Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'den 1,5 milyar dolar çıktı (18.10.08) PDF Yazdır e-Posta
18 Ekim 2008

 

Amerika ve Avrupa borsalarında küresel krizin etkisi hafiflerken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden yabancı çıkışı devam ediyor.

Macaristan ve Ukrayna'nın kredi notlarının düşürülmesi, diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye'yi de vurdu. Yılsonunun yaklaşması sebebiyle de hedge fonların çıkışlarını artırmasının ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, yüzde 6,27 değer kaybederek 25 bin 870 puandan kapandı ve Haziran 2005 başından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dolar 1,54 YTL ile Eylül 2006 seviyelerini gördü. Bankacılar, Londra ağırlıklı dolar alımlarıyla bono ve hisse senedi piyasalarından 1,5 milyar dolara ulaşan çıkış yaşandığını bildirdi.

Piyasalardaki sert dalgalanmayı yorumlayan Oyak Yatırım Araştırma Müdürü Alper Erginol'a göre, Macaristan ve Ukrayna'nın kredi notlarının aşağıya çekilmesi, diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye'yi de olumsuz etkiliyor. Ayrıca piyasadan çıkış eğilimi var, buna karşın alıcı yok. Dolayısıyla fiyatlar aşağıya doğru sert bir şekilde geriliyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Ukrayna'nın kredi notunu B'ye düşürüp, görünümü negatif olarak açıkladı. Fitch ayrıca, Macaristan'ın görünümünü, küresel finansal krizin bu ülkenin kredi riskini artırması nedeniyle 'durağan'dan, 'negatif'e indirdi. Haberin ardından satışların hızlandığı İMKB'de Ulusal 100 Endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 6,27'lik değer kaybıyla 25 bin 870 puanda tamamladı. Buna göre endeksin haftalık kaybı yüzde 9,21, aylık kaybı yüzde 28,24 ve yılbaşından bu yana kaybı yüzde 53,42 oldu. Erginol ayrıca, "28.000 desteği dün itibarıyla kırıldı. Şu anda 24.500-25.000'de destek var. Bu seviye test edilecek gibi görünüyor." diye ekledi. Endeks üzerindeki ağırlığı yüksek bankacılık endeksi ise dün yüzde 8,87 değer kaybetti. Buna göre bankacılık endeksinin haftalık düşüşü yüzde 14,72 oldu. "Hedge fonlar yıl sonunun yaklaşması nedeniyle likit piyasalardan çıkma eğilimindeler. Türkiye de likit bir piyasa" değerlendirmesini yapan Ata Portföy Fon Yönetim Müdürü Serdar Pazı, 25.000 puanda bir destek olduğunu ancak varlık fiyatlarının artık objektif olmaktan çıktığını kaydetti.

Bankalararası piyasada ise dolar 1,5388 YTL'den işlem gördükten sonra 1,5 yeni liraya geriledi. Kur en son 22 Eylül 2006'da bu seviyeden işlem görmüştü. Bankacılar Londra ağırlıklı dolar alımlarıyla YTL ve YTL cinsi varlıklardan 1,5 milyar dolara ulaşan çıkış yaşanmasıyla YTL'nin değer kaybettiğini belirttiler. Global piyasalarda sabah saatlerindeki olumlu havanın dağılması sonrası dolar talebinin arttığını belirten bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Londra ağırlıklı müşteri emri olduğunu tahmin ettiğimiz ciddi bir dolar alımı oldu. 1,5 milyar dolara yakın bir miktarın Türk Lirası'ndan çıktığını söylemek mümkün" dedi. Liradaki gelişmeleri dış piyasalardaki olumsuz havaya bağlayan bir bankanın döviz piyasaları işlemcisi, "Kurdaki yükseliş tamamen dışarıya bağlı. Afrika Randı takip ediliyor. Takip ettiğimiz kurlar içerisinde yine en iyi durumda olan YTL." diye konuştu. Tahvil/bono piyasasında ise ortalama bileşik faiz kapanışta yüzde 21,16, valörlüde yüzde 21,47 oldu.

 

Sert gel-gitlerin yaşandığı Amerikan ve Avrupa borsaları ise haftayı artıda kapattı. İMKB'deki haftalık yüzde 9,2'lik düşüşe karşın gelişmiş borsalarda haftalık değer artışı yüzde 5'leri aştı. IBM gibi bilişim ve teknoloji şirketlerinden gelen cesaret verici kâr açıklamalarından sonra global resesyon endişeleri bir miktar azaldı. Dow Jones sanayi endeksinin yüzde 4'ün üzerinde yükselişi diğer endekslere destek olurken, yatırımcılar global ekonominin resesyona doğru sürüklendiği yönündeki işaretlerin etkisiyle tedbirliydi. Genel olarak oldukça volatil gerçekleşen işlemlerde Dow Jones endeksi 700 puan aralığında oynadı. Bu arada ABD'de eylül ayında yeni konut inşaatları, Ocak 1991 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yeni konut inşaatları eylülde yüzde 6,3 düşüşle 817 bin adete düşerek beklentilerin altında gerçekleşti. İnşaat ruhsatları ise yüzde 8,3 düşerek 786 bin oldu. Konut inşaatlarının 880 bin ve ruhsat sayısının 850 bin olacağı tahmin ediliyordu.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=750587&title=macaristan-ve-ukraynanin-kredi-notu-dustu-turkiyeden-15-milyar-dolar-cikti