Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Kazandığın kadar öde eşit hizmet al' dönemi (05.10.08) PDF Yazdır e-Posta
05 Ekim 2008

Her vatandaşa eşit sağlık hizmeti sunmaya amaçlayan Genel Sağlık Sigortası uygulaması, vatandaşlara aynı hizmete kendi bütçeleri ölçüsünde ödeme yaparak ulaşmasına imkan sağlayacak.

'Kazandığın kadar öde eşit hizmet al' dönemi
Kazancınız ne kadarsa, bütçenize göre ödemeler yaparak sağlık hizmetlerinden faydalanmak artık mümkün.

1 Ekim'de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'yla sosyal güvenlik alanında yeni bir dönem başladı. Sigortacılık alanında getirilen bazı düzenlemelere göre, Bağ-Kur'lular, ayakta tedavilerde günlük kazancının üçte ikisi, yatarak tedavide ise yarısı oranında geçici iş göremezlik ödeneği alabilecek. Yine uygulamaya göre Yeşilkart uygulaması kalkıyor, bazı kesimlerin primlerini ise devlet karşılıksız ödüyor. Uygulama ile sağlık kuruluşları fark ücretlerinde en fazla üç kat fazla ücret talep etme hakkına sahip olacak.

AYAKTA TEDAVİ İÇİN 2 YTL

Genel Sağlık Sigortası kapsamında aylık geliri 212 ile 638,7 YTL olanlar 25,5 YTL, 638,7 ile 1277 YTL olanlar 76,6 YTL, 1277 YTL'den fazla olanlar ise 153,2 YTL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek. Prim ödemenin yanısıra tanı ve tedavi hizmetlerinden faydalanmak için ayrıca katılım payı da ödenecek. Ayakta tedavi için 2 YTL katkı payı alınacak. Sosyal Sigortalar Kurumu ikinci ve üçüncü basamağa başvurularda bu katılım payını yarıya kadar azaltmaya ya da beş katına kadar arttırmaya yetkili olacak. Uygulamaya göre aile hekimlerinin muayenelerinde bu pay alınmayacak. Ortez protez gibi iyileştirme araç gereçleri için yüzde 10 ve ya yüzde 20 katılım payı alınacak.

Yeşilkart uygulaması 2 yıl sonra kalkacak

Evlenmemiş ya da boşanmış, 18 yaşını dolduran, okuyorsa 25 yaşını bitiren kız çocukları, sağlık hizmetinden yararlanmak için artık prim ödeyecek. Tüm sağlık kurum ve kuruluşları otelcilik ve istisnai sağlık hizmetleri için kurumca belirlenen fiyatların üç katını geçmemek üzere fark ücreti alabilecek. Bunun üzerinde ücret talep edilemeyecek. Çalışanların işsiz kalması durumunda, sağlık hizmetlerinden faydalanma süreleri ise 6 aydan 3 aya indirilecek. Yeşilkart uygulaması ise 2 yıl sonra kaldırılacak. Genel Sağlık Sigortası kapsamında primlerinin tamamının devlet tarafından ödeneceği kesimler de olacak. Asgari ücretin üçte birinden az olanların, vatansızlar ve sığınmacıların primleri devlet tarafından karşılanacak.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=05.10.2008&i=143216