Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Unakıtan' dan bankalara: Kredileri erken istemeyin (16.10.08) PDF Yazdır e-Posta
16 Ekim 2008

Bankalara yönelik sert bir uyarıda bulunarak, “Sakın ha kredi geri çağırması yapmasınlar” diyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yurtdışında parası olanların, getirmeleri durumunda, hiçbir soru sormayacaklarını söyledi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bankaların gayet dikkatli bir şekilde işlerine devam ettiğini belirterek, “Yalnız bu arada bazıları olur da bir paniğe kapılır 'Eyvah, ben ileride bulursam, bulmazsam' diye... Sakın ha kredilerini geri çağırmasın. Bu iş alemini en fazla etkileyen konudur. Ben bankalarımızla toplantı da yapacağım. Onlarla detayları da görüşeceğiz. Onların bizden istekleri olabilir. Onlarla bir uyum içerisinde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarımız devam edecek. Biz bankacılarımıza güveniyoruz. Bir kredi geri çağırması yapmasınlar, adam almıştır, ona göre yapıyor, ediyor falan... 'Şimdi getir krediyi' ... 'Benim krediye daha 6 ay, bir yıl var...' 'Olsun ben istiyorum' altına da yazmışlar karınca duası gibi bir şey yazıyorlar. 'At buraya imzayı' atıyorlar” dedi. Funds World Turkey 2008 konferansına katılan Unakıtan sölerini şöyle sürdürdü:

KOBİ'LERE UCUZ KREDİ

“Orada her şey yazıyor. İstediği an geri alır diye. Reel sektörümüzü sıkıntıya sokmasınlar, reel sektörsüz bankacılık, bankasız da reel sektör olmaz. Sakın ha yapmasınlar bunları... Kendilerinden özellikle istiyorum. Bunun ne demek olduğunu onlar iyi bilirler. Çok şükür güven bunalımı, likidite sıkıntımız yok.” Unakıtan, “KOBİ'lere ucuz kredi sağlayacağız” şeklinde konuştu.

KABİLELER BİLE ETKİLENİR

Bütün ekonomi idaresi olarak krize karşı gerekli tedbirleri almak üzere sabahlara, geceyarılarına kadar çalıştıklarını belirten Unakıtan, “Kimse oturduğu yerden konuşmasın. (Bizi kriz etkilemezmiş o yüzden biz rahatmışız) Hayır, tüm tedbirleri alıyoruz” dedi. Unakıtan, krizden Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin de etkilendiğini kaydetti. Kemal Unakıtan, “Dünyada bu krizden etkilenmeyen yok. Afrika'daki kabileler bile bundan etkilenir. Onların da kendilerine göre etkilenmeleri olur. Herkes nasibini alır” dedi.

Parasını getirene inceleme yok

Ayrıca hükümet Türk vatandaşlarının yurtdışındaki paralarını getirmek için yasa çıkartıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yurtdışındaki Türklerin mevduatını belli bir süre içinde Türkiye'ye getirmeleri halinde bir şey sormayacaklarını ve vergi incelemesinin söz konusu olmayacağını söyledi. Unakıtan, “Yurtdışında parası olanlar belirli bir zaman içerisinde getirdikleri takdirde, ister şirketlerine ister bankaya koysunlar, sisteme sokmak şartıyla, hiç bir soru sormayacağız, inceleme yapmayacağız. Türkiye dışında kazançları olan herkes getirsin. Vergi yok, geriye dönük birşey yok. Paramıza sahip çıkacağız...” dedi.

Krizi kâra çevirmeye başladık

Bakan Unakıtan, Türkiye'nin en fazla petrol ithal eden ülkelerden biri olduğunu, petrol faturasının 50 milyar doları aştığını hatırlatarak şunları kaydetti: “Şimdi petroldeki azalış (fiyatları) bize fevkalade memnun ediyor. Petrol diye ödediğimiz, enerji ham maddelerine ödediğimiz fatura Türkiye'de şimdi oralardan 45 milyarlara ve altına düşmeye başladı. Son hadiselerden sonra Türk Lirası yabancı paralara karşı değer yitirdi, bu değer yetirmesinden dolayı ihracatımızda önemli bir artış sağladık.” Kemal Unakıtan, Türkiye'nin geleceğinin parlak ve ufkunun geniş olduğunu ifade ederek, “Göreceksiniz yarın Avrupa'nın önemli markalarını almaya başlayacağız” dedi.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=16.10.2008&i=145004