Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni kanuna göre çalışan kazanacak (30.09.08) PDF Yazdır e-Posta
30 Eylül 2008

Sosyal Güvenlik Yasası'nın yarın yürürlüğe girecek maddeleri ile yeni bir dönem başlayacak. Kanunla emekliler hem emekli aylıklarını, hem de çalıştıkları işyerinden ücretlerini alabilecekler

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın yarın yürürlüğe girecek maddeleri ile başta sağlık hizmetlerinin finansmanı olmak üzere sosyal güvenlik alanında yeni bir dönem başlayacak. TBMM'de kabul edilerek Mayıs ayında Resmi Gazete'de yayımlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın ikinci ayağı 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe giriyor. Çalışma yaşamında yeni dönem olarak kabul edilen 1 Ekim'den itibaren uygulamaya girecek yeni düzenlemelerle acil durumlarda hastalar hastane kapısından geri çevrilmeyecek.

YÜRÜRLÜĞE GİRECEK DÜZENLEMELER

Buna göre, Bağ-Kur'luların prim oranı azalacak, cenaze yardımı, emzirme ve evlenme ödeneğinden yararlanmaları sağlanacak. Askerlik borçlanması tutarı artacak, ödeme süresi kısalacak. Kadın sigortalılar, doğumdan sonra işten ayrılmış olmaları ve çocuğun yaşaması şartıyla en fazla 2 defa azami 4 yıllık süreyi borçlanabilecek. 18 yaşından küçükler, herhangi bir şart aranmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanacak. 1 Ekim'den sonra 18 yaşını dolduran kız çocukları, anne-babalarının sağlık yardımından yararlanamayacak. Halen anne-babasının sigortalılığından yararlanan kız çocukları, durumları değişmediği sürece bu haktan yararlanmaya devam edecek. Aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılanacak. Yeni düzenleme ile özel sağlık hizmeti sunucuları, belirlenen fiyatın en çok yüzde 30'u kadar fark ücreti alabilecek. Otelcilik ve istisnai işlemlerden ise protokol bedellerinin 3 katı kadar fark ücreti alınabilecek. Bağ-Kur'luların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için gerekli olan 240 günlük prim gün sayısı 30 güne indirilecek.

YIPRANMA HAKKI KALKTI

Halen çalışmakta olan tüm sigortalıları kapsayacak şekilde, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle yüzde 25 ve daha yukarı oranda sakat kalan işçilere bağlanan gelirlere uygulanmakta olan alt sınır kalkacak. Böylece 1 Ekim'den sonra sakat kalan işçiye ödenecek gelir, 1 Ekim'den önceki miktarın önemli oranda gerisinde kalacak. Gazeteciler, matbaa işçileri, gemi adamları, uçuş personeli, kaynakçı, şeker sanayi çalışanları, posta dağıtıcısı gibi meslek gruplarının "yıpranma hakkı" olarak bilinen fiili hizmet süresi zammı kaldırılacak.

Maaşlarda kesinti uygulaması

Çalışan emekliler için, ekimden itibaren yeni bir dönem başlıyor. İlk kez sigortalı olanlar, ileride emekli olduklarında, hem çalışıp hem de emekli aylığı alamayacaklar. Bağ-Kur emeklileri aylıklarının yüzde 12'si oranında prim ödeyecekler. Bu durumda, emekliler hem emekli aylıklarını (Kesintiden sonra), hem de çalıştıkları işyerinden ücretlerini alabilecekler. Emekli olup, SSK'lı olarak çalışanlarda, prim kesintileri artacak ve oranları, yüzde 31 ile 36,5 arasında değişecek. Bunun 7.5'i çalışan emekliden, kalanı işverenden kesilecek.

Ölüm aylığını hak etme hali

Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte çalışması nedeniyle sigortalı olmayan veya ailesinde sigortalı bulunmayanlardan, aile içindeki kişi başına geliri; asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar 24 YTL, asgari ücret ile asgari ücretin iki katına kadar olanlar 73 YTL, asgari ücretin iki katından fazla olanlar 146 YTL ödeyerek sağlık hizmetlerinden istisnasız yararlanabilecek. İşçiler için malullük ve ölüm aylığını hak etmek için 5 yıllık sigortalılık süresini doldurmak ve 900 gün prim ödemiş olmak şartı, halen çalışanları da kapsayacak şekilde 10 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış ve bin 800 gün prim ödemiş olma şeklinde yeniden düzenlenecek. İsteğe bağlı sigortalılık uygulamasında da değişikliğe gidilecek. Artık dileyen, isteğe bağlı sigortalı olabilecek ve sigortalı olduğu sürece sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Bu düzenlemeyle, kısmi zamanlı çalışanlar ile usta öğreticilere de ay içinde eksik kalan günlerini isteğe bağlı olarak tamamlayabilecek.

Ayakta tedaviye 2 YTL ödenecek

Ayaktan tedavilerde 2 YTL katılım payı alınacak. Aşılar, kanser tarama testleri gibi kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri de ilk defa sağlık sigortası kapsamına alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak. Her yaştaki sigortalıların diş protez bedelleri, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca tespit edilecek fiyatlar üzerinden karşılanacak. Kurumla sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarına acil haller dışında gidilmesi durumunda, tedavi bedelini sigortalı ödeyecek. Yurt içinde yapılamayan tetkikler yurt dışında yapılabilecek.

Refakatçi ücretini SGK karşılayacak

Yarından itibaren Bağ-Kur'luların yol ve refakatçi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak. Katılım payı, ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 YTL olarak uygulanacak. Tıbbi malzeme için ödenecek katılım payının tutarı, tıbbı malzemenin alındığı tarihteki brüt asgari ücretin yüzde 75'ini geçemeyecek. Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30'una kadar kişilerden ilave ücret alınabilecek.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=30.09.2008&i=142559