Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye Raporu: Enflasyondaki düşüş trendinin süreceği tahmin ediliyor PDF Yazdır e-Posta
01 Ağustos 2007
Image
  
  
Maliye Bakanlığınca hazırlanan "2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu"na göre, enflasyondaki düşüş eğilimi önümüzdeki aylarda da sürecek.

Bu yılın Ocak-Haziran döneminde bütçe gerçekleşmelerinin irdelendiği ve yılın 2. yarısına ilişkin öngörülerin yer aldığı Raporda, dünya ve Türkiye ekonomisindeki makro ekonomik gelişmeler ele alındı.

 

Raporun "2007 Yılı Kamu Maliyesi Hedef ve Öncelikler" bölümünde de, 2007-2009 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plana atıfta bulunularak, bu dönemde büyüme ve istihdam politikalarını destekleyen, kayıt dışı ekonomiyi azaltan, etkin ve basit vergilendirme sistemini hedef alan bir vergi politikası öngörüldüğüne dikkat çekildi.

 

Raporda, bu çerçevede, Vergi Kanunlarında yer alan istisna, muafiyet ve vergi indirimi hükümlerinin ekonomik ve sosyal politikalar çerçevesinde yeniden değerlendirileceği, vergi oranlarının düşürülmesi politikasına devam edileceği, banka ve sigorta muameleleri vergisinde indirim yapılacağı ve kapsamlı bir kayıt dışılıkla mücadele stratejisi oluşturulacağı belirtildi.

 

 

Gider politikaları

 

 

Gider Politikaları çerçevesinde de, mali disiplin, kaynak tahsisinde etkinlik ve tahsis edilen kaynakların iyi yönetimi esasına titizlikle uyulacağı ifade edildi. Bu hedefler doğrultusundaki bazı işlemler de Raporda şöyle sıralandı:

 

-Kamu idareleri, belirlenen öncelikler çerçevesinde kaynak tahsisini gözden geçirecek ve önceliğini yitirmiş faaliyetler ve projeleri tasfiye edecekler.

 

-Kamu kesiminde ücret ve aylıklar, ekonomik konjonktür ve fiyat istikrarı göz önünde bulundurularak belirlenecek.

 

-Ücret sisteminin sadeleştirilmesi, kamu personelinin mali ve özlük haklarına ilişkin dengesizlik ve adaletsizliklerin giderilmesi, performansa dayalı ücret sistemine geçilmesi ve mevcut statü sayısının azaltılması ilkelerini esas alacak kapsamlı bir personel reformunun 2009 başından itibaren hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

 

-İşsizlik ödeneğine hak kazanma koşulları kolaylaştırılacak, ödenek miktarı artırılacak ve yararlanma süresi uzatılacak.

 

-Yerel yönetimler, personel politikalarınııklanan norm kadro düzenlemelerine uygun bir şekilde yürütecek.

 

-Tarımsal destekleme politikalarında, "amaca ulaşılmasına katkı, AB'ye uyum, üreticilerin piyasa koşullarında faaliyetlerini yürütmesi, kullanılacak kaynağın adil ve etkin bir şekilde üreticilere yansıması ile tarımın alt sektörlerinde dengeli dağılım" esas alınacak.

 

 

Bütçe gerçekleşmeleri

 

 

Raporda, Merkezi Yönetim Bütçe giderlerindeki gerçekleşmeler de analiz edildi.

 

Buna göre, ekonomik sınıflandırmaya göre en yüksek gerçekleşme oranı yüzde 53,9 ile cari transferlerde, en düşük gerçekleşme oranı ise yüzde 27 ile sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödemelerinde görüldü.

 

Bu yılın ilk 6 ayında, kamu personeli tedavi ve ilaç giderleri için 1 milyar 191 milyon YTL harcama yapılırken, yeşil kartlıların tedavi ilaç giderleri için bütçeden 2 milyar 33 milyon YTL çıktı.

 

2006 yılının ilk yarısında 22 milyar 876 milyon YTL olan faiz ödemesi de, bu yıl yüzde 17,6 oranında artarak 26 milyar 893 milyon YTL olarak gerçekleşti.

 

Genel Bütçe kapsamındaki kamu idareleri içinde geçen yılın Ocak-Haziran dönemine göre en yüksek gider artışı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinde meydana geldi. Söz konusu Bakanlığın 2006 yılının ilk 6 ayında 38 milyon YTL olan harcama toplamı, bu yıl 12 milyar 853 milyon YTL oldu. Ancak bu durum, 2006 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bütçesinde yer alan sosyal güvenlik kurumlarıık finansmanının, bu yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine alınmasından kaynaklandı.

 

Gider artışı bakımından bu Bakanlığı, yüzde 177'lik artışla TÜİK, yüzde 152'lik artışla Çevre ve Orman Bakanlığı, yüzde 97 artışla Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, yüzde 88'lik artışla da Ulaştırma Bakanlığı izledi.

 

 

İl bazında gelir-gider

 

 

Raporda, Ocak-Haziran döneminde il bazında toplanan gelirler ile giderler de irdelendi.

 

Rapora göre, Kocaeli ilinde yapılan giderlerin 14 katı tutarında gelir elde edildi. Bu açıdan ikinci sırada bulunan İstanbul'da ise yapılan giderlerin 9 katı tutarında gelir sağlandı. Bu illeri sırasıyla 4 kat ile İzmir, 3 kat ile Tekirdağ ve 2 kat ile Mersin takip etti.

 

Yapılan gider ile toplanan gelir karşılaştırmasında son sırayı Hakkâri aldı. Bu ilimizde toplanan gelirler, gerçekleştirilen giderlerin sadece yüzde 5,8'ini karşıladı. Hakkâri’yi yüzde 10,5 ile Tunceli, yüzde 10,6 ile Bingöl, yüzde 12,4 ile Bitlis ve yüzde 12,6 ile Şırnak izledi.

 

Yapılan gider ile toplanan gelir karşılaştırmasında, 2006 yılı ile karşılaştırmada, gelirlerin giderleri karşılama oranı yükselen iller de Tekirdağ, Mersin, Zonguldak, Uşak, Karabük, Balıkesir, Edirne, Gaziantep, Samsun ve Trabzon olarak belirlendi.

 

Yılın ilk 6 ayında en çok gelir tahsilâtı 33 milyar 176 milyon YTL ile İstanbul'da yapıldı. En az gelir tahsilâtı ise 9 milyar 551 milyon YTL ile Bayburt'ta oldu. Harcamalar açısından Ankara 5 milyar 432 milyon YTL ile birinci, İstanbul 3 milyar 702 milyon YTL ile ikinci, İzmir de 1 milyar 853 milyon YTL ile üçüncü sırada yer aldı.