Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Parayı yurtdışından getirene % 2, yastık altından çıkarana % 10 vergi (25.10.08) PDF Yazdır e-Posta
25 Ekim 2008

Hükümetin yurtdışındaki ve yastık altındaki mevduatı çekebilmek için hazırladığı tasarı cuma günü Meclis'e sunuldu. Buna göre yurtdışından mevduatını getirmek isteyen mükellef yüzde 2 oranında vergi ödeyecek.

 

Kamuoyunda "Varlık Barışı" olarak bilinen yurtdışındaki paraların Türkiye'ye sorgusuz-sualsiz çekilmesine yönelik yasa tasarısı cuma günü Meclis'e sunuldu. "Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması hakkında kanun tasarısı" ile parasını yurtdışından Türkiye'ye getirenlerden yüzde 2 vergi kesilecek. Tasarı, Türkiye'deki yastık altında tutulan paraların ise "işletme sermayesine eklenmesi" şartı ile düzenleme kapsamına alınmasını öngörüyor. Bu yolla işletme sermayesine eklenen paralardan ise yüzde 10 vergi kesilecek.

 

Tasarıda kanunun amacı "gerçek ve tüzel kişilere ait olup, yurtdışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların milli ekonomiye kazandırılması" ve "yurtiçinde bulunan ancak işletmelerinin özkaynaklarını içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak koyulması suretiyle işletmelerin sermaye yapılarını güçlendirmek" olarak açıklandı.

 

Tasarıya göre gerçek veya tüzel kişilerce, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle sahip olunan ve yurtdışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar, kanunun yayımlandığı ayı izleyen 3'üncü ayın sonuna kadar YTL cinsinden rayiç bedelle banka veya aracı kuruma bildirilecek veya vergi dairelerine beyan edilecek. Bu kıymetler, defter tutan mükellefler tarafından beyan tarihi itibarıyla kanuni defterlere de kaydedilebilecek. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, defterlerine kaydettikleri kıymetler için pasifte özel fon hesabı açacak. Bu fon hesabı, sermayenin cüz'ü (sermayenin bir parçası) sayılacak ve sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanılamayacak. İşletmenin tasfiye edilmesi halinde ise vergilendirilmeyecek. Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, söz konusu kıymetleri defterlerinde ayrıca gösterecek. Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak. Beyan edilen bu tip varlıklar üzerinden yüzde 2 vergi alınacak.

 

1 Ekim'den geçerli olacak

Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla kanuni defter kayıtlarında işletmenin özkaynakları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar ise kanunun yayımlandığı ayı izleyen üçüncü ayın sonuna kadar YTL cinsinden rayiç bedelle vergi dairelerine beyan edilecek. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, defterlerine, taşınmazlar dışındaki varlıklarını banka ve aracı kurumlardaki hesaplara yatırmak suretiyle kaydederek pasifte özel fon hesabı açacak. Bu fon hesabı, sermayenin cüz'ü sayılacak ve beyan tarihinden itibaren 6 ay içinde sermayeye ilave olunacak. Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, söz konusu kıymetleri defterlerinde ayrıca gösterecekler. Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak. Bu şekilde beyan edilen varlıklardan yüzde 10 vergi alınacak.

 

Beyandan sonra 1 ay süre var

Beyan edilen varlıklar nedeniyle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Ancak bu imkan yararlanmak için beyan edilen kıymetlerin, beyan tarihinden itibaren 1 ay içinde Türkiye'ye getirilmesi zorunlu olacak.

 

Tasarıya göre tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların, önümüzdeki dönem yani 30 Nisan 2009'a kadar elde ettikleri kazançları da dahil olmak üzere yurtdışı kazançları gelir ve kurumlar vergisinden müstesna edilecek. Buna göre; kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumların iştirak hisselerinin satışından doğan kazançlar, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumlardan elde edilen iştirak kazançları, yurtdışında bulunan işyeri veya daimi temsilcisi aracılığıyla elde edilen ticari kazançlar kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Mayıs 2009 tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmiş olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Tasarıya göre tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançları da 31 Ekim 2009 tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmiş olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak.

 

 

YURTDIŞINDAN GETİREN

* Mevduat sembolik bir oranda vergi ödenerek kayda alınacak.

* Yapılan bu beyanlardan hareketle inceleme ve soruşturma yapılmayacak.

* Düzenleme 1 Ekim 2008 itibariyle geçerli hale getirilecek.

* Kanunun başvuru için geçerlilik süresi 3 ay olarak belirlendi.

* Başvuran mükellefin beyandan sonra parasını getirmek için 1 ay süresi var.

* Mükellefler kaydettikleri kıymetler için pasifte özel fon hesabı açacaklar.

* Fon hesabı sermayeye ilave dışında amaçla kullanılmayacak.

* Beyan edilen varlıkların değeri üzerinden yüzde 2 tarh edilecek.

 

YASTIKALTINDAN ÇIKARAN

* 1 Ekim 2008 itibarıyla işletmenin öz kaynakları arasında yer almayan mevduat da kapsama alınacak.

* Yasanın yayımlandığı ayı izleyen 3. ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan edilecek.

* Mükellefler defterlerine, mevduatı hesaba yatırıp kaydederek pasifte özel fon hesabı açacak.

* Fon hesabı, sermayenin cüzü olarak adlandırılacak ve altı ay içinde sermayeye eklenecek.

* Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak.

* Varlıkların değeri üzerinden yüzde 10 oranında vergi tarh edilecek.

* Hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=109096