Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
7292 Sayılı Kanunla 6361 Sayılı Kanun Kapsamındaki Şirketlerin Kuruluş Şartlarına İlişkin Getirilen Değişiklikler Nelerdir? PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2021

Kanun değişikliğinden önce, Türkiye’de kurulu finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri Kanun kapsamında “Şirket” olarak tanımlanmaktayken; Kanun Değişik-liği ile birlikte “Şirket” tanımı içerisine tasarruf finansman şirketleri de dâhil edilmiştir.

Bununla birlikte, Kanun kapsamındaki şirketlerin kuruluş şartlarını düzenleyen 5. maddede Kanun Değişikliği ile birlikte birtakım değişiklikler yapılmıştır.

Buna göre;
Kanun’un 5. maddesinin (a) bendinde, Türkiye’de kurulacak bir şirketin anonim şirket şeklinde kurulması gerektiği hüküm altına alınırken, Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) kapsamında anonim şirketlere tanınan tek ortaklı olarak kurulabilme esnekliği, Kanun kapsamındaki şirketler bakı-mından öngörülmeyerek, bu şirketlerin kurucu ortak sayısının beşten az olmaması gerektiği düzenlenmişti. Kanun değişikliği ile birlikte ise, şirketlerin anonim şirket olarak kurulma zorun-luluğu korunmuş ve fakat kurucu ortak sayısının beşten az olmaması zorunluluğu kaldırılarak, TTK’daki düzenleme ile uyum sağlanmıştır.

Yapılan bu değişikliğin uzantısı olarak, Kanun’un 11. maddesinin 5. fıkrasındaki, ortak sayısının beşin altına düşmesine yol açan pay devirlerinin pay defterine kaydolamayacağına ilişkin dü-zenleme de kaldırılmıştır.

Diğer yandan, Kanun değişikliği öncesinde, Kanun kapsamındaki şirketlerin, nakden ve her türlü muvazaadan ari olarak ödenmiş sermayesinin en az yirmi milyon Türk Lirası olması ge-rektiği düzenlenmekteyken; Kanun Değişikliği sonrasında ödenmiş sermayelerin bedelleri, tasarruf finansman şirketleri için en az yüz milyon Türk Lirası, Kanun kapsamında yer alan di-ğer tüm şirketler için ise elli milyon Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Ödenmiş sermaye bedellerinin artırılması Kanun kapsamında hâlihazırda faaliyet gösteren şirketler bakımından önem arz eden bir nitelik göstermektedir. Öyle ki, Kanun Değişikliği ile getirilen Geçici 8. maddede,  Kanun Değişikliği’nin yürürlük tarihinden itibaren altı ay içerisinde sermayelerini elli milyon Türk Lirası’na artırmak zorunda oldukları, aksi takdirde bu şirketlerin faaliyet izinlerinin iptal edileceği hüküm altına alınmıştır. Kanun Değişikliği’nin 07.03.2021 tari-hinde yürürlüğe girdiği dikkate alındığında, sermaye artırımlarının 07.09.2021 tarihine kadar tamamlanması gerektiği söylenebilecektir. Ancak Geçici 8. maddenin 2. fıkrasında düzenlendi-ği üzere, söz konusu altı aylık sürenin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (“Kurul”) tarafından uzatılabilme ihtimali mevcuttur.

 

https://www.lebibyalkin.com.tr/mevzuat/lebib-yalkin-mevzuat-dergisi/secilmis/7292-sayili-kanunla-6361-sayili-kanun-kapsamindaki-sirketlerin-kurulus-sartlarina-iliskin-getirilen-degisiklikler-nelerdir-icerik