Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bize bir şey olmaz' demeyin kredilerde daralma ipuçları var (07.10.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Ekim 2008

Türkiye'nin çıpaya ihtiyacı olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, "Kimse 'Bize bir şey olmaz' demesin az ya da çok herkes olumsuz etkilenecek" diye konuştu..

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ABD'de henüz resmin net olmadığını ve yeni sürprizlere hazırlıklı olunması gerektiğini belirterek, "Bize bir şey olmaz demeyin. AB'deki yavaşlama ihracatı olumsuz etkileyebilir. Kredi kanalında daralma ipuçları görülüyor" dedi. Yılmaz, CNBC-e'de krize ilişkin gelişmeleri ve Türkiye'ye etkisini değerlendirdi. Finans piyasalarında riskin nerede ve ne boyutta olduğunu bilemediklerini belirten Yılmaz şunları söyledi: "Krizin dibi görüldü mü? Köpük oluşturan varlıkların fiyatları düşmesi gereken seviyeye düşmedi, henüz tabanı görmedi. Bu konuda belirsizlik sürüyor. Özel sektörün kaldıraç oranlarında bir miktar iyileşme sağlandı. Kuruluşların sermayeleri güçlendirilmeye çalışıldı ancak henüz yeterli değil. Zararlar muhasebeleştirilmedi, sürprizlere hazır olmalıyız. Sistemin sorunu halledemeyeceği ortaya çıktı." Yılmaz, kredi kanalında yaşanan sorunlardan bankaların ve şirketlerin yurt dışından alınan borçlarda daralmasının yurt içinde talep daralması yaratacağını ve büyümeyi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Enflasyonun olumlu etkileneceğini kaydeden Yılmaz, "Bugün itibarıyla bazı daralmaların ipuçlarını gördük ve almaya başlıyoruz. Bankaların sendikasyonlarında yenileme sorunu yaşanmadı. Reel kesimin borçlanması da azalmadı. Kredi kanalında bugün itibarıyla etki fiyatlamada oluyor."

 

'Hep söyledim ülkeler arasında ayrışma yok'

Kredi krizinde gelişmekte olan ülkelerde bir ayrışmanın söz konusu olmadığını kaydeden MB Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Az veya çok bütün ülkeler bundan etkilenecek. Belirleyici olan husus, mali hizmet ve mal piyasalarının ne kadar entegre olduğu. Ticaret tarafına bakınca yüzde 60'a yakını Euro Bölgesi ile... Bu sorunların ortaya çıkardığı gelişmeler bizim mal sattığımız piyasalarda daralma yaratırsa olumsuz etkileneceğiz. ABD ve AB'de ekonomi yavaşlıyor; büyüme aşağı yönlü revize ediliyor. İhracatımızda momentum kaybı görünmüyor sadece otomotivde son bir-iki ayda azalma var."

 

'IMF ile belirsizlik giderilmeli'

Mevduat güvencesi konusunda Türkiye'nin bugünkü koşullarının ABD ve Avrupa'dan farklı olduğunu ifade eden Yılmaz, 'Bize birşey olmaz' söylemlerinin doğru olmadığını, az veya çok herkesin etkileneceğini söyledi. IMF ile belirsizliğin giderilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz "Anlaşmaya karar verilmesi lazım. Biz yapılacakların listesini ortaya koyarsak krediye ihtiyaç yok ancak mutlaka bir çıpaya ihtiyaç var" dedi. Yılmaz politika faiz oranını, piyasaya borç verme faiz oranına değiştirmeleri gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Artık sisteme para vermeye başlıyoruz. Döviz likiditesinde sorun çıkarsa hızla harekete geçeceğiz" diye konuştu.

 

Gül, ekonomiyi yakın markaja aldı

CUMHURBAŞKANI Gül, Türkiye'nin öncelikli iki konusunu yakın izlemeye aldı. Aktütün Karakolu saldırısının ardından Genelkurmay'a giderek yerinde bilgi alan Gül, dün de Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ve ekibini davet ederek küresel kriz ve Türkiye'ye yansımalarına yönelik bilgi aldı.

GÖRÜŞME 1 SAAT SÜRDÜ
Cumhurbaşkanı Gül, krizle ilgili bilgileri ilk ağızdan almak için Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ı Köşk'e davet etti. Yılmaz da, Köşk'e çıkmadan önce dünyada yaşanan kriz ve Türkiye'ye yansımalarına yönelik ilgili birimlerden son verileri istedi. Gül, Yılmaz'ı dün saat 15.30'da kabul etti, görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Yılmaz, Gül'e, krizin Türkiye'ye yansımaları hakkında bilgi verdi. Merkez Bankası, davetin Köşk'ten gelmesi nedeniyle açıklama yapmadı.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,606D41E79EC744F386A9E8A446C4F7CD.html