Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kısa Çalışma İşçi Bildirim Listesi Formu Değişti. PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2020

İŞKUR Excel-XML (EK/2) Dosyası Doldurulması

XML ÖDEME DOSYASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  1. İşverenin sigorta sicil numarası ve sgk sicil numarası işçilerin çalıştığı işyeri ve kurum kayıtları ile uyumlu olmalıdır. Bu kısma virgül boşluk konulmadan sicil numarası 23 hane olacak şekilde yazılmalıdır.(Taşeron firmalarda 26 hane olabilir.)
  2. Kısa çalışma nedeninde “dışsal zorlayıcı sebep (covid19)”  seçilmelidir.
  3. Başvuru tarihi işverenin kisacalisma.cankaya mail adresine yapmış olduğu başvuru tarihidir.
  4. CUMHURBAŞKANLIĞI kararı kısmı mutlaka HAYIR seçili olmalıdır. Aksi halde sistem hatalı ödeme yapar bu hususa dikkat edelim.
  5. İşveren tarafından kısa çalışma uygulamasına dâhil edilmesi talep edilen her işçi ile ilgili bilgi her işçiye ait satırı takip edecek şekilde IBAN bilgisi de dahil olmak üzere eksiksiz doldurulmalıdır.
  6. Kısa çalışma başlama ve bitiş tarihi işverence talep edilen başlama ve bitiş tarihi olarak girilmelidir.
  7. Haftalık çalıştırılmayacak saat işverenin işçiyi çalıştırmayacağı bizim ise Kurum olarak ödeme yapacağımız süreyi ifade eder.

Bu bilginin yanındaki haftalık çalışma saati iş kanundaki haftalık çalışma saatini ifade eder(iş kanununda yasal çalışma süresi haftalık 45 saattir ).

İşverence oran belirtilen döneme ödeme yaparken oranı 1,5 ile böldüğünüzde bulunan sayı çalışılmayacak gün bilgisini verir. Örneğin 30 saatlik çalışılmayacak saat yazan bir işyeri için başlangıç ayı dışındaki aylarda 20 günün işkur tarafından ödenmesi talep edilmekte, 10 gün ise işveren tarafından çalışma yaptırılacak süreyi ifade etmektedir.

İşveren tarafından 45 saat çalıştırılmayacak süre belirlenmiş olduğu durumlarda ilk 7 gün dışındaki tüm süreler kurum tarafından karşılanacak demektir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise Kurumca yapılan kısa çalışma ödemelerinde ödeme süreci kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 7 gün sonra başlamaktadır. Örneğin kısa çalışma başlama tarihi 25.03.2020 olan bir işveren için ödeme planında ilk 7 gün sonrası ödeme başladığından mart ayına ilişkin bir ödeme yapılmayacaktır.

Kısa çalışmanın başladığı tarihe kadar olmak üzere kısa çalışmanın başladığı aya ilişkin bilgiler verisi girilirken kısa çalışma hangi ay ve gün başlayacaksa bu tarihe kadar olan gün sayısı prime esas kazanç ve varsa eksik gün bilgileri girilmelidir.

Örneğin kısa çalışma başlama tarihi 16.03.2020 olan bir işveren için bu alana mart ayının 16’sına kadar olan çalışma, kazanç ve varsa eksik gün bilgilerinin yazılması beklenmektedir. Örneğin kişi 16 marta kadar 2 gün raporlu ise işveren 14 gün bilgisi, bu günlere ait kazanç bilgisi, 2 gün eksik gün bilgisi, ve açıklama olarak sistemde yer alan seçeneklerden hastalık seçmek suretiyle tablonun bu kısmını doldurabilir. İşçinin eksik gün bilgisi yoksa başlama tarihine kadar olan kazanç ve gün bilgisi girilir.

Bu alana kısa çalışma  başlama tarihinden sonraya ilişkin veri girilmesi istenilmemektedir.

  1. Kısa çalışmanın başladığı aydan bir önceki aya ilişkin bilgiler verisi girilirken kısa çalışmanın başladığı aydan önceki aya ait veriler girilmedilir. Örneğin kısa çalışma başlama tarihi 16.03.2020 olan bir işveren için önceki ay bilgisine 2. Aya ait bilgiler yazılmalıdır.
  2. IBAN bilgisi kısmına boşluk nokta kullanılmadan kişinin IBAN bilgisi yazılmalıdır.

KISA ÇALIŞMA BİLDİRİM LİSTESİNİN DOLDURULMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

ÇOK ÖNEMLİ NOT!!!

KISA ÇALIŞMA BİLDİRİM LİSTESİ, AŞAĞIDA BELİRTİLEN DETAYLAR DİKKATE ALINMADAN DOLDURULURSA DOSYANIZ SİSTEME YÜKLENEMEZ VE BU DURUM ÖDEME SÜRECİNİN UZAMASINA NEDEN OLACAKTIR.

Dikkat edilecek hususlardan en önemlileri;

Excel’in formatında değişiklik yapılmamasına ilişkin ifadelerdir.

Buna göre;

  • Satır – sütun ekleme/silme/yer değiştirme, karakter değişikliği ve benzeri işlemlerden kaçınılmalıdır.
  • Kes-Kopyala işlemi yapılacaksa mutlaka “Özel Yapıştır” seçilerek açılan menüden “Değerleri” ifadesi seçilmeli
  • Excel listesi Dosya Menüsü içerisindeki “Farklı Kaydet” seçeneği aracılığıyla kaydedilmelidir.

Aksi halde formatta değişiklik meydana gelmekte ve teknik problemlere neden olmaktadır.

  • Tabloda yer alan mavi alanlar doldurulması zorunlu alanlardır.

Doldurulmaması halinde liste sisteme aktarılamamaktadır.

 

İlgili dokümana ulaşmak için tıklayınız...