Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlığımızı eleştirenler, küresel krizde TMSF'nin kıymetini daha iyi anladı (14.10.08) PDF Yazdır e-Posta
14 Ekim 2008

 

Amerika'da son üç yılda 21 bankanın batmasıyla sonuçlanan finansal kriz, Avrupa ve Asya bankalarını sarstı. Avrupa ülkeleri bankalardaki mevduatları devlet garantisi altına almaya başladı.

Türk bankacılık sistemi, dalgalanmadan çok fazla etkilenmedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun sıkı denetimleri ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'nun beş yıldır yaptığı uygulamalar yerli ve yabancı bankalara güven veriyor. 2003'ten bu yana hiçbir bankanın fona devredilmemesi, daha önce açık veren Mevduat Sigorta Fonu'nun artı vermesi ve devletin kasasında biriken para bu güveni pekiştiriyor. Dört yılda 3,6 milyar doların biriktiği bu fon taşıdığı hayati önemden ötürü 'kutsal para' olarak adlandırılırken, bankacılar, "Kasadaki paranın artması sisteme duyulan güveni pekiştiriyor." yorumunu yapıyor. 2009 sonuna kadar fonun kasasındaki paranın 4,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Fonun giderek büyümesinden devlet kadar TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de memnun. Geçen yıl bazı bankacılar, fonun Türkiye'de bankacılık yapmak isteyen yabancıların girişini yavaşlattığını öne sürmüştü. Yabancı bankaların fondan rahatsız olduğu iddiasını 'şehir efsanesi' olarak nitelendiren Ertürk, "Bugün TMSF ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bankaların da en büyük güvencesidir. Bizim varlığımız sadece ekonomik değil, sosyal açından da bir sigorta görevi görmektedir. Bu son dalgalanmada herkes bunu daha iyi anlamıştır diye düşünüyorum." diyor. Küresel kredi krizinin tüm dünyayı etkisi altına aldığı bir dönemde Türk finans sisteminin dimdik ayakta kalmasının dikkate alınması gereken bir olgu olduğuna dikkat çeken deneyimli bürokrat, "Daha önce Batılılar hapşırdığı zaman bir zatürre olurduk, şimdi herkes hasta biz grip bile olmadık. Demek ki Türkiye çok ciddi bir eşiği artık geçmiş." şeklinde konuşuyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun yayımladığı 3 aylık faaliyet raporuna göre Mart 2008 itibarıyla Türkiye'deki 390 milyar yeni liralık mevduatın üçte biri yani 117 milyar yeni liralık bölümü garanti kapsamında bulunuyor. 33 mevduat ve 4 katılım bankasında toplam 73,8 milyon adet hesap bulunurken, bunun yüzde 87,8'i, (yaklaşık 65 milyon adedi) sigorta kapsamına girmiş durumda. Nisan-Haziran 2008 dönemini kapsayan faaliyet raporuna göre fon, sigorta ettiği mevduata karşılık bankalardan belli oranda prim kesintisi yapıyor. Zamanaşımına uğrayan mevduatlar ve menkul kıymetler, bankacılık sistemine giriş payları, hisse devir payları ile adli ve idari para cezaları da bu rezerve ekleniyor. Fon, 4 milyar 511 milyon yeni liraya karşılık gelen rezervinin yüzde 28'ini oluşturan 1 milyon 275 milyon yeni liralık kısmını devlet kâğıtları, 330 milyon yeni liraya karşılık gelen yüzde 7'sini günlük vadeli hesaplar ve 2 milyar 906 milyon yeni lira ile ifade edilen yüzde 64'ünü de daha uzun vadeli hesaplarda değerlendiriyor.

Amerika TMSF kurmaya hazırlanıyor

Bu arada batık bankaların zararlarını telafi edebilmek 850 milyar dolarlık bir kurtarma paketi hazırlayan Amerikan Hazinesi şimdi de TMSF benzeri bir kurum oluşturmak için kolları sıvadı. Basında yer alan haberlere göre, 1980'lerde yaşanan bankacılık krizi sırasında kurulan Resolution Trust Corporation (RCT) benzeri bir varlık yönetim şirketi kurulması için harekete geçildi. Troubled Asset Recovery Program (TARP) adını taşıyan yeni mekanizma ile bankaların kötü aktifleri devlet tahvilleriyle takas edilip, zor durumdaki finansal kurumların mali yapıları güçlendirilecek.

TMSF'NİN KASASINDA 3,6 MİLYAR

Yıllar - Mevduat sigortası toplamı (milyon dolar)

2005 1,657

2006 2,139

2007 3,272

2008* 3,644

*30 Haziran 2008 itibarıyla

Kaynak: TMSF üç aylık ve yıllık faaliyet raporları

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=748996&title=varligimizi-elestirenler-kuresel-krizde-tmsfnin-kiymetini-daha-iyi-anladi