Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yastık altı servete de af geliyor (21.10.08) PDF Yazdır e-Posta
21 Ekim 2008

Yurtdışındaki parasını getirene "Kaynağı sorulmayacak" diyen hükümet, borsada yerliden alınan verginin sıfırlanacağını duyurdu Hükümetin "Ülke içindeki yastıkaltı varlığa" örtülü af planladığı öğrenildi. Bu paralar için % 5 vergi verene kaynağı sorulmayacak ..

Türklerin yurtdışındaki paralarını getirmek için 'nereden buldun' denmeyecek. Borsada yerli stopajını sıfırlayarak bıyıklı yabancıları Türkiye'ye çekecek olan hükümet son olarak Türklerin yastıkaltındaki varlıklarına af planlıyor. Hükümet son dönemde 3 önemli kaynak için düğmeye bastı. Bunlardan ilki; Türklerin yurtdışındaki paralarını Türkiye'ye çekmeye yönelik oldu. 100 milyar dolar düzeyinde olduğu tahmin edilen paranın kaynağını sormayacak olan hükümet, hazırladığı taslakta gelecek kaynağa yüzde 0.5-2 arasında vergi koymayı düşünüyor. Ancak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan verginin gelecek parayı ürküteceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. İkinci kaynak ise borsa, bono-tahvil gibi kazançlar üzerinden alınan vergilere yönelik.

AMAÇ YATIRIMA YÖNLENDİRMEK
Yabancılara 0 olan bu vergi yerliler için yüzde 10 olarak uygulanıyor. Maliye Bakanı Unakıtan, yerliler için verginin sıfırlanacağını söyleyerek aslında yurtdışında işlem yapan Türklerin paralarını ülke içine çekmeye çabalıyor. Bu iki düzenlemenin birbiriyle bağlantılı olduğunu kaydeden uzmanlar, bu yolla yurtdışından getirilen kaynağın ülke içinde rahatça yatırım araçlarına yönelmesini sağlayacak.

VERGİ YÜZDE 5 OLACAK
Yurtdışındaki servetleri ekonomiye kazandırmayı hedefleyen hükümetin son adımının ise "Ülke içindeki kayıtdışı paraya, yastıkaltı varlıklara" örtülü af oldu. Her türlü menkul varlığını, banka, borsa vb. mekanizmalarla belgelendirenden sadece yüzde 5 vergi alınması ancak geriye yönelik vergi incelemesi yapılmaması öngörülüyor. Uygulamanın ülke içine de yansıtılması önerisine Maliye Bakanlığı, "genel vergi affı" yaratacağı kaygısıyla itiraz ediyor. Bu arada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yurtdışındaki paraya ilişkin düzenlemenin Almanya'ya yönelik değil, iş yapıp da parasını dışarıda tutanlara yönelik. olduğunu belirtti. Yurtdışındaki para için 60 ile 150 milyar dolar arasında tahminler yapıldığını hatırlatan Yıldırım,10 milyar doların gelmesinin bile yeterli olduğunu söyledi.

 

Bir hedge fon çıktı, 1.48 YTL'ye düşen dolar 1.52'ye tırmandı

Borsa haftaya yüzde 3.45 yükselişle başlarken dolar önce 1.48'e kadar geriledi ardından gün sonunda 1.5.80 YTL'ye fırladı. Dolardaki yükselişte bir hedge fonun pozisyon kapatması etkili olduğu belirtildi. Bankacılar, yerli yatırımcıların ödediği stopajın kaldırılacak olması ve global piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle kur ve faizde elde edilen kazançların tek bir hedge fonun bono piyasasındagerçekleştirdiği satışlarla geri verildiğini belirtti. Kapanışta ise dolar 1.51 YTL'leye gerilerken gün içinde en yüksek fiyatı 1.5180 YTL'den gördü. Hedge fonun dolara dönüp bono pozisyonunu azaltması faizi olumsuz etkiledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 21'lerden yüzde 21.40'a çıktı. Yurtdışı piyasalardaki yükseliş ve yerli yatırımcıların stopajının sıfırlanacak olması İMKB'de yüzde 3.45 prim yaptırdı. Endeks günü 26 bin 763 puandan tamamlarken uzmanlar yükselişin sürmesinin endeksin 27 bin 200 direncini aşılmasına bağlı olduğunu kaydetti.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,967EED5590CA416484C86B17D2327512.html