sektörde faaliyet gösteren bazı kurumların gerekli izinleri almadan yasadışı çalıştığı ortaya çıktı. Bunun son örneği merkezi Almanya olarak gösterilen DS Consept Factoring isimli firmada yaşandı. Sektörün bağlı bulunduğu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), adı geçen firmanın izinsiz faaliyet gösterdiğini tespit etti. Kanuni prosedürün başlaması için gerekli girişimde bulundu. Son yıllarda firmaların faktoring şirketlerine olan ilgisi artıyor. 80'in üzerinde şirketin faaliyet gösterdiği alanda 44 üyesi bulunan Faktoring Derneği verilerine göre yılın ilk yarısında derneğe üye şirketler 16 milyar 484 milyon YTL ciro elde etti. Ciro bazında gerçekleşen büyüme, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oldu. 2008 hedefi ise bir önceki yıla göre yüzde 30 büyüyerek 36 milyar dolar ciroya ulaşmak. Son dönemde basın yayın organlarında faktoring şirketlerine yönelik ilanların sıklaşması BDDK'yı harekete geçirdi. Kurul, DS Concept Factoring adlı firmanın faaliyetlerine ilişkin haber ve değerlendirmelere yer verildiğine dikkat çekerek esnafı bu şirket ile çalışmaması konusunda uyardı. Kurul tarafından yapılan açıklamada, "Kurumumuz veya Hazine Müsteşarlığı'nın izniyle kurulmuş, şube veya temsilcilik açma izni verilmiş DS Concept Factoring unvanlı bir faktoring sirketi bulunmamaktadır." denildi.

30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan faktoring sektörüne yönelik denetimler geçen yıl başladı. Üst Kurul, önceki yıl Hazine'den devralınan bu şirketleri yılbaşına kadar kapsamlı incelemeye tabi tuttu. Bankacılık Kanunu hükümleri gereğince bütün leasing, faktoring ve finansman şirketlerinin kuruluş, izin, denetleme ve düzenleme faaliyetleri yetkisi Hazine'den alınıp 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren BDDK'ya geçti. Leasing, faktoring ve finansman şirketlerinin Hazine Müsteşarlığı'ndan Bankacılık Üst Kurulu'na bağlanmasının ardından BDDK, Hazine'den 158 koli içinde bin 551 adet dosya devralmıştı. İki kurum arasında uzun yazışmalardan sonra gönderilen listede 83 finansal kiralama, 89 faktoring ve 9 finansman şirketi olduğu belirlenmişti. İki kurumdan görevlendirilen personelle oluşturulan ekip 1.551 adet dosyanın envanter çalışmasını yapmıştı.

Faktoring Derneği verilerine göre sektör geçen yıl yüzde 45'lik büyüme gerçekleştirerek 28 milyar dolarlık ciro elde etti. 2008'in ilk yarısında 16 milyar 484 milyon YTL ciro elde eden sektörün yıl sonu hedefi ise yüzde 30'luk büyüme ile 36 milyar dolar ciro. İlk 6 aylık cironun, 14,1 milyar doları yurtiçinden, 2,1 milyar doları ise ihracat faktoringinden elde edildi. Sektörün 2012'deki ciro hedefi ise 100 milyar dolar. Faktoring, müşteri alacaklarının faktoring şirketi tarafından peşin ödenmek üzere belli bir oranda kesinti yapılarak satın alınması olarak tanımlanıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=743496&title=bddk-esnafi-korsan-calisan-faktoring-sirketlerine-karsi-uyardi