Servis Taşımacılığı Kartının Devrinden Elde Edilen Kazancın Vergilendirilmesi |
15 Aralık 2020 | |||||
Servis taşımacılığı faaliyetinde kullanılan işletme aktifinde kayıtlı servis taşımacılığı kartının devrinden elde edilen kazancın ticari kazanç hükümleri kapsamında vergilendirilmesi gerekmekte olup, GVK’nın mükerrer 80. maddesinde belirtilen değer artışı kazancı istisnasından yararlanılamayacağı hk. Özelge talep formunuzda; ….. Vergi Dairesi Müdürlüğünün …… vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, servis taşımacılığı faaliyeti ile iştigal ettiğiniz, işletme aktifine kayıtlı …… plakalı servis aracınıza ait servis taşımacılığı kartının 50.000 TL bedelle noterde devrini gerçekleştirdiğiniz belirtilerek, söz konusu araca ait servis taşımacılığı kartının devrinden elde ettiğiniz kazancın vergilendirilmesi hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinde; “Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançlar ticari kazançtır.” hükmüne yer verilmiştir. Anılan Kanun’un “Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti” başlıklı 38. maddesinde; “Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:
Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanunu’nun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanun’un 40 ve 41. maddeleri hükümlerine uyulur.” hükmü yer almaktadır. Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Değer Artışı Kazançları” başlıklı mükerrer 80. maddesinde; “Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır. …
Bu maddede geçen “elden çıkarma” deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder. Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı ile bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 6.000 (310 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 01.01.2020 tarihinden itibaren 18.000 TL) Yeni Türk Lirası gelir vergisinden müstesnadır. Faaliyetine devam eden ticarî bir işletmenin kısmen veya tamamen satılmasından veya ticarî işletmeye dahil amortismana tâbi iktisadî kıymetlerle birinci fıkrada yazılı hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar ticarî kazanç sayılır ve bunlara ticarî kazanç hakkındaki hükümler uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre; şehir içi servis taşımacılığı faaliyeti nedeniyle gerçek usulde ticari kazanç mükellefi olmanız ve servis taşımacılığı kartınızın işletme aktifine kayıtlı olması dolayısıyla, tarafınızca servis taşımacılığı faaliyetinde kullanılan …… plakalı araca ait servis taşımacılığı kartının devir işleminden elde ettiğiniz kazancın ticari kazancınıza dahil edilerek beyan edilmesi ve ticari kazanç hükümleri kapsamında vergilendirilmesi gerekmekte olup, Mezkur Kanun’un mükerrer 80. maddesinde belirtilen değer artışı kazancı istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır. |