Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Gelir İdaresi Özelgeleri (2021/2) PDF Yazdır e-Posta
16 Şubat 2021

1. Kurumlar Vergisi Kanunu

Spor kulübünden kiralanan loca için ödenen bedel gider olarak kabul edilir mi? Buna ilişkin KDV indirim konusu yapılabilir mi?

(12.11.2020 tarih ve 837266 sayılı özelge)

Spor kulübünden kiralanan stad locasının, şirket çalışanı spor muhabirleri tarafından işle ilgili haber amaçlı kullanacağı koltuk bedeli hizmetine ilişkin giderlerin Vergi Usul Kanunu’nun 229 ve takip eden ilgili maddelerinde yer alan belgelerden biri ile tevsik edilmesi şartıyla, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkündür.

Öte yandan, kiralanan stad locasının, işle ilgili haber amaçlı kullanılmayan koltuk bedeli hizmetine ilişkin giderlerin, kurum kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel gider olarak kabul edilemeyeceğinden, söz konusu ödemeler, safi kurum kazancının tespitinde gider olarak değerlendirilemeyecektir.

Spor kulübünden gerçekleştirilen loca kiralama işlemine ilişkin giderlerin Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre kurum kazancının tespitinde indirimi kabul edilen kısmına ilişkin KDV'nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmakta olup, kurum kazancının tespitinde indirimi kabul edilmeyen kısmına ilişkin KDV'nin ise indirim konusu yapılması mümkün değildir.

Katılma paylarının fona iade edilmeksizin kâr payı olarak dağıtılması halinde vergilendirme.

(15.12.2020 tarih ve 934609 sayılı özelge)

Gerçek kişi ve kurumlarca sahip olunan ve Sermaye Piyasası Mevzuatına göre sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilen yatırım fonları katılma belgelerinden elde edilen gelirler, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde tevkifat yoluyla vergilendirilmektedir.

Söz konusu katılma paylarından elde edilen gelirlerin;

  • Katılma paylarının fona iadesinden doğan gelirler (menkul sermaye iradı),
  • Katılma paylarının üçüncü kişilere satışından doğan gelirler (değer artışı kazancı) ve
  • Katılma paylarının elde tutulduğu dönemde elde edilen dönemsel gelirler (menkul sermaye iradı),

olarak gruplandırılması mümkün bulunmaktadır.

Gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarının fona iade edilmemesi durumunda katılımcıların elde etmiş olduğu kar paylarının, elde tutulduğu dönemde elde edilen dönemsel getiri olarak değerlendirilmesi ve Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinin (1) numaralı fıkrası kapsamında (2006/10731 sayılı BKK uyarınca) tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

Lehe sonuçlanan dava sonucu şirkete verilen ve daha sonra ücretli avukata ödenen vekalet ücreti nasıl vergilendirilir?

(01.12.2020 tarih ve 51656 sayılı özelge)

Şirket bünyesinde ücretli olarak çalışan avukatın taraf olduğu ve Şirket lehine sonuçlanan davalardan doğan ve Şirkete ödenen vekalet ücretinin kurum kazancına dahil edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, söz konusu vekalet ücretinin ücretli olarak çalışan Şirket avukatına ödenmesi durumunda ise Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 94, 103 ve 104. maddeleri uyarınca gelir vergisi tevkifatına tabi tutularak vergilendirilmesi gerekmektedir.

2. Gelir Vergisi Kanunu

Youtube kanalına yüklenen içerik nedeniyle elde edilen gelirin vergilemesi nasıl olmalıdır?

(11.12.2020 tarih ve 5342 sayılı özelge)

Youtube başta olmak üzere çeşitli sosyal platformlara yüklenilen içerikler, bu platformlardan silinmediği müddetçe, takipçi ve izlenme oranları gibi çeşitli kriterlere göre belirli periyodlar itibariyle içerik sahibine gelir sağlamaktadırlar. Bu bakımdan kişinin Youtube kanalına yüklediği içerik/içerikler nedeniyle her ne kadar bir defaya mahsus gelir elde edildiği belirtmiş olsa da söz konusu içeriklerin Youtube kanalında halen yüklü olması, bu içerikler nedeniyle gelecek dönemlerde de kazanç elde etme potansiyelini barındırmaktadır.

Öte yandan, Youtube başta olmak üzere çeşitli sosyal platformlarda benzer şekilde içerik/içerikler üretmek ticari kazancın tespitinde aranılan devamlılık kastı ve bir organizasyonun varlığına karine teşkil etmektedir.

Bu bağlamda, Youtube kanalına yüklenen içerikler nedeniyle gerçek kişiye yapılan ödeme/ödemelerin Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesine göre "ticari kazanç" kapsamında değerlendirilmesi gerekmekte olup, kişinin adına gelir vergisi yönünden mükellefiyet tesis edilmesi ayrıca söz konusu gelirin Gelir Vergisi Kanunu’nun 85. maddesine göre yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Sosyal medya hesaplarından yayınlanan reklam amaçlı oyunlar için ödenen tutar stopaja tabi midir?

(11.12.2020 tarih ve 923947 sayılı özelge)

İnternet ortamında reklam içerikli oyunlar paylaşarak verilen reklam hizmeti nedeniyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişilerce yapılan ödemeler üzerinden %15 oranında vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Youtube kanalı üzerinden yapılan yayından elde edilen gelir nasıl vergilendirilir?

(15.12.2020 tarih ve 55674 sayılı özelge)

Youtube kanalı üzerinden yapılan yayınlardan dolayı elde edilen gelirin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesine göre ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup, söz konusu gelirin anılan Kanun’un 85. maddesi uyarınca yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

İş ortaklığının ortağı gerçek kişinin ortaklıktan payına düşen kazanç nasıl vergilendirilir?

(05.01.2021 tarih ve 67630374 sayılı özelge)

İş ortaklıklarının gerçek kişi ortaklarının ortaklıktan almış olduğu kâr payları menkul sermaye iradı olarak değerlendirilmekte ve bu kâr paylarının iş ortaklığına ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresi içerisinde ortaklara dağıtıldığı kabul edilmekte olup, ortağı olunan iş ortaklığının yapmış olduğu yıllara sari inşaat işinin 2016 yılı içinde geçici kabulünün yapılması nedeniyle, bu işe ait kazançları ihtiva eden ortaklığa ait kurumlar vergisi beyannamesinin Nisan/2017 dönemi içerisinde verilmesi, kâr paylarının da bu süre içerisinde dağıtıldığı kabul edilerek, ortaklar tarafından bu kâr paylarının 2017 yılı gelirlerine dahil edilerek 2018 yılında beyan edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, anılan iş ortaklığının kar dağıtımını 2017 hesap döneminde yapması halinde, kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisinin, dağıtımın yapıldığı döneme ait muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

3. Katma Değer Vergisi Kanunu

DMO’ya ücretsiz teslim edilen cerrahi maskelere ait yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebilir mi?

(08.12.2020 tarih ve 364150 sayılı özelge)

KDV Kanunu’nun 17/2-b maddesinde yer alan istisna hükmü, aynı Kanun’un 17/1. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan bedelsiz teslimleri kapsamakta olup, teslimin bunlar dışındaki kurum veya kuruluşlara yapılması halinde ise istisna hükmünden faydalanılması mümkün değildir. Ayrıca bu istisna hükmü, bedelsiz teslime konu malların satın alınması veya üretilmesi ile ilgili olarak yapılacak mal ve hizmet alımlarını kapsamamaktadır.

Buna göre, gerçekleştirilecek tıbbi koruyucu önlük ihracatı öncesinde, "Devlet Malzeme Ofisi Kurulması Hakkında Kanun" ile kurulan, son hali "233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ve anılan Kararnamede yer alan hükümler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konan ana statüde belirlenen, kamu tüzel kişiliğini haiz bir iktisadi devlet teşekkülü olan ve kamu yararını gerçekleştirmeyi amaçlayan DMO Genel Müdürlüğüne bedelsiz cerrahi maske teslimi KDV Kanunu’nun 17/2-b maddesi gereğince KDV'den istisna olup, bu istisna kapsamında yapılan işlemlere ilişkin yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilecek, ancak indirim yoluyla giderilemeyen KDV iadeye konu edilemeyecektir.

Öte yandan, söz konusu işlem 1 no.lu KDV Beyannamesinin "Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler" tablosundaki "228-Kanunun (17/1) Maddesinde Sayılan Kurum ve Kuruluşlara Bedelsiz Olarak Yapılan Teslim ve Hizmetler" satırında emsal bedel üzerinden beyan edilecektir.

Hizmetin ifa edilmesinden önce fatura düzenlendiği durumda, fatura düzenleme tarihi ile hizmetin ifa edildiği tarihteki KDV oranı farklıysa, kira bedelinin KDV oranı nedir?

(30.10.2020 tarih ve 95748 sayılı özelge)

Birden fazla vergilendirme dönemine yayılarak verilen hizmetlerde, hizmet bedelinin tamamının veya bir kısmının hizmet ifa edilmeden önce tahsil edilmesi halinde, fatura ve benzeri belge düzenlenmemiş olması koşuluyla KDV doğmayacaktır. Fatura veya benzeri belgesi düzenlenen ancak kiralama hizmeti bu tarih aralığından sonra ifa edilecek olan işlemlerde ise düzenlenen belgede gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere vergiyi doğuran olay meydana gelecektir.

Bununla birlikte, mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanan KDV oranları, KDV Kanunu’nun 28. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, maddede yer alan sınırlar dahilinde, 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişmeden önce Bakanlar Kurulu, değişiklik sonrasında ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir.

Bu kapsamda KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %18 olarak tespit edilmiştir.

Ayrıca, 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 1. maddesi ile 2007/13033 sayılı BKK'ya eklenen geçici 6. maddenin (1/a) bendiyle işyeri kiralama hizmetinde KDV oranı 31.12.2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) %8'e indirilmiştir.

Diğer taraftan, söz konusu BKK'nın (2/1) maddesinde, bu Karar kapsamındaki mal ve hizmetleri tanımlamaya Hazine ve Maliye Bakanlığının yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.

Bu bağlamda, işyeri kiralama hizmetleri, işyeri olarak kullanılan bina, ofis, dükkân gibi taşınmazların kira sözleşmesi ile kuru mülkiyetinin kiralamasını kapsamaktadır. Bununla birlikte, taşınmazların, iktisadi bir faaliyetin icrasına tahsis edilerek ve/veya işletilmeye hazır hale getirilerek kiracıların kullanımına bırakılması halinde, bu tür kiralama işlemleri taşınmaza bağlı işletme hakkının kiralanması niteliğinde olduğundan bu işlemlerin işyeri kiralama hizmeti olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.

Bu çerçevede; kiralamaya konu taşınmazın, iktisadi bir faaliyetin icrasına tahsis edilmeden ve/veya işletilmeye hazır hale getirilmeden kuru mülkiyetinin kiralanması ve bina, ofis, dükkân gibi niteliklerde olması kaydıyla,

  • 31.07.2020 ila 31.12.2020 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen kiralama hizmetlerine %8 oranında KDV uygulanacaktır.
  • 12 aylık dönemi kapsayan, dolayısıyla birden fazla vergilendirme dönemine yayılarak verilecek olan kiralama hizmeti için 12 aylık kira bedelinin hizmet ifa edilmeden önce tahsil edilmiş olması nedeniyle (fatura ve benzeri belge düzenlenmemiş olması koşuluyla) tüm bedel üzerinden KDV doğmayacak, takvim yılının aylık dönemlerinden oluşan vergilendirme dönemleri itibarıyla KDV'nin hesaplanması ve verilecek hizmete ilişkin faturanın aylık kira tutarı belirtilerek tanzim edilmesi gerekecektir.
  • Kira bedeli peşin tahsil edilen ancak 01.01.2021 tarihinden sonra ifa edilecek olan işyeri kiralama hizmetleri için bu dönemde (Eylül/2020) fatura ve benzeri belge düzenlenmesi halinde ise, Şirketin kiralama işlemlerindeki mutat uygulamasının bu yönde olması ve bu işlemde muvazaa olmaması kaydıyla, fatura ve benzeri belgenin düzenlendiği tarihte geçerli olan %8 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

Lehe sonuçlanan dava sonucu şirkete verilen vekalet ücreti KDV’ye tabi midir?

(01.12.2020 tarih ve 51656 sayılı özelge)

Mahkemelerce hükmolunan avukatlık ücretlerinin davayı kazananlara ödenmesi KDV'nin konusuna girmemekte olup, mahkemelerce hükmolunan vekalet ücretinin Şirket bünyesinde ücret karşılığı çalışan avukatlara aktarılması halinde söz konusu ücret de KDV'ye tabi olmayacaktır.

Kısa mesafeli ulaşım aracı olan scooterların kişilerin kullanımına verilmesi ve bedelin kredi kartıyla tahsilinde KDV uygulaması nasıl olmalıdır?

(07.11.2020 tarih ve 823267 sayılı özelge)

Şehir içi kısa mesafede elektrikli araç kullanımına yönelik verilen hizmetin ifa edildiği tarih (müşterinin elektrikli araç kullanımını tamamlayıp aracı kilitlediği tarih) itibarıyla açılış ücreti de dahil toplam hizmet bedeli üzerinden KDV hesaplanarak bu tarihi kapsayan dönem KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Öte yandan, açılış ücretine yönelik olarak (henüz hizmet ifa edilmeden) fatura ve benzeri belge düzenlenmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere, belgenin düzenlendiği tarih itibarıyla vergiyi doğuran olayın meydana geleceği açıktır.

Hizmete ilişkin açılış ücretinin kredi kartından tahsil edildiği dönem ile hizmetin ifa edildiği dönemin farklı olması halinde dahi, kredi kartı ile yapılan açılış ücreti tahsilatlarının, tahsil tarihini kapsayan döneme ait KDV beyannamesinin "Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin KDV Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel" satırında beyan edilmesi gerekmekte olup, bu satırdaki tutar ile "Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel" satırındaki tutarın farklı olması halinde izah gerekçesi olarak farklılığın kredi kartı ile tahsil edilen hizmet bedellerinden kaynaklandığı belirtilebilecektir.

YTB kapsamında finansal kiralama ile alınan makine ve teçhizatın bedel karşılığı devrinde KDV istisnası uygulanabilir mi?

(02.12.2020 tarih ve 185381 sayılı özelge)

KDV Kanunu’na göre "teslim" bir malın tasarruf hakkının devrini, hizmet ise teslim ve teslim sayılan haller ile ithalat dışındaki işlemleri ifade etmektedir.

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun 26. maddesi kapsamında hak ve yükümlülüklerin (kiracılık sıfatının) bir başka şirkete devredilmesi işlemi, hizmet mahiyetinde olup, söz konusu devir işlemi karşılığında yeni kiracıdan bir bedel tahsil edilmesi halinde, söz konusu bedele Kanun’un 13/d maddesinde belirtilen istisna hükmünün uygulanması mümkün bulunmamakta olup, bu bedel üzerinden genel hükümler çerçevesinde KDV hesaplanması gerekmektedir.

4. Vergi Usul Kanunu

Bankaya ödenen kredi kartı komisyonlarının bayilere yansıtılmasında belge düzeni nasıl olmalıdır?

(07.11.2020 tarih ve 854121 sayılı özelge)

Sanal pos kullanılmak suretiyle yapılan tahsilatlara ilişkin banka tarafından yapılan kesintilerin (komisyon, taksitlendirme bedeli vb.) bayilere yansıtılmasında genel hükümler çerçevesinde bayiler adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

5. Damga Vergisi Kanunu

Döviz kazandırıcı işlemlerde re'sen damga vergisi istisnası uygulanması durumunda, gerçekleşmeyen kısma ait verginin ödenmesi gerekir mi?

(11.11.2020 tarih ve 302585 sayılı özelge)

Özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, kurum ile yurt dışında yerleşik bir Limited Şirket arasında …/…/2020 tarihinde düzenlenen "Alım-Satım Sözleşmesi"nin 4. maddesinde, 142.000 ton bor ürününün alım/satımının öngörüldüğü; 8. maddesinde, ürünlerin varış yerlerinin, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Sri Lanka, Bangladeş, Burma, Tayland, Singapur, Endonezya, Hindistan ve Malezya olduğu belirlemelerinin yer aldığı; daha sonra taraflar arasında …/…/2020 tarihinde düzenlenen "Zeyilname No:2" başlıklı kağıt ile sözleşmenin 4. maddesindeki 142.000 ton alım/satım miktarının 99.400 ton olarak yeniden belirlendiği, 42.600 ton ürünün alım/satımının ise gerçekleşmeyeceği anlaşılmıştır.

Kurum ile yurt dışındaki şirket arasında bor ürünü ihracına yönelik olarak düzenlenen …/…/2020 tarihli sözleşmeye atıfta bulunan …/…/2020 tarihli zeyilname ile sözleşme tutarının azaltıldığı dikkate alındığında, söz konusu zeyilnameden damga vergisi aranılmaması gerekmekle birlikte, …/…/2020 tarihli sözleşmenin ihtiva ettiği tutar üzerinden hesaplanan ve ihracata ilişkin olması nedeniyle istisna uygulanarak alınmayan damga vergisinin, gerçekleşmeyen ihracata isabet eden kısmının ceza ve gecikme faizi ile birlikte geri alınması gerekmektedir.

Serbest bölge faaliyetiyle ilgili kâğıtlara damga vergisi istisnası hangi koşullarda uygulanır?

(20.08.2020 tarih ve 219119 sayılı özelge)

… Savunma San. ve Tic. A.Ş. Serbest Bölge Şubesinin yurt içinden veya yurt dışından temin ettiği malzemeleri satması işleminin, firmanın serbest bölgedeki faaliyet konusu kapsamında olması halinde, alınan ihale kararı ve düzenlenen sözleşmeye Serbest Bölgeler Kanunu kapsamında istisna uygulanması mümkün bulunmaktadır.

Bedel içermeyen ancak cezai şart ve promosyon içeren sözleşmelerde damga vergisi uygulaması nasıl olmalıdır?

(12.08.2020 tarih ve 28921 sayılı özelge)

Özelge talep formu eklerinin incelenmesinden, alım yapan Komutanlık ile yüklenici firma arasında düzenlenen,

- 01.01.2019 tarihli "…'nci Tugay Komutanlığı Merkez Kantini 2019 Yılı Gıda Maddeleri Mal Alım Sonuç Tutanağı" başlıklı kağıdın, (8.4) maddesinde, "Yüklenicinin malı süresinde teslim etmediği, geç getirdiği, istenilen miktardan az getirdiği ve getirilen ürünlerin evsafa aykırı olduğu takdirde, ciro primini zamanında ödenmediği, teklif ve taahhüt edilen ürün markası ve/veya ambalaj büyüklüğü değiştirildiği, ürün kalitesinde bozulma tespit edildiği takdirde yüklenici zarar ve ziyanın karşılanması sağlayacak yükleniciye söz konusu aykırı eylemlerinde yazılı veya posta ile ikaz bildirilerek, birinci yazılı ikazda 1.000,00 TL, ikinci yazılı ikazda 2.500,00 TL ceza uygulanır, üçüncü yazılı ikazda sözleşme feshedilecektir." belirlemesine,

-  01.01.2019 tarihli "…'nci Komando Tugay Komutanlığı Kantin Başkanlığı, …'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü Kantin Başkanlığı 2019 Yılı Simit ve Poğaça Mal Alım Sonuç Tutanağı" başlıklı kağıdın, ( 5.1.4) maddesinde, firma tarafından simit, açma, poğaça, ekler, kol böreği alımına karşılık 5.000 (Beş bin) TL nakit promosyon ödemesinin taahhüt edildiği ; (8.4) maddesinde ise, “Yüklenicinin malı süresinde teslim etmediği, geç getirdiği, istenilen miktardan az getirdiği ve getirilen ürünlerin evsafa aykırı olduğu takdirde, ciro primini zamanında ödenmediği, teklif ve taahhüt edilen ürün markası ve/veya ambalaj büyüklüğü değiştirildiği, ürün kalitesinde bozulma tespit edildiği takdirde yüklenici zarar ve ziyanın karşılanması sağlayacak yükleniciye söz konusu aykırı eylemlerinde yazılı veya posta ile ikaz bildirilerek, birinci ikaz yazılı, ikinci yazılı ikazda 5.000,00 TL ceza uygulanır, üçüncü yazılı ikazda 7.500,00 TL ve kantin heyetince değerlendirme yapılıp sözleşme feshedilir." belirlemesine

yer verildiği anlaşılmıştır.

Yukarıda geçen kağıtların mahiyeti itibarıyla sözleşme olduğu dikkate alındığında,

  • Cezai şart dışında belli parayı ihtiva etmeyen 1/1/2019 tarihli "…'nci Tugay Komutanlığı Merkez Kantini 2019 Yılı Gıda Maddeleri Mal Alım Sonuç Tutanağı" başlıklı kâğıdın damga vergisine tabi tutulmaması,
  • 01.01.2019 tarihli “ …'nci Komando Tugay Komutanlığı Kantin Başkanlığı, …'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü Kantin Başkanlığı 2019 Yılı Simit ve Poğaça Mal Alım Sonuç Tutanağı" başlıklı kağıdın ise cezai şart tutarı haricinde promosyon bedeli içerdiği dikkate alındığında, promosyon tutarı üzerinden damga vergisine tabi tutulması

gerekmektedir.

Belli para ihtiva etmeyen kağıtlarda nasıl hesaplanır?

(15.06.2020 tarih ve 78717 sayılı özelge)

Sözleşmenin düzenlendiği tarihte; belli parayı ihtiva etmesi veya kâğıdın eklerinde belli paranın tespitine imkân veren donelerin var olması veyahut atıf yapılan başka bir kâğıttan belli paranın bulunabilmesi halinde, kâğıdın (sözleşmenin) bu tutar üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Ancak, düzenlendiği anda belli parayı ihtiva etmediğinden damga vergisine konu teşkil etmeyen kağıtlara ilişkin olarak; kâğıda ait belli parayı gösteren ve ilk kağıda atıf yapan yeni bir kâğıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kağıt damga vergisine tabi tutulacaktır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ilgide kayıtlı özelge talep formu eklerinin incelenmesinden;

  • "Kısmi İnşaat İşleri Yapım Sözleşmesi" başlıklı kâğıdın, Şirket ile … San. ve Tic. A.Ş. arasında …/…/2015 tarihinde düzenlendiği, hesaplanabilir bir bedel ihtiva etmediği,
  • "Yapım İşleri Geçici Kabul Tutanağı" başlıklı kağıdın, Şirket ile … San. ve Tic. A.Ş. arasında …/…/2016 tarihinde düzenlendiği, …/…/2015 tarihli sözleşmeye atıf yapılmakla birlikte söz konusu tutanağın belli para ihtiva etmediği

anlaşıldığından söz konusu kağıtlardan damga vergisinin aranılmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, özelge talep formu eki faturalar ve hakediş raporu başlıklı kağıtlarda, …/…/2015 tarihli sözleşmeye herhangi bir atıf bulunmadığı dikkate alındığında, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tabloda sayılan kağıtlar arasında yer almayan söz konusu kağıtlardan damga vergisi aranılmayacaktır.

Ancak, sözleşme konusu iş ile ilgili olarak bedelin sözleşme düzenlendikten sonra belirlenerek sözleşmeye şerh konulması ya da kâğıda ait belli parayı gösteren ve ilk kâğıda atıf yapan yeni bir kâğıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kâğıdın/şerhin düzenlendiği tarih itibarıyla damga vergisine tabi tutulması gerekir.

İşe başlatmama tazminatı nedeniyle düzenlenen kâğıtlar damga vergisine tabi midir?

(02.11.2020 tarih ve 806340 sayılı özelge)

İş sözleşmesi feshedilen ve işe iade davası açabilmek için arabulucuya başvuran personel ile şirketin arabulucu nezdinde anlaşması sonucu, söz konusu personele ödenecek sekiz aylık ücretini geçmeyen işe başlatmama tazminatının, Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ancak, iş sözleşmesi feshedilmeden önce çıkış koşullarında mutabık kalınması için ihtiyari arabuluculuk müessesine başvurulması halinde ödenecek ek tazminatların; İş Kanunu’nun 21. maddesine göre ödenen işe başlatmama tazminatı olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığından, Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında istisna edilmesi mümkün bulunmamakta olup, bu kapsamda ödenen ek tazminatların Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının (7) numaralı bendi kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı tablonun IV/34 numaralı fıkrasındaki istisna hükmü, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesine göre gelir vergisinden istisna olan ücretler nedeniyle düzenlenen kağıtlara ilişkin olup, bu ücretler dışında hizmet karşılığı hizmet erbabına yapılan ödemelerde bu fıkraya göre istisna uygulanması mümkün değildir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, işten ayrılan personele yapılacak işe başlatmama tazminatı ödemesine ilişkin olarak Damga Vergisi Kanunu’nda herhangi bir istisna hükmü bulunmayıp, söz konusu ödeme nedeniyle düzenlenen kağıtların Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Borçlunun borcu kabul ve ödemeyi taahhüt ettiği, alacaklının da ödeme taahhüdünü ve tutarı kabul ettiği kâğıt damga vergisine tabi midir?

(02.11.2020 tarih ve 25500 sayılı özelge)

İcra müdürü ile borçlu şirket yetkilisi ve alacaklı şirket avukatı arasında …/…/2018 tarihinde düzenlendiği, borçlu şirket yetkilisinin borcu ödemeyi taahhüt ettiğine, alacaklı şirket avukatının da borçlunun ödeme taahhüdünü ve miktarını kabul ettiğine ilişkin hükümler içerdiği anlaşılan özelge talep formu ekinde yer alan kâğıdın, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası uyarınca nispi damga vergisine tabi tutulması ve verginin kişi konumunda bulunan şirket veya borçlu şirket tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Kredi kullanımına ilişkin sözleşmeye yatırım teşvikleri kapsamında damga vergisi istisnası uygulanabilir mi?

(02.09.2020 tarih ve 229761 sayılı özelge)

Özelge talep formu ve dilekçe ile eklerinin incelenmesinden, …/…/2019 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ile firma arasında imzalanan " … Kredi Protokolü" başlıklı kâğıda, firma adına düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında damga vergisi istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

Damga Vergisi Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV.Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (43) numaralı fıkrada, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılarla bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kağıtlar, münhasıran yatırım döneminde belge kapsamındaki yatırıma yönelik gayri maddi hakların kiralanması ve satın alınmasına ilişkin düzenlenen kağıtlar, belge kapsamında sabit kıymet yatırımlarının imal ve inşasına yönelik düzenlenen sözleşmeler, taahhütnameler, teminatlar ve bu mahiyetteki kağıtlar ile söz konusu yatırımlara yönelik danışmanlık ve teknik müşavirlik hizmetlerine ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, söz konusu istisna hükmünün kredi kullanımlarını içermediği dikkate alındığında, …/…/2019 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ile firma arasında imzalanan "… Kredi Protokolü" başlıklı kâğıda, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı tablonun IV/43 fıkrası kapsamında istisna uygulanması mümkün değildir.

Yukarıda özetlenen özelgeler ile diğer çok sayıda özelgenin tam metnine www.gelirler.gov.tr internet adresinin mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz