Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Vatandaş kredi kartından asla borçlanmamalı' (08.10.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Ekim 2008

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Özince, küresel kriz ortamında vatandaşların kredi kartı kullanımına dikkat etmesi gerektiğini söyledi..

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ABD'de başlayan ve dünya geneline yayılan küresel mali krizde sürecin uzayacağını belirterek, "Bu bir güven krizi. Bu 500- 700 koymakla bitecek bir şey değil. İtibar ve itimat kazanana kadar süreç uzayacaktır'' dedi. İş Bankası tarafından tasarruf bilincinin sembolü sayılan kumbarayı kültürel ve toplumsal gündeme yeniden taşımak amacıyla İş Bankası Sanat Galerisi'nde ''Bir Kumbara Öyküsü'' adlı sergi açıldı. Özince, açılış öncesinde gazetecilerin küresel mali krizle ilgili sorularını yanıtlarken, vatandaşların kredi kartı kullanımına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. ''Kredi kartından asla ve asla borçlanmamamız, olmayan parayı asla harcamamamız lazım'' diyen Özince, borçlanma ihtiyacının olması halinde bireysel kredi kullanılmasını tavsiye etti. ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yaşanan finansal krizin bankacılık gibi halkın itibarı ve itimadına dayanması gereken bir müessesenin ihmal edilmesinden kaynaklandığını savunan Özince, "Bu, sanal alem kurulmasından ortaya çıktı ve şimdi o finansal dünyanın çöküşünü görüyoruz. Bunun, insan nesli için büyük zarar getireceğine inanmıyorum. Dünya gayri safi milli hasılasının daha eşitlikçi dağılımını ümit ediyorum. Krizin olumsuz etkilerini kısa dönemde biz de yaşayabileceğiz" dedi. Özince, krizlerin olmaması için gerekli koşulları kurmak gerektiğini söyledi.

 

“Türk bankaları daha şanslı”

Küresel mali krizden Türk bankacılık sektörünün fazla etkileneceğini düşünmediğini, ancak bundan etkilenmeyecek anlamının da çıkarılmaması gerektiğini vurgulayan Ersin Özince, "Türk Bankacılık sektörü birçok sektöre nazaran çok ciddi reformlardan geçmiş sektör olarak nispeten daha şanslı. Türkiye'de reel sektörü de bireyleri de etkileyebilir. Bireyi faiz oranlarının yükselmesi halinde etkiler. Faiz maliyetinin yükselmesiyle etkilerini görebiliriz. Dileyelim ki böyle olmasın" dedi. Özince, yurt dışındaki sorunların Türkiye'de olacağını sanmadığını ifade ederek, "Bankacılık sisteminin verileri ortada. Türk bankacılık sistemi çok güçlü döneminde böyle olaylarla karşı karşıya kaldı. Süreç uzarsa etkilenmeler olur, ancak yurt dışında görülecek etkisi de olmayacak" diye konuştu.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,539391B6C87F4238821928158A5CE962.html