Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yerliye sıfır vergi, hisse senedi ile sınırlandı (24.10.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Ekim 2008

Küresel piyasalardaki dalgalanmaya tedbir için hükümetin yerliye stopajı tamamen sıfırlama operasyonu maliyetlere takıldı.

 

İki yıl önce yabancılar için kaldırılan sermaye piyasasındaki işlemlerden alınan stopajın yerli yatırımcılar için de sıfırlanması sadece hisse senedi işlemleri ile sınırlı kaldı. Hisse senedi, hazine bonosu ve devlet tahvili kazançlarındaki vergisel farkın giderilmesinin bütçeye yaklaşık maliyeti 600 milyon YTL olarak hesaplandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, borsada işlem gören hisse senetlerinin alım satımında yerli yatırımcılardan alınan yüzde 10 oranındaki vergiyi sıfıra indireceklerini açıkladı. Stopajın bono ile devam edeceğini aktaran Unakıtan, "Böylece küresel ekonomik gelişmelerin borsa üzerindeki olumsuzluklarını, hisse senedine yatırımları cazip hale getirerek asgari düzeye indireceğiz." dedi. 2009 Yılı Merkezî Yönetim Bütçesi öncesini sunmak üzere geldiği, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Unakıtan, 50 bin YTL ile sınırlandırılan mevduata sınırsız güvenceye ilişkin olarak alınmış bir karar olmadığını bildirdi. Unakıtan, "Sınırsız güvence hükümetin bileceği bir konu. Henüz bu konuda alınmış bir karar yok. Bunlar herhalde söylentiler olsa gerek.'' dedi. Bakan Unakıtan, 2009 Merkezî Yönetim Bütçesi'nin küresel malî krize karşı ekonomimizin dayanıklılığını artıracak, malî disipline riayet eden ve popülizme meydan vermeyen bir bütçe olduğunu kaydetti. Unakıtan, gelecek yıl gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) 1 trilyon 111 milyar 438 milyon TL olacağını bildirdi.

 

Yurtdışı şirket kazancına muafiyet

 

Yurtdışındaki kazancını Türkiye'ye getiren işletmelere vergi istisnası getiriliyor. 2008 yılı ve öncesinde yurtdışında bulunan iştirak ve şubelerinde elde ettiği kazancını Türkiye'ye getiren mükellefler yüzde 20 olarak uygulanan Kurumlar Vergisi'nden muaf tutulacak. Firmalara, beyan dönemi olan Mart-Nisan 2009'a kadar süre tanınacak. Unakıtan, "Kişi ve kurumların yurtdışında bulunan şirketlerindeki kazançlarını Türkiye'ye transfer edebilmeleri için, herhangi bir şarta bağlı olmayan vergi istisnası getirmeyi düşünüyoruz." dedi. Öte yandan, yurtdışından getirilecek para için vergi inceleme muafiyeti getiren çalışmanın son aşamaya geldiğini belirten Unakıtan, yurtdışından gelecek mevduatla ilgili tasarıda imzaların tamamlandığını söyledi.

 

Vergi borçlarına düşük faiz ve taksit kolaylığı geliyor

 

Küresel piyasalarda kriz devam ederken Maliye, esnafı rahatlatacak bir adım attı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçici vergiler ve damga vergileri hariç tüm vergi borçlarına ödeme kolaylığı getirileceğini açıkladı. Vergi borçlarının anapara ve faizinden oluşan toplam miktarına yıllık yüzde 3 faiz ile 18 aya varan vadede taksit yapılacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi'yi kabul eden Unakıtan, vergi borçlarıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Unakıtan, geçici vergiler ve damga vergileri hariç olmak üzere tüm vergilerde yıllık bazda yüzde 3 faiz oranı ve 18 aya varan ödeme kolaylığı getirileceğini bildirdi. Finansal kriz sebebiyle zor günler geçiren esnafa nefes aldırmak ve yıl sonu vergi geliri hedefini tutturmak için bu kararın alındığı belirtiliyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=752811&title=yerliye-sifir-vergi-hisse-senedi-ile-sinirlandi