Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GSM' de vergi indirimi Türkiye ekonomisine 1,1 milyar dolar kazandırır (14.10.08) PDF Yazdır e-Posta
14 Ekim 2008

London Business School Öğretim Üyesi Profesör Leonard Waverman mobil iletişimde dünyadaki en yüksek vergiyi alan Türkiye'nin vergi yükünü hafifletmesi durumunda ekonomisine 1,1 milyar dolarlık değer yaratacağını söyledi.

 

London Business School Öğretim Üyesi Profesör Leonard Waverman, mobil iletişim üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi ile birlikte artacak kullanım oranının, Türkiye ekonomisi için 1.1 milyar dolar ilave değer yaratacağını söyledi.

Bilişim sektörü sivil toplum kuruluşları ve tüketici dernekleri tarafından Ankara'da düzenlenen "Türk Telekomünikasyon Sektörü Üzerindeki Vergi Yükünün Ekonomiye Etkileri" konulu panelde konuşan Waverman, mobil iletişimden alınan yüksek vergilerin ekonomik etkinliğin artmasının önünde büyük bir engel olduğunu kaydetti. Türkiye'de mobil sektörden toplanan her 1 dolar vergiye karşılık 60 centlik ekonomik potansiyel kaybının ortaya çıktığını ifade eden Waverman, bu oranın çok yüksek olduğunu belirtti. Waverman kullanıma uygulanan vergilendirmede 1 dolarlık vergiye karşılık ortalama 20-30 centlik bir ekonomik değer kaybı olması gerektiğini söyledi.

 

GSM'e 1 dolar yatırım ekonomiye 3 dolar döner

Vergi yükünün hafifletilmesiyle, Türkiye ekonomisi için 1.1 milyar dolarlık ilave değer yaratılacağını savunan Waverman, "Bu durumda yıllık yaklaşık 3.7 milyar dolar verginin toplandığı düşünüldüğünde, vergi yükünü hafifleterek kullanımın artmasını sağlanırsa, Türkiye ekonomisi için 1.1 milyar dolarlık ilave değer yaratılmış olur. Telekomünikasyon sektörüne yapılacak her bir dolarlık yatırımın, uzun vadede gayri safi yurtiçi hasılayı üç veya dört dolar artıracaktır" diye konuştu.

Mobil hizmetlerin lüks tüketimde bile örneğine az rastlanan biçimde vergilendirildiğinin altını çizen Waverman, telekomünikasyon yatırımlarının ülkelerin uzun vadeli ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyümeyi yakalamalarında pozitif katkılarının olduğunu kaydetti. Raporunda, mevcut vergilendirme politikasının sektöre bugüne kadar yapılmış olan yatırımların tam anlamıyla ekonomik değer yaratmasına engel olduğuna dikkat çeken Profesör Waverman, şunları söyledi: "Örneğin, Malezya'da mobil hizmetler üzerinde Türkiye ile mukayese edildiğine çok daha düşük ölçüde vergi yükü uygulanıyor. Türkiye'de mobil servisler üzerindeki vergi yükü yüzde 45 seviyesindeyken Malezya'da bu oran yüzde 5 seviyesinde. Her iki ülkede penetrasyon oranları 2007 sonu itibariyle yüzde 80'lerin biraz üzerinde gerçekleşti. Türkiye'de aboneler ortalama 76.3 dakika konuşurken Malezya'daki bir abone ortalama 158 dakika konuşuyor. Bundan dolayı kişi başına elde edilen gelir Türkiye'de 14-15 ABD doları seviyesinde iken Malezya'da bu rakam 30 ABD dolarının üzerindedir".

 

TÜRKİYE MOBİL İLETİŞİMDE EN YÜKSEK VERGİ ALAN ÜLKE

* Abone olurken alınan, 27.80 YTL yeni tesis Özel İletişim Vergisi, 10.72 YTL telsiz ruhsatnamesi için ödeniyor.

* Her abonu yıllık 10.72 telsiz kullanım ücreti ödüyor.

* Kullanım üzerinden yüzde 18 KDV, yüzde 25 ÖİV veriliyor.

* GSM işletmecileri de gelirlerinin yüzde 15'ini hazineye ödüyor.

* Kurum masraflarına katkı payı olarak yine gelirlerin yüzde 0,35'i ödeniyor.

* Avrupa ülkelerinde sadece KDV uygulanıyor ve oranlar da yüzde 7,5 ile 20 arasında değişiyor.

 

VERGİ İNDİRİMİ NE KAZANDIRIR

* Her 100 kişi başına düşen GSM aboneliği oranında oluşacak yüzde 10'luk artış, gelişmekte olan ekonomilerde gayri safi milli hasılayı ortalamada yüzde 1,2 oranında artırıyor.

* Avrupa Birliği ülkelerinde elde edilen verimlilik artışının yüzde 42'si, bilgi teknolojileri ve GSM hizmetlerinin yaygınlaşması sonucu oluştu.

* Türkiye'de 64 milyon cep telefonu kullanıcısı var. Dolayısıyla, vergi oranlarında yapılacak bir indirimin tüm kesimlere faydası olacak.

* Mobil ödeme sistemlerinin yaygın olarak kullanılmaya başlanması devletin vergi gelirlerini güvence altına alacak, kayıtdışını önleyecek.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=108162