Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otomotive vergi indirimi yolda (25.10.08) PDF Yazdır e-Posta
25 Ekim 2008

 

Hükümet, küresel kriz sebebiyle sıkıntı yaşayan otomotiv sektörüne nefes aldırmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, iç tüketimi artırmak için otomotiv sektörüne yönelik teşvikin gündemlerinde olduğunu söyledi.

Edinilen bilgilere göre hükümet otomotivcilerin küresel krizden en az şekilde etkilenmesini sağlamak için kredi maliyetlerini düşürecek bir uygulama üzerinde çalışıyor. Düşük kredi desteği sağlanarak Türkiye'de üretim yapan şirketlerin yanı sıra bunlara tedarikte bulunan orta ölçekli yan sanayinin desteklenmesi amaçlanıyor.

Hükümetin sektöre yönelik destek olarak üzerinde durduğu bir başka konu ise stokların tüketilip üretimin artırılmasına yönelik bir vergi indirimi. Bu doğrultuda 25-30 yaş üstü araçların elden çıkarılarak yeni alınacak araçlarda Özel Tüketim Vergisi'nde indirim yapılması üzerinde duruluyor. Ancak bu destek sadece Türkiye'de üretim yapanlar için planlanıyor. Maliye kanadı ise ÖTV'de büyük bir indirime sıcak bakmıyor. Yılın ilk sekiz ayında motorlu taşıtlardan 3 milyar 46 milyon yeni lira ÖTV geliri elde edilmişti. Geçen yılki tahsilat ise 4 milyar 293 milyon yeni lira olmuştu. Maliye Bakanı Unakıtan, önceki gün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) temsilcilerini kabulünden sonra yaptığı açıklamada, otomobillerin yüzde 75'inin dışarıdan getirildiğine dikkat çekerek, bu durumun Türkiye'nin ithalatını ve döviz ihtiyacını artırdığını söyledi. "Yerli arabalarla bunu karşılayacak şekilde bir formül getirirlerse ona da sıcak bakarız." diyen Unakıtan, kendilerinin de bu konuda bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Bakan, liranın değer kaybetmesinin, ihracatçılar açısından büyük bir avantaj sağladığını kaydetti.

Finansal kriz Türkiye otomotiv sektörünü özellikle ihracat pazarları açısından etkiledi. Üretimin yüzde 80'e varan oranda ihracat odaklı olması ve ihraç pazarları içinde AB ülkelerinin yüzde 75'e ulaşması şirketleri iç pazarda büyümeye yöneltti. Ancak iç pazarda iki haftadır devam eden dövizdeki yükseliş, satışları olumsuz etkiliyor. Bu gelişmeler devam ederken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, geçen hafta otomotiv sektörüne hem üretim hem de iç pazar konusunda destek olacaklarını açıkladı. Hükümetin üretim yapan şirketlerin kredi maliyetlerini düşürecek bir çalışma içinde olduğu yönünde açıklamalar yapıldı. Yılın son üç ayında yılsonu hedeflerini korumayı hedefleyen otomotiv sektörü, özellikle gelecek yıl pazarı korumak için hükümetin bu konudaki desteğin çok dillendirilerek tüketicide büyük bir beklenti oluşturmadan yapılmasından yana. Destek paketinde dile getirilen konulardan biri yüzde 5 civarındaki ÖTV indirimi, diğeri ise daha önce bir kez uygulanan hurda teşviki. TOBB Otomotiv Ticaret Meclisi Başkanı Yüksel Mermer, mümkünse her iki konuda da adım atılmasından yana. Vergi indiriminin tek başına çok bir şey ifade etmeyeceğini vurgulayan Mermer, Türkiye'de bir milyondan fazla hurda araç olduğunu, bunların yeni otomobile dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 50'nin üzerinde markayı çatısı altında barındıran Otomotiv Distribütörleri Derneği ise tüm detayları çalışılmadan pazarda beklenti oluşturacak söylemlerden yana olmadığını açıkladı. Sektörde önceliğin iç pazarı canlı tutmak olduğunu ifade eden Honda Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaaslan ise ihracat pazarlarındaki daralmaya müdahale etmenin şimdilik mümkün olmadığı görüşünde: "İç pazarı arttırıcı kesin önlemler almak gerekiyor. ÖTV indirimi ve hurda teşviki birlikte olmalı. Ama, motor hacmi sınırı yerine daha kapsamlı vergi gelirini arttırıcı biçimde planlanmalı."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=753053&title=otomotive-vergi-indirimi-yolda