Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emeklilik yaşı kademeli olarak 65'e çıkacak, aylıklar azalacak PDF Yazdır e-Posta
29 Eylül 2008

Yeni sistemde emeklilik yaşı 2036'ya kadar değişmeyecek ancak daha sonra kademeli olarak 65'e çıkacak. Emekli aylığı hesabından büyüme çıkarıldığı için ele geçecek para düşecek..

 

Sigorta sisteminde yeni bir döneme 1 Ekim'de 'merhaba' diyecek olan Türkiye'de birçok yeni uygulama yürürlüğe girecek. Yasanın uygulanmasına imkân tanıyacak tebliğler de dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yasanın en çok kafa karıştıran uygulamaları emeklilikle ilgili Çünkü 18 Eylül 1999 öncesinde ve sonrasında işe girenler ile ilk kez 30 Nisan 2008'den (yeni yasanın kabul edildiği tarih) sonra sigortalı olanlar için farklı sistem uygulanacak.

30 Nisan 2008'den sonra ilk kez sigortalı olanlar: Yeni sisteme göre emeklilik için; kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını doldurmaları ve en az 9 bin gün prim ödemiş olma koşulu aranacak. Ancak SSK'lı (4/a) olan sigortalılar için prim gün sayısı şartı 7 bin 200 gün uygulanacak. Emeklilik yaşı, 2036'ya kadar değişmeyecek. 2036'dan itibaren kademeli olarak her iki yılda 1 yaş artırılarak 2048'de kadın ve erkek için 65 yaşta eşitlenecek.

8 Eylül 1999 öncesinde SSK'lı olanlar: Kademeli emeklilik var. Kadınlar, 20 yılı erkekler 25 yılı doldurmak zorunda. Kadınlarda 20 yıl yanında sigorta başlangıç tarihlerine göre, 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında prim ödeme ve 40-56 yaş arasında olma şartları da bulunuyor. Erkeklerde ise sigorta başlangıcına göre, 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında prim ödeme, 44-58 yaş arasında emekli olabilecek.

8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası sigortalı olanlar: SSK'lılarda kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduklarında, 7 bin gün prim ödemiş olmak koşuluyla emekli olabilecek.

ÇALIŞAN EMEKLİYE SIKINTI
Yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra, ilk kez sigortalı olanlar, emekli olduktan sonra ücretli olarak çalışırlarsa emekli aylıkları kesilecek. Bu eski yasada bulunmuyordu. Yeni yasanın yürürlük tarihinden yani 1 Ekim 2008'den önce 1 gün dahi olsa sigortalı hizmeti bulunanlar, ileride emekli olduklarında, başka işte çalışırlarsa emekli aylıkları kesilmeyecek.

 

Milletvekilleri yeni dönemin en kazançlı çıkanları olacak

2 yıl vekillik yapıp emekli olan 8 bin 500 YTL maaş yanında 2 bin 600 YTL emekli aylığı alacak..

 

Milletvekilliğinde ikinci yılı tamamlayanlar, emeklilik şartı tutuyorsa hem milletvekili maaşı hem de emekli aylığı alabiliyor. Normal emekli olanlar da milletvekili olursa emekliliğini durdurup 2 yılı doldurup Emekli Sandığı'ndan emekli olabiliyor. Böylece hem 8 bin 500 YTL civarında milletvekili maaşı hem de 2 bin 600 YTL civarında emekli aylığı alıyor. Emekli aylığı, milletvekilliği görevi bitince yaklaşık 4 bin YTL oluyor.

Emekli aylığı daha düşük hesaplanacak

 

Yeni dönemde emekli aylıklarına büyüme tırpanı geliyor. Sebep ise güncelleme katsayısı. Mevcut sistemde, emekli olacak birine bağlanacak aylık için enflasyona büyüme rakamı ekleniyordu. Yeni sistemde enflasyona büyüme eklenmeyecek. Bu da aylık hesabında daha baştan kaybetmek anlamına geliyor.

Tutuklu memur, doğum yapanlar borçlanacak

 

Yasanın uygulama tebliğleri arasında ilginç bir ayrıntı da çıktı. Daha önce askerlik sürelerinin sigortalılık süresine eklenmesine imkân verilirken Resmi Gazete'de dün yayımlanan tebliğle ekleme yapabileceklere şunlar eklendi.

DOĞUM YAPAN KADINLAR: 2 kez doğum yapan için 2'şer yıl, yani 4 yıl borçlanabilecek.

SERBEST ÇALIŞAN: Gelir vergisi mükellefi ve şirket ortakları hariç, er olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler.

SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANLAR: Aylıksız izinde geçen süreleri, sigortalı olmaksızın doktora veya uzmanlık öğreniminde geçen süreler.

KAMUDA SÖZLEŞMELİ ÇALIŞAN: Tutuklanan veya gözaltına alınıp beraat edenler, seçimlerde istifa edip sonra işbaşı yapanlar ile grev ve lokavt zamanında geçen süreler borçlanılacak.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,253A97594A034DCA991E22C1F61D4650.html