Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Kanun Teklifinde Son Durum PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2021

02 Nisan 2021 tarihinde TBMM gündemine giren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmiştir.

Kanun Teklifinde yer alan vergi düzenlemelerinde, kurumlar vergisi oranını 2021 ve 2022 hesap dönemleri kurum kazançları için artıran hükmün yürürlük tarihi dışında, herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Teklifte yer alan vergi düzenlemelerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunca kabul edilen haline ilişkin özet açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

1. Kurumlar Vergisi Oranı

Kanun Teklifiyle, kurumlar vergisi oranının;

  • 2021 yılı vergilendirme dönemi kurum kazançları için %25,
  • 2022 yılı vergilendirme dönemi kurum kazançları için %23,

olarak uygulanması önerilmektedir. 

Teklife göre düzenleme, 01.07.2021 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak ve 01.01.2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine (özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için 01.01.2021 tarihinden itibaren başlayan hesap dönemine) ait kurum kazançları için geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Buna göre, TBMM Genel Kurulunda bir değişiklik yapılmaması durumunda, 2021 yılı ilk geçici vergi dönemi kazançlarına uygulanacak oran % 20 olacaktır.

2. ÖTV Kanunu’na Ekli (III) Sayılı Listedeki Malların Komisyoncuya veya Konsinyi İşletmeye Tesliminde Vergileme

Kanun Teklifiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malların komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle satışında imalatçı tarafından bu malların komisyoncuya veya konsinyi işletmelere tesliminde vergilendirilmesi önerilmektedir.

Kanun’a ekli (III) sayılı listede esas olarak, alkollü ve gazlı içecekler, meyve suları, mineral ve gazlı sular, gazozlar, alkolsüz biralar, tütün ve tütün ürünleri yer almakta olup, mevcut düzenlemede bu mallar alıcıya teslimde vergilenmektedir.

Kanun Teklifine göre bu düzenlemeler yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

3. 6183 sayılı Kanun Düzenlemeleri

Kanun Teklifiyle 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil usulü Hakkında Kanun’da yapılacak değişikliklerle;

  • Haczedilen menkul ve gayrimenkul malların elektronik ortamda satışına olanak sağlanmakta, elektronik ortamda yapılacak satışın teklif verme suretiyle yapılması önerilmekte, ayrıca artırma tarihinden önce teklif alma, tekliflerde asgari artırım bedeli, teklif verme süresi, alınacak teminat türü gibi huşularda düzenleme yapma konusunda Bakanlığa yetki verilmekte,
  • Haczedilen ve muhafazası tehlikeli veya masraflı menkul malların pazarlık usulü satılmasına olanak sağlanmakta,
  • Artırma sonucunda kendisine ihale edilen malı almaktan vazgeçen kişilerin ödemeleri gereken yıllık %5 faiz yerine tecil faizi oranında faiz alınması önerilmekte,
  • Taşınmaz malların elektronik ortamda satışına olanak sağlanmakta, ayrıca satış komisyonunun oluşumuna ilişkin düzenleme yapılmakta,
  • Gayrimenkullerin kendisine ihale edilen kişinin bedeli ödememesi nedeniyle ihalenin feshi halinde bu kişinin sorumlu olacağı tutar netleştirilmektedir.

 

Kanun Teklifine göre bu düzenlemeler yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir. https://www.pwc.com.tr/