Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yerliye sıfır stopajın maliyeti 600 milyon YTL (23.10.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Ekim 2008

Yerlilerde hisse senedi, Hazine bonosu ve tahvildeki stopajın sıfırlanması planlanıyor.

Küresel piyasalardaki dalgalanmaya karşı tedbir almak için hükümetin yerli yatırımcılara stopajı sıfırlama operasyonunun maliyeti belli oldu.

Yerli ve yabancı yatırımcı arasındaki hisse senedi, Hazine bonosu ve devlet tahvili kazançlarındaki vergi farkının giderilmesinin bütçeye yaklaşık maliyeti 600 milyon yeni lirayı buluyor. Bankaların beyanlarından maliyet hesabı çıkaran Gelir İdaresi Başkanlığı, konuyu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a iletti. Edinilen bilgilere göre Unakıtan'a hisse senedi veya Hazine bonosu ile devlet tahvilindeki stopajın yerliler için de kaldırılması için iki formül götürüldü. Bakanın her iki enstrüman için de stopajın sıfırlanmasına yönelik görüşünün ağır bastığı belirtiliyor. Ancak karar vermek için Başbakan Tayyip Erdoğan ile konu tekrar masaya yatırılacak. Erdoğan'ın kararının ardından konu Bakanlar Kurulu'na gelerek son şeklini alacak. Hükümet, 2006 yılında yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak, yerli yatırımcıların finansal yatırım araçlarından elde ettikleri kârlara uygulanan stopajı yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürmüş, yurtdışı yerleşiklerin finansal araçlardan Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranını ise sıfıra indirmişti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=752414&title=yerliye-sifir-stopajin-maliyeti-600-milyon-ytl