Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TOBB' dan TÜSİAD' a IMF mesajı: Ülkeyi borç almaktan kurtarmalıyız (19.10.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Ekim 2008

 

TÜSİAD' ın ekonomik krize karşı 'IMF ile acilen anlaşma yapılsın' çağrısına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) itiraz geldi. Birlik Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Başkasından emir almak ağırıma gidiyor." dedi.

Trabzon'da, dünyadaki ekonomik kriz ve Türkiye'ye etkilerini değerlendiren Hisarcıklıoğlu, patronlar kulübü olarak bilinen işadamları örgütüne göndermelerde bulundu. Herkesin IMF'ye kızdığını, ülkeyi bu kuruma mahkum etmemek gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, konuşmasında Osmanlı hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman ile veziri arasında geçen ilginç bir diyaloğu örnek verdi: "Veziri gelip Kanuni'ye 'Kırım Hanı borç istiyor' demiş. Ancak kendisi verilmesini istemiyor. Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman, 'Bugün borç alan, yarın emir alır' cevabını vermiş. Biz de borç almaktan, emir almaktan bu ülkeyi kurtarmalıyız." TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, önceki gün IMF ile acilen masaya oturulması gerektiğini ifade etmişti.

Konuşmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin geçici üye olarak kabul edilmesinin önemine de işaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, elde edilen başarının 70 milyonu gururlandırdığını dile getirdi. Türkiye'nin güçlü ekonomi ve demokrasi olmak üzere iki güçlü çıpaya ihtiyacı olduğunu ifade ederken, "Zengin olmak istiyorsan kaliteli demokrasi olacak. Kaliteli bir demokrasi için güçlü bir ekonomiye ihtiyaç var. Demokrasinin kalitesini artırarak da ekonomimizi güçlendireceğiz." şeklinde konuştu. Kaliteli demokrasiye geçiş için rafta bekleyen Anayasa ve Siyasi Partiler Seçim Yasası'nın vakit kaybetmeden değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni anayasanın 70 milyonun uzlaşmasıyla yapılması gerektiğini vurguladı. "Bugün mevcut anayasa ile koşabilmemiz mümkün değil. Süper Lig'de oynamak için anayasal engelleri kaldırmamız gerekir." tavsiyesinde bulundu.

Küresel kriz dünya piyasalarını sarsarken iş dünyasının çözüm arayışları da devam ediyor. Özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin 'Krizi fırsata çevirmek için soğukkanlı olmalıyız.' söylemine Odalar Birliği Başkanı da destek verdi. Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon'daki sunumunda, kriz ile birlikte Türkiye için tarihî bir fırsatın da ortaya çıktığını aktardı. TOBB Başkanı'na göre Yükselen Ekonomiler Ligi'nde yer alan Türkiye'nin Süper Lig'e çıkması için bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Hisarcıklıoğlu, becerebilen takımların bu dönemde Yükselen Ekonomiler Ligi'nden Süper Lig'e çıkacağını vurgularken, "Burada Çin, Brezilya, Rusya, Güney Kore, Hindistan, Malezya, Meksika ve Arjantin ile yarışıyoruz. Tüm bu ülkelerin amacı bir üst lige çıkmak. Bize de yakışan bu olur." ifadelerini kullandı. Birlik Başkanı konuşmasında Türkiye'nin, 2001 yılında yaşadığı büyük ekonomik krizi fırsata dönüştürmeyi başardığını ve bu dönemde yapılan pek çok reform ile ihracatın 130 milyar dolara çıktığını bildirdi.

Türkiye'nin, ABD ve Avrupa Birliği'nden farklı olarak krizlere karşı tecrübeli olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Her beş yılda bir kriz yaşıyoruz. Bütün dünyanın yaşadığı bu krizi biz 2001 yılında yaşamıştık. O dönemde aldığımız tedbirlerin aynısını şimdi dünya yapıyor." değerlendirmesinde bulundu. Rifat Hisarcıklıoğlu, özel sektörün krize yüksek dış borçla yakalandığına ilişkin eleştirilere de değindi. Özel sektörün borcunun şu anda 191 milyar dolar olduğu bilgisini verirken, "Eğer bu borçlanma yapılmasaydı 2001 yılından sonraki başarı tablosu yakalanamazdı. Borçlandık, yatırım yaptık; buradan çıkan üretimi de ihraç ettik. Sonrasında ekonomimiz toplamda yüzde 49 büyüdü. Türkiye'de kaynak ve sermaye olmadığı için borçlanarak büyümeye çalıştık. Paramız vardı da kullanmadık mı?" tespitini yaptı.

Borçlanmasaydık, başarı olmazdı

"Kement şimdi bizim boynumuzda, borçlanmasa idik başarı hikâyesi olmazdı." diyen Odalar Birliği Başkanı, dış borcun ana parasının uzun vadeli olduğunu, bunun da işletmeleri rahatlatacağını anlattı. 1929 yılından beri dünyanın ilk kez küresel çapta bir kriz ile karşı karşıya kaldığını belirtirken, krizin Türkiye'yi cari açığın finansmanı, dış ticaret, turizm ve kamu maliyesi yönünden etkileyeceğini söyledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na onur doktorası verildi. KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Hisarcıklıoğlu'nun daha etkin yatırım üretim ve istihdam politikalarının geliştirilmesi amacıyla özel sektörle kamu sektörü arasında mutabakat köprüleri kurduğunu ifade etti ve "TOBB Başkanı yeni kurumsal yapılar oluşturarak üniversite-sanayi işbirliğine yeni boyutlar kazandırmıştır." diye konuştu. Hisarcıklıoğlu ise "Babam doktordu. Dr. Rifat Hisarcıklıoğlu deyince kendimi farklı duygular içerisinde buldum. Bu verilen fahri doktora ömür boyu taşıyacağım bir onur ve şeref olacaktır." dedi.


Tüzmen ve Hisarcıklıoğlu Trabzonspor'a üye oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile birlikte toplantı için gittiği Trabzon'da, Trabzonspor'a üye oldu. Fenerbahçeliliği ile bilinen Hisarcıklıoğlu, "Trabzonspor, 70 milyonun kalbinde yer alan bir takım. Lider devam ediyoruz, inşallah sezon sonunda da şampiyon olacağız." temennisinde bulundu ve "Beni Fenerbahçe mi kaydetti?!. Trabzonspor üye olarak kaydetti." şeklinde konuştu. Trabzon'da sporun önemli olduğunu ve ekonominin daha az konuşulduğunu aktarırken, şehirde ekonominin de spor kadar konuşulması halinde ticari anlamda Türkiye'nin 81 ili içinde yeni bir yıldızın daha ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=750969&title=tobbdan-tusiada-imf-mesaji-ulkeyi-borc-almaktan-kurtarmaliyiz