Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışından gelecek para için elimizi çabuk tutmalıyız (20.10.08) PDF Yazdır e-Posta
20 Ekim 2008

 

Küresel krizle birlikte gündeme gelen 'yurtdışındaki paraların güvence verilerek Türkiye'ye getirilmesi'ne yönelik kanun taslağı çalışmaları devam ederken, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan 'acele edelim' uyarısı geldi.

Unakıtan, yasal düzenlemenin hızla çıkarılması gerektiğini söyledi. İstanbul'da medya temsilcileriyle bir araya gelen Maliye Bakanı, 50 bin YTL üst sınırı bulunan banka mevduatlarına garantinin artırılmasına ihtiyaç olmadığını ve mevcut uygulamanın mevduat sahiplerinin yüzde 95'ini kapsadığını dile getirdi. TÜSİAD'ın, IMF ile anlaşmayı önerdiğinin hatırlatılması üzerine Unakıtan, "Türkiye'nin menfaatine ise onu da yaparız." diye konuştu. Popülizme sapmadıklarını ifade eden Unakıtan, marttaki yerel seçimlerde de malî disiplinden taviz vermeyeceklerini yineledi.

Maliye Bakanı Unakıtan, cumartesi akşamı İstanbul'da işadamlarıyla bir araya geldi. Beşiktaş'taki Four Seasons Otel'de basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, YASED Başkanı Tahir Uysal, Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Türk Telekom CEO'su Paul Doany, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, işadamları Tuncay Özilhan, Hamdi Akın, Ahmet Nazif Zorlu, Ferit Şahenk, Mustafa Boydak, Abdülkadir Konukoğlu, Akın İpek'in de aralarında bulunduğu iş dünyasının temsilcileri katıldı. Zirve öncesinde gazetecilere açıklama yapan Unakıtan, görüşme davetinin kendisinden geldiğini söyledi. İç ve dış olayları izlediklerini ve almaları gereken önlemleri aldıklarını belirten Unakıtan, "Dünyadaki mali krize karşı kalemizi daha kuvvetli hale getirmemiz icap ediyor. Onunla ilgili ne lazımsa o adımları da atıyoruz." dedi. Krize ilişkin, iş dünyasının görüşlerinin alındığı toplantıya ara verildiği sırada yeniden gazetecilerin karşısına çıkan Maliye Bakanı, herkesin kendi görüşlerini açıkladığını ve toplantının bu bakımdan önemli olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: "Burada sonuçlar filan değil de daha ziyade görüşlerin belirtildiği bir toplantı oluyor. Bu tür toplantıları zaman zaman yapmak lazım. Pazartesi günü de yapılacak Ankara'da. Ekonomik kurul toplantısı. Daha geniş, daha fazla bakanın katıldığı toplantı olacak." Toplantı için geç kalınmadığını ifade eden Unakıtan, bankacıların kredilerde, hatta mevduatlarda azalma olmadığını söylediğini anlattı. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, krizin Türkiye'ye yansımalarının ne olacağını konuştuklarını kaydederek, şunları aktardı: "Beyin fırtınası yapıyoruz. Somut öneriler üzerinde konuşuyoruz. Ne yapabiliriz, nasıl atlatabiliriz? Fikir paylaşımı."

Maliye Bakanı Unakıtan, aynı otelde dün sabah da gazete, ajans ve televizyonların temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Başkanı Akif Ulusoy ve Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal da katıldı. Dünyada yaşanan finansal krize dikkat çeken Unakıtan, finans kesimindeki kredi akışlarını biraz daha zorlaştıracak ve kredi imkanları biraz daha kısıtlı olacağı için Türkiye'nin de bundan nasibini alacağı konusunda herkesin mutabık olduğunu söyledi. Yurtdışı sermayeye her zaman ihtiyaçları olduğunu kaydeden Unakıtan, Türkiye'nin kredibilitesini her zaman iyi tutmasının, sağlam ayaklar üzerine basmasının, kamu finansmanı yönünden faiz dışı fazla ve bütçe açıklarının çok iyi olmasının önemini vurguladı.

Seçimde malî disiplinden taviz yok

Kredilerde daralma olacağı için kredi akışını artırmanın önemine dikkat çeken Maliye Bakanı Unakıtan, bunlardan en fazla küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) etkilenebileceğini kaydetti. Bütçeyi hazırlarken, KOBİ'lere ucuz kredi temini için ayrı bir fonlama getirdiklerini anlatan Unakıtan, şöyle devam etti: "O parayı KOBİ'lere düşük krediler olarak vereceğiz. Mesela diyeceğiz ki, ne kadar kredi veriyorsun? Yüzde 20-21 ile veriyorum. Yüzde 10'la vereceksin. Aradaki farkı bütçeden veriyorum. Şu anda uyguluyoruz. Çiftçilere verdiğimiz krediler var, esnaf kredileri var." Avrupa ülkelerinde yaşanabilecek durgunluk ve resesyonun Türkiye ihracatını etkileyebileceğine işaret eden Unakıtan, yeni pazarlara destek vereceklerini vurguladı: "Türk müteşebbislerimizin önemli atak yapmalarını bekliyoruz.''

Dünyadaki krizin başından beri ne Başbakan Erdoğan'ın, ne de kendisinin 'bize birşey olmaz' diye bir beyanda bulunmadıklarını anlatan Unakıtan, krizi asgari şekilde atlatmanın gayreti içinde olduklarını belirtti. Gecelik faizler ve dövizin fırlamamasının, alınan tedbirlerden kaynaklandığını dile getiren Maliye Bakanı, krize karşı neden ABD ve Avrupa gibi tedbirler alınmadığı yönündeki eleştirilere ise, 'tecrübe' farklılığını örnek gösterdi: "Geçmişteki kriz tecrübesinden dolayı biz ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Batı'da ise panik havası var." 2001 krizine gönderme yapan Maliye Bakanı, Türk bankalarının geçmiş tecrübeler dolayısıyla sağlam durumda olduğuna vurgu yaparak, sektör otoritesi BDDK'nın, sistemi saat başı kontrol ettiğini kaydetti. Söz konusu tedbirlerin zamanında alınmamış olması durumunda gecelik faizlerin eskisi gibi yüzde 5.000'lere tırmanmış olacağını belirtti ve "Krizden sonra da bankalarımızın sağlamlığını ispat edersek, değeri kat kat artar." dedi. Unakıtan, yaklaşan yerel seçimlerin ekonomiye etkileri konusunda da şunları kaydetti: "İktidara geldiğimizden bu yana popülizme sapmadık. Bu seçimler (Mart 2009 yerel seçimleri) sırasında da malî disiplinden taviz vermeyeceğiz. Neticede genelde ekonomi sağlamsa, güçlüyse, iyi yerlere gidiyorsa, o zaman sen seçimi kazanırsın, daha büyük olursun."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=751361&title=yurtdisindan-gelecek-para-icin-elimizi-cabuk-tutmaliyiz