Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hediye alana vergi yükü PDF Yazdır e-Posta
02 Ekim 2008

Image

Maliye Bakanlığı, hediye ve bağış yoluyla milyarlık servet sahibi olan vatandaşlara kancayı atıyor.

 

Yeni yıldan itibaren, bağış ve hediye gibi yollarla karşılıksız edinilen mal ve nakitleri “kazanç” sayan yeni bir vergi sistemi yürürlüğe girecek. Yeni sistem, özellikle zengin sevgililerin otomobil hediye ettiği mankenleri vuracak.

HEDİYE DEĞİL KAZANÇ

Yüklü vergiyi ödemeyen manken, arabanın keyfini süremeyecek. Çocuğuna pahalı araba alan varlıklı aileleri de yüklü vergiler bekliyor. Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve yeni yıldan itibaren yürürlüğe koymayı düşündüğü yeni Gelir Vergisi Kanunu tasarısı taslağı, bugüne kadar kavranmayan birçok geliri vergi kapsamına alıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte gelirin tanımı yeniden yapılırken, hediye ve bağış yoluyla elde edilen varlıklar “karşılıksız edinimler” ismi verilerek “kazanç” sayıldı. Hediye ve bağışlar kazanç sayılınca da otomatik olarak verginin kapsamı içerisine girmiş oldu.

BİN YTL’Yİ AŞAN HEDİYENİN YARISI

Yeni düzenlemede karşılıksız edinim; “Veraset yoluyla edinilenler hariç olmak üzere, herhangi bir suretle karşılıksız olarak edinilen paralar ve sair kıymetler” şeklinde ifade edildi. Bu tanıma göre baba, dede ya da akrabalardan “miras yoluyla” edinilen kazançlar bu grubun dışında tutulurken, hediyeler ve bağışlar direkt vergi kapsamına alınacak.

Bunun için de değeri bin liraya kadar olan hediyelerin yüzde 50’si, bin ila 5 bin lira değerindeki hediye ve bağışların yüzde 60’ı, değeri 5 bini geçenlerin ise yüzde 70’i üzerinden o yıl vergi alınacak. Bunlara uygulanacak vergi oranı ise yüzde 10 ila yüzde 25 arasında değişecek.

PORSCHE’NiN DÖRTTE BiRi DEVLETiN OLACAK

Yeni düzenleme özellikle, sevgililerinden aldıkları lüks hediye arabalarla sık sık basında yer alan mankenleri etkileyecek. Mankenler aldıkları hediye araba ve evlerin vergisini ödemek zorunda kalacak. Örneğin, ünlü manken Şenay Akay’ın, Otomobil Osman lakaplı Osman Güney’den Porsche marka araba aldığı iddia edilmişti.

Bu lüks otomobilin Akay’ ın üzerine kaydı bulunması halinde Maliye, Porsche’u karşılıksız edinilmiş kazanç sayıp vergi talep edebilecek. Düzenleme sadece sevgiliden gelen hediyeyi değil, anne- babaların çocuklarına ya da eşlerin birbirlerine aldıkları hediye ve bağışları da kapsıyor.

SAYAN’IN OĞLU DA LİSTEDE VAR

Dolayısıyla örneğin Seda Sayan’ın oğlu Oğulcan’a hediye ettiği 50 bin euro değerindeki Jaguar da; basketbolcu İbrahim Kutluay’ ın eşi Demet Şener Kutluay’a doğum günü hediyesi olarak 75 bin euroya aldığı Mercedes de vergi kapsamına girecek.

bugün