Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt Dışı Reklam Hizmetleri KDV' ye Tabi Midir? PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2021

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin yurtdışı işleriyle ilgili olarak yurtdışında aldıkları reklam hizmetlerinin KDV’nin konusuna girmediğini düşünmektedir.

Mesela, bir inşaat şirketinin yurtdışında yapmış olduğu projeler kapsamında yine yurtdışındaki görsel veya yazılı basında/medyada yer alan reklamları KDV’nin konusuna girmemektedir.

Buna karşın, aynı mükellefin yurtiçi projeleri dolayısıyla yurtdışında almış olduğu reklam hizmetleri faydalanmanın esas itibariyle ülkemizde olduğu gerekçesiyle KDV’ye tabi olacaktır.

Uluslararası havayolu şirketinin Türk müşteriler için ülkemizde reklam hizmeti vermesi ve uluslararası spor müsabakalarında yine aynı kitleye yönelik reklam hizmeti verilmesi genel esaslar çerçevesinde vergiye tabi olacaktır. Keza, yurtdışındaki bir şirketin yurtdışı konser, gösteri, fuar vs için yurtiçinde yayımlanan bir dergide reklam hizmeti alması KDV’ye tabi olacaktır.

Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili özelgelerine göre;

“Ancak, yurt dışında mukim olan firmalara sunduğunuz reklam hizmetinden Türkiye'de faydalanılması halinde, vermiş olduğunuz bu hizmet genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi olacak ve ayrıca yurt dışında yerleşik vergi mükellefi olmayan kişilerden aldığınız tıklanma hizmeti nedeniyle yaptığınız ödemeler üzerinden de genel oranda (%18) KDV hesaplanması ve sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi gerekecektir[1].”

“Buna göre, firmanız tarafından yurt içinde faaliyet gösteren reklam firmasından, reklam filmi yurt dışında gösterilmek üzere alınan reklam hizmetininhizmet yurt içinde verildiğinden ve hizmetten yurt içinde faydalanıldığından hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu çerçevede, reklam hizmeti bedeli üzerinden genel oranda (% 18) hesaplanarak, reklam hizmetini veren Türkiye'deki firma tarafından beyan edilmesi gerekmektedir.[2]

Buna göre, şirketiniz tarafından İrlanda mukimi firmadan google üzerinden alınan reklam hizmetinden Türkiye’de yararlanıldığından bu hizmet ifası KDV’ye tabi olacaktır. Söz konusu firmanın Türkiye’de ikametgâhı, iş yeri, kanuni merkezi veya iş merkezinin bulunması halinde, İrlanda mukimi firma tarafından hizmet bedeli üzerinden hesaplanacak verginin düzenlenen faturada gösterilmesi ve no.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, verginin mükellefi İrlanda mukimi firma olmakla birlikte, söz konusu firmanın Türkiye’de ikametgâhı, iş yeri, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması halinde hizmet bedeli üzerinden hesaplanacak verginin, Kanunun 9/1 inci maddesi ve 15 seri no.lu KDV Genel Tebliğinin (C) bölümü gereğince şirketiniz tarafından 2 no.lu KDV beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.[3]

Buna göre, Amerika Birleşik Devletlerinde mukim olan ve internet üzerinde faaliyet gösterdiği belirtilen … Advertising şirketinden yine internet üzerinde reklam hizmeti vermek amacıyla alan kiralanması işlemi KDV’ye tabi olup, söz konusu işlem üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamının Şirketiniz tarafından tevkif edilerek, sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilip, kanuni süresi içinde ödenmesi gerekmektedir.[4]

Buna karşın eski tarihli bazı görüşlerden olan Antalya Vergi Dairesi bir görüşünde farklı bir yaklaşım ile yurtdışı reklam hizmetlerinin KDV ye tabi olmadığını, bunların aracı kurumlar ile yansıtılmasında da KDV olmadığı yönünde görüşler vermiştir[5]:

“ Buna göre, yurt dışındaki  tur operatörü tarafından katalog düzenlenerek yurt dışında verilen tanıtım ve reklam hizmetihizmet yurt dışında yapıldığından ve hizmetten yurt dışında faydalanıldığından KDV ye tabi tutulmayacaktır. Firmanız tarafından yurt içi otel ve konaklama tesislerinin reklamının yapılmasına aracılık edildiğinden, yurt dışındaki tur operatörünün firmanıza fatura ettiği tutarların yurt içi otel ve konaklama tesislerine yansıtılması KDV ye tabi tutulmayacaktır. Firmanızın verdiği aracılık hizmeti karşılığında aldığı komisyon tutarı ise genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabi olacaktır.”

Yabancı kişi, kuruluş ve firmalarca yapılan hizmetler, Türkiye’de yapılmış (ithal edilmiş) sayılmakta ise vergilemenin 9 uncu madde uyarınca, yani KDV sorumlusu eliyle yapılması gerekmektedir. İhraç mamullerimizin pazarlanması amacıyla verilen komisyonlar ile yine yurt dışında yapılan ilan ve reklam hizmetlerinin bedelleri için KDV sorumluluğu aranmayacağına dair 30.05.1989 Tarih ve 266 Nolu Hesap Uzmanları Kurulu Danışma Komisyonu kararı da mevcuttur. 30.05.1989 tarihinde onanan 266 nolu Hesap Uzmanları Kurulu Danışma Komisyonu kararına göre, yurt dışında ifa edilen ve faydalanılan pazarlama ve reklam hizmetleri Türkiye’de katma değer vergisine tabi tutulamaz. 

Anlaşılacağı üzere, istisnalar dışında reklam verme hizmetlerinde hizmeti alanın bu hizmetten Türkiye’de faydalanması durumunda hizmetin KDV’ye tabi olduğu, reklam alanın Türkiye’deki işleriyle ilgili olarak aldığı hizmetten Türkiye’de faydalanıldığı ve KDV’ye tabi olduğu, reklam hizmeti alanın Türkiye’deki işleriyle ilgili olmayan reklam hizmetleri, Türkiye’de ifa edilmemek suretiyle, KDV’nin konusuna girmediği tespit edilmektedir.

Bu nedenle, Hazine ve Maliye Bakanlığının son ve baskın görüşlerine göre yurtiçinde yerleşik otel işletmesinin yurtdışından sağlamış olduğu reklam hizmetleri, internet ortamında verilmediği sürece, sadece KDV ye tabi olarak sorumlu sıfatıyla vergilendirilecektir. İnternet ortamında temin edilen reklam hizmetlerinde ayrıca stopaj olduğu açıktır.

Bize göre, hizmete bağlı olan bu tür hizmetlerde faydalanma yerinin tespiti çok zor olmakla beraber, hizmetten faydalanma, yani katma değerin yaratıldığı yerin önem kazandığını düşünmekteyiz. Yurt içi otel veya buna benzer işletmelerinin, yine yurt içi işlemleriyle ilgili olarak yurtdışında verilen, yurtdışında faydalanılan ve sonuç alınan, yurt dışında katma değer yaratan ve sonuçlanan hizmetlerin KDV ye tabi olmadığını düşünmekteyiz. Zira, oteller özelinde bu kurumlar zaten konaklama hizmet karşılığında verilen hizmet nedeniyle katma değer yaratarak vergilendirilmeleri sağlanmaktadır.

Mesela, bir otelin merkezinin yurtiçi olması, reklam hizmetinden de burada yararlandığı anlamına gelmez. Zira, talep tam tersine yurtdışı ekonomiye yönelmekte, hizmet burada başlayıp burada tamamlanmaktadır. Bu durumunda, yurtiçi işlemlerle ilgili olarak yurtdışında stand açılması, fuarlara aktarılması veya yurtiçi çalışanların yurtdışında network çalışmalarına dahil edilmesi karşılığında verilen hizmetlerden farkı yoktur. Reklam hizmetleri yurtdışında tanıtım ve Pazar oluşturması beklenen hizmetler olup, verildiği anda hizmetten faydalanma amacı gerçekleşmiş olmaktadır. Dolayısıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığının ayrışık ve konunun bütünü açısından tutarsız olan yorumlarından vazgeçmesi faydalı olacaktır.

Mevcut durumda, yurtiçindeki işlere ilişkin olarak yurtdışında sağlanan reklam benzeri hizmetlerin sorumlu sıfatıyla KDV beyanına tabi olması gerektiği anlaşılmaktadır.  https://www.adenymm.com.tr/

[1] Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı, Sayı: 51421814-130[12-2016/159]-7192 Tarih:  27/01/2020

[3] İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 23/02/2012 Tarih Ve B.07.1.Gib.4.34.16.01-Kvk 30-701 Sayılı Özelgesi,

 

[5] Sayı: B.07.1.GİB.4.07.16.02-KDV-ÖZG-2010-116-18 Tarih: 03/01/2012