Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-Fatura Düzenlememenin Ve Geriye Dönük Kesmenin Cezası PDF Yazdır e-Posta
30 Ekim 2020

Kağıt fatura ile aynı nitelikleri ve hukuki özellikleri taşıyan ancak elektronik ortamda oluşturulan, saklanan,iletilen ve ibraz edilen, değişmezliğini sağlamak için mali mühürle imzalanan belgeye e-fatura denir.

YASAL DÜZENLEMELER

  • e-FATURA:

1- 213 Sayılı VUK mük. md.242

2- 6102 Sayılı TTK md.64

3- 397 SERİ NO’LU VUK GT

4- 416 seri no’lu VUK GT,

5- 421 seri no’lu VUK GT

5- 58 no’lu VUK SİRKÜLERİ

E-FATURA YERİNE KAĞIT FATURA KESME CEZASI

Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken kağıt fatura düzenlenirse;

1-) İlk Uygulama Kağıt Fatura yok hükmündedir şeklindeydi.

2-) Şu an kağıt fatura geçerlidir ama özel usulsüzlük cezasına tabidir şeklinde değiştirilmiştir.

E-FATURA DÜZENLEMEME CEZASI

Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken Hiç E-Fatura Düzenlenmemesi her bir belge için (2020) 350,00 TL’den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 180.000,00 TL’den fazla olamaz.(2020)

E-FATURA EKSIK DÜZENLEME CEZASI

Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken Hiç E-Fatura eksik düzenlenmesi her bir belge için (2020) 350,00 TL’den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 180.000,00 TL’den fazla olamaz.(2020)

GERIYE DÖNÜK E-FATURA DÜZENLEME CEZASI

Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken Geriye dönük e-fatura  Düzenlenmesi her bir belge için (2020) 350,00 TL’den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

Konu ile ilgili GiB Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 14.07.2014 tarih ve 64597866- 105[MÜK.257-2014]-106 sayılı özelgede; e-fatura düzenlenmesinde; teknik olarak geriye dönük fatura düzenlenmesi mümkün olmakla birlikte, ceza ile karşılaşılmaması için VUK’daki 7 günlük fatura düzeme süresine dikkat edilmelidir.

E-FATURAYA YAZILMASI GEREKEN BİLGİLERIN EKSİK YAZILMASI

E-Faturada bulunması gereken bilgilerin eksik olması;

  1. Alıcının Ünvanı,Vergi Dairesi Ve Nosu
  2. Adreste Ülke, İlçe ve Mahalle/Semt bilgisi ..
  3. Tarih
  4. Malın cinsi, miktarı, birim fiyatı, KDV oranı
  5. Diğer Bilgiler, (irsaliye no tarih vb )

SİSTEMİ 7/24 ÇALIŞIR HALDE TUTMA ZORUNLULUĞU

Bilgi işlem sistemlerinde 3 yöntem söz konusudur; Portal, özel entegratör ve entegrasyon. Entegrasyon yöntemiyle e-fatura uygulamasından yararlananların, sistemlerini kesintisiz 7 gün 24 saat fatura ve ilgili mesajları alabilir ve gönderebilir halde açık tutmaları zorunludur (Portal ve özel entegratör yöntemlerinde 7/24 açık tutmaları zorunluluğu yoktur).

Tebliğde yapılan düzenleme, mücbir sebepler dışında bu zorunluluğa uymayanların entegrasyon izinlerinin iptalini öngörmektedir. Özellikle çok sayıda fatura düzenleyen işletmeler için bu işlem ciddi bir yaptırım olarak görülebilir.Bu durumda elektronik fatura uygulaması sadece portal ve özel entegratör yöntemlerinden birini tercih edebilir.

SİSTEMDE YAPILACAK BAKIM VE ONARIM GİBİ İŞLEMLERİ BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle e-fatura uygulamasından yararlananların;

Sistem üzerinde yapacakları bakım-onarım gibi işlemler nedeniyle sisteme erişim kesintiye uğrayacaksa, bu kesintiden önceki üç iş günü içerisinde durumu izah  ve çözüm önerisiyle  birlikte Gelir İdaresi   Başkanlığı'na bildirmeleri,

Kesinti süresinin hiçbir surette iki günü aşmamasını sağlamaları, gerekmektedir.

 

Tebliğde bu zorunluluğa uyulmaması halinde uygulanacak müeyyide açıkça belirtilmiş olmamakla birlikte, bu mükelleflerin de entegrasyon izinlerinin iptalinin söz konusu olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca portal, özel entegratör hangi yöntemler seçilirse seçilsin, saklama ve ibraz yükü mükellefin kendisine aittir. Prof. Dr. Ersan ÖZ http://www.ersanoz.com/