Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Memurlar da sağlıkta katılım payı ödeyecek (15.10.08) PDF Yazdır e-Posta
15 Ekim 2008

Sosyal Güvenlik Reformu ile 1 Ekim'den itibaren SSK ve Bağ-Kur'lular, hastaneye her müracaatlarında katılım payı ödemeye başladı. Ancak devlet memurları, katkı payından muaf tutuldu. Kamu çalışanları sağlık hizmeti için katkı payı ödemiyor.

 

Bu uygulama reformun 'tüm çalışanlar arasında standart birliği sağlama' hedefiyle de çelişiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, gelecek dönemlerde memurlardan da katkı payı almayı düşündüklerini açıkladı. Acar, "Devlet memurları açısından herhangi bir farklılık söz konusu olmayacak, onlara da Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan hükümler uygulanacak." dedi.

 

Halen SSK ve Bağ-Kur'lular, devlet hastanelerine gittiğinde 3, eğitim-araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6, özel hastanelerde de 10 YTL katılım payı ödüyor. Bu para ilaç alırken eczaneler tarafından tahsil ediliyor ve SGK'nın hesaplarına aktarılıyor. Yeni başlayan katılım payı uygulaması çeşitli kesimlerin tepkisine yol açtı. Fatih Acar, katılım payı uygulamasının dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde bulunduğunu öne sürerken, "Öyle bir hale gelmiş ki en ufak bir rahatsızlık için hemen özel hastaneye, üniversite hastanesine gidiliyor. Bir sürü tetkikler, tahliller, olmaması gereken şeyler yapılıyor. Bu durum, sağlık harcamalarında acayip bir artışa sebep oluyor. Finansal olarak sürdürülebilir bir yapı kurmamız için mutlaka bu yapıyı getirmemiz lazım." diye konuştu.

 

Fatih Acar, katılım payından devlet memurlarının muaf tutulmasını ise yasal sıkıntılara bağladı. Ancak belli bir süre zarfında memurlardan da katkı payı almak istediklerini kaydetti. Edinilen bilgiye göre bu konuda 2 yıllık bir geçiş süreci öngörülüyor. Kurum Başkan Vekili Acar, "Maliye Bakanlığı da norm ve standart birliği olması bakımından konuya sıcak yaklaşıyor. SSK ve Bağ-Kur'lulara uygulanan katılım payının devlet memurlarına da uygulanması gerektiğini ifade ediyorlar. Bu konudaki yasal boşluğun doldurulması için bir çalışma yapılıyor." açıklamasını yaptı.

 

Acar, SGK'nın gelecek yıl için sağlık prim gelirinin 18,5 milyar YTL, sağlık harcamasının ise 30 milyar yeni lira olarak öngörüldüğünü söyledi. Bunun düşünülmesi gereken bir tablo oluşturduğunu ve bu rakamlara göre bir projeksiyon yapılması gerektiğini aktardı. Bu yıl, geçen yılın 8 ayına göre sağlık giderlerinde yüzde 28 artış yaşandığına işaret ederken, enflasyonun yüzde 10'ların altında olduğu bir dönemde bu artışın dikkat çekici olduğunu kaydetti. Sağlık konusunda son dönemde önemli açılımlara gidildiğini anlatan Acar, bunlar yapılırken kontrol edilebilir bir yapının da oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=749350&title=memurlar-da-saglikta-katilim-payi-odeyecek