Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yanan Vs Emsal Bedelle Değerlemesi Yapılan Malların Zarar Kaydı-Amortisman Durumu PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2021

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 278. maddesinde; "Yangın, deprem ve su basması gibi afetler yüzünden veyahut bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi haller neticesinde iktisadi kıymetlerinde önemli bir azalış vaki olan emtia ile maliyetlerin hesaplanması mutad olmayan hurdalar ve döküntüler, üstüpü, dese ve ıskartalar emsal bedeli ile değerlenir." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, emtianın kıymeti düşen mal olarak emsal bedeli ile değerlenebilmesi için iktisadi kıymetindeki önemli azalışın yangın, deprem, su basması gibi tabii bir afet ve bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi haller nedeniyle olması gerekir.

Bu kapsamda örneğin yangın sonucu hasar gören malların maliyet bedeli ile Vergi Usul Kanununun 267. maddesine göre takdir komisyonunca tespit edilen emsal bedeli arasındaki tutarın Takdir Komisyonu Kararının tarafınıza tebliğ edildiği yılda kurum kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.

Öte yandan, yangın sonucu hasar gören bina, makine ve demirbaş gibi amortismana tabi iktisadi kıymetlerin itfa edilmemiş bedellerinin, fevkalade amortisman yöntemi uygulanmak suretiyle kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün olabilmektedir. Bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığından talepte bulunarak fevkalade amortisman nispeti talebinde bulunmak gerekecektir.

Bu talebe olumlu cevap alınmadığı sürece değeri düşen tutar için fevkalade amortisman ayrılmaz. Normal amortisman ayrılmaya devam edecektir.

 

Bununla birlikte, yangın sonucu sigortadan alınan tazminatların tahakkuk ettikleri dönemde gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir.  https://www.adenymm.com.tr/