Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Dolar satmak için kurun 1,7 yeni lirayı geçmesi bekleniyor' (23.10.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Ekim 2008

 

İstanbul'da bir vatandaş, doların hızla yükselerek 1,66 YTL'ye ulaşmasını protesto için sahte doları yaktı.

Dolar, yurtdışında tüm para birimleri karşısında değer kazanması ve yurtiçinde hedge fonların bono ile hisse senedi piyasalarından çıkışları sebebiyle tırmanışını sürdürüyor.

Euro karşısında 1,28 düzeyinin altına kadar güçlenen dolar, yurtiçinde 1,6685 YTL seviyesini gördü. Müşteri satışlarının gözlendiğini söyleyen bankacılar, asıl yoğun satışın kurun 1,7 YTL'yi geçmesi halinde geleceğini ifade ediyorlar. Dolar, diğer merkez bankalarının yavaşlayan ekonomilerine destek olmak için ABD Merkez Bankası Fed'in bu yılki keskin faiz indirimlerine cevap vermesi gerekeceği yönünde şekillenen yatırımlarla euro karşısında son 20 ayın en yüksek değerine ulaştı. Euro/dolar kuru bir ara 1,2736'dan işlem gördü. Euro'nun, dolar karşısında değer kaybetmesinde, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşüreceği beklentisi ile İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in, İngiltere'nin çok yakında durgunluğa girebileceği uyarısı etkili oldu. Türkiye'de ise küresel düzeyde riskten kaçınma eğilimlerinin artması sebebiyle satışa geçen hedge fonlar YTL cinsi varlıkların değer kaybetmesine yol açtı. Bankalararası piyasada önceki gün 1,5475 YTL'den kapanan dolar, dün en yüksek 1,6685 yeni lirayı gördü. Bu verilere göre YTL'nin dolar karşısında değer kaybı en yüksek yüzde 7,37 oldu. Doların 2008 başından bugüne değer kaybı ise yüzde 28,88'e yükseldi. YTL, müşteri bazlı dolar satışlarıyla kayıplarının bir kısmını geri verdi. Bankacılar gelişmekte olan ülke para birimlerinde de benzer hareketlerin görüldüğünü belirttiler. Doların kısa vadede 1,70 YTL'yi görebileceğini belirten ING Bank döviz işlemcisi Ahmet Arslan, "Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nu beklemek gerekir. Oradan çıkacak sonuç önemli." dedi. Önceki gün dikkat çeken ve 1,5 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen hedge fon çıkışlarının dün görülmediğini belirten Arslan, şunları aktardı: "Müşteri tarafından dolar satışlarını görüyoruz. Aynı zamanda yerli bir bankanın (dolar) alım yönünde işlemleri göze çarpıyor. Bunlar da müşteri emri diye düşünüyorum. Müşteri tarafından asıl yoğun dolar satışı kurun 1.70 YTL'yi geçmesi halinde gelecektir."

Faiz yüzde 23'ü geçti Borsa 25 bine geriledi

Bono bileşik faizi yüzde 23 ile son iki yılın en yüksek seviyesine tırmanırken, Borsa yüzde 4,11 kayıpla 25 bin 624 puandan kapandı. Bankacılar, Merkez Bankası'nın faiz artırımı ve doğrudan döviz satışı dahil bazı önlemler alabileceğini dile getiriyor. Merkez Bankası, küresel finans piyasalarında süregelen sorunların iç piyasaya yansımasına bağlı olarak faizlerin her iki yönde esnek olabileceğini açıklamasına karşın, Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faizleri düşürmek için en erken önümüzdeki yılı bekleyeceği ve bu ay faizleri sabit bırakacağı öngörülüyor. Küresel resesyon kaygılarının gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahını azaltmasının etkisiyle, diğer borsalara paralel satıcılı bir seyir izleyen İMKB Ulusal 100 Endeksi günü, yüzde 4,11 düşüşle 25 bin 624 puanda tamamladı. Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, "Dış borsalardaki taban arayışı halen devam ediyor. Ayrıca resesyon kaygılarının etkisiyle gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algılamaları artıyor. Faiz ve kurdaki yükseliş de hisse senetleri üzerinde satış baskısı oluşturuyor" dedi. Bu arada Avrupa borsaları yüzde 5 civarında gerilerken, Amerikan borsaları güne yüzde 4'e yakın kayıpla başladı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=752413&title=dolar-satmak-icin-kurun-17-yeni-lirayi-gecmesi-bekleniyor