Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Genç istihdamında fırsatı kaçırmayın (01.10.08) PDF Yazdır e-Posta
01 Ekim 2008

Hak-İş, gençlerin istihdamını teşvik eden yasadan, aradan 4 ay geçmesine rağmen yeterin- ce yararlanılamadığını belirterek, iş dünyasına 'tarihi fırsatı kaçırmayın' çağrısında bulundu

 

Hak-İş tarafından hazırlanan raporda, istihdam paketinin yürürlüğe girmesinin ardından 4 aylık dönemin boşa geçirildiği ve genç istihdamında bir arpa boyu yol alınamadığı savunularak, Türkiye'nin bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiği belirtildi. Raporda, “Türkiye'de gençler arasındaki işsizlik oranı toplam işsizlik oranının iki katına kadar çıkıyor” denildi. Rapora göre, 2001'de yüzde 16,2 düzeyinde bulunan genç işsizlik oranı 2002'de yüzde 19,2'ye, 2003'te yüzde 20,5'e yükseldi. 2004'te yüzde 19,7'ye 2005'te yüzde 19,3'e ve 2006'da yüzde 18,7'ye gerileyen gençler arasındaki işsizlik oranı, 2007'de ise yüzde 19,6 olarak hesaplandı.

İSTİHDAM BÜYÜMENİN GERİSİNDE

Rekabet gücünün artması, sanayinin gelişmesi ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak artan bir nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye'nin geniş potansiyele ve son 5 yılda ekonomideki kesintisiz büyümeye rağmen yeterince istihdam oluşturamama problemiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Raporda, ekonomi, 2002-2007 döneminde sabit fiyatlarla kümülatif yüzde 40'a yakın büyürken, istihdamdaki artışın yaklaşık yüzde 5,8 düzeyinde kaldığı kaydedildi.

İş bulamayan gençlerin, sadece bir gelirden yoksun kalmadığı, çalışma hayatının ve iş tecrübesinin kendisine kazandıracağı sosyalleşme sürecinden dışlandığı vurgulanan raporda, mali bakımdan bağımsızlığını sağlayamayan gençlerin, gelecek planı konusunda belirsizlik içerisinde kaldıkları ifade edildi. Raporda, işsizliğin, gençler için bir başarısızlık ve yenilgi anlamına geldiği ve gençleri toplumdan uzaklaştırıcı bir rol oynadığı dile getirildi.

KAMPANYAYA İHTİYAÇ VAR

İşsizliğin yüksek oluşunun toplumda siyasi şiddete bile neden olabileceğine dikkat çekilen raporda, İstihdam Paketi olarak bilinen yasal düzenleme tarihi bir fırsat olarak nitelendirilirken, “Halen yürürlükte olan istihdam paketi önemli bir avantaj. Paketin getirdiği olanakların kullanılması yönünde bir tanıtım kampanyası başlatılmalı” denildi.

Yeni bir dinamizm

İstihdam konusunu yeniden gündeme taşıyan raporda, şunlar kaydedildi: “İşsizliğin çözümü için birkaç farklı politika eş zamanlı uygulanmalı. Örneğin Avrupa Sosyal Şartı'nın 30. maddesinde yer alan Asgari Gelir Desteği uygulamaya konulmalı, işsizlik ve açlık sorunu birbirinden ayrılıp, işsiz insanların düzenli gelir sistemi ile yeni bir toplumsal dinamizm yaratması sağlanmalıdır.”

8 aylık süreyi iyi kullanalım

“İşsizliği azaltmak, istihdamı artırmak ve ekonomik ve sosyal kalkınmayı eş zamanlı gerçekleştirmek” gerekçesiyle hazırlanan paketin 1 yıl yürürlükte kalacağına dikkat çekilen raporda, yasadan istifade etmek için 8 aylık bir süre kaldığına dikkat çekildi.

Genç işsiz daha çok

  Raporda, gençler arasındaki işsizliğin yüksek olmasının nedenleri şöyle sıralandı:

  Yüksek eğitimli gençler iş gücüne daha fazla katılıyor.

  Eğitim ile iş gücü piyasası arasındaki bağlantı zayıf ve okuldan istihdama geçiş etkili biçimde gerçekleşmiyor.

  İş gücünün nitelikleriyle, piyasada ihtiyaç duyulan niteliklerin örtüşmemesi gençlerin işsizliğine yol açıyor.

 

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=01.10.2008&i=142681