Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ar-Ge merkezi kurmak için atağa kalkan şirketler mühendis avında (25.10.08) PDF Yazdır e-Posta
25 Ekim 2008

Aralarında Koç, Sabancı, Zorlu ve BSH'in de bulunduğu 18 firma bir yıl içinde 1 milyar 540 milyon YTL'lik Ar-Ge yatırımı planlıyor. General Electric 200 yeni mühendis hedefi koyarken, BSH Grup 100 yeni mühendis işe almaya hazırlanıyor.

 

Şirketlerin Ar-Ge faaliyetlerine geniş teşvikler getiren yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başta holdingler olmak üzere birçok kurum Ar-Ge merkezi kurmak için harekete geçti. Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarının yanı sıra, mühendislik pozisyonları başta olmak üzere Ar-Ge personeline yönelik istihdam piyasası da hareketlendi. Koç, Sabancı, Zorlu, BSH başta olmak üzere 18 şirket Ar-Ge merkezi kurmak için başvuruda bulunurken, General Electric de yeni mühendis alımı için düğmeye basıyor. General Electric kademeli olarak 200 yeni mühendis hedefi koyarken, BSH Grup ise Almanya'daki genel merkezinin talebi üzerine merkeze Ar-Ge projesi geliştirmeleri için 100 yeni mühendis işe almaya hazırlanıyor. Yeni Ar-Ge merkezi ile ABD'ye ilaç ihraç etmeyi planlayan Abdi İbrahim ise Ar-Ge merkezi için 37 milyon dolar yatırım yaptı. Ar-Ge merkezi kurmak için harekete geçen toplam 18 firma sadece 2008-2009 yıllarında 1 milyar 540 milyon YTL'lik bütçe kullanmayı planlıyor.

 

Maliyet 10 milyon eurodan başlıyor

"Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun", 12 Mart 2008'de Resmi Gazete'de yayınlandı. 31 Temmuz'da da kanunun uygulama yönetmeliği yayımlandı. Teşviklerden yararlanmak için firmalarda en az 50 kişilik Ar-Ge personeli çalıştırma koşulu aranıyor. Kanun ile Ar-Ge harcamalarında yüzde 40'lık matrah indirimi yüzde 100'e çıkarılırken Ar-Ge personelinin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin yüzde 80'i, doktoralı olanlarda ise yüzde 90'ı alınmayacak. Ar-Ge harcamalarının tamamı, 500'den fazla Ar-Ge personeli çalıştıran işletmelerin her yıl, bir yıl önceye göre ek olarak yaptıkları Ar-Ge harcamalarının yarısı vergi matrahından düşülecek. Ar-Ge personelinin ücretleri üzerinden hesaplanacak sigorta priminin işveren tarafından ödenmesi gereken miktarın yarısı, 5 yıl süreyle bütçeden karşılanacak. Yenilik ve Ar-Ge faaliyetleriyle ilgili düzenlenecek kağıtlardan Damga Vergisi alınmayacak. Teknoloji alanında sahip olduğu orijinal fikri hayata geçirmek isteyen ve teknik alanda eğitim görenlere, teminat aranmaksızın 100 bin YTL'ye kadar tekno girişim sermaye desteği de veriliyor. Küçük bir araştırma laboratuarı kurmanın maliyeti ise 10 milyon eurodan başladığı belirtiliyor.

 

Yeni Ar-ge yasasının mühendis maliyetlerini hedefleyen teşviklerinin cesaret verici olduğunu söyleyen General Electric (GE) Türkiye ve Güney Batı Asya Genel Müdürü Kürşat Özkan da teşviklerin Türkiye'deki faaliyetlerinin dünyayla rekabet gücünü artıracağına işaret etti. Türkiye Teknoloji Merkezi'ni geçen yıl Gebze'de hayata geçirdiklerini belirten Sarpel, yeni yasayla gelen personel teşviğiyle birlikte 2011 yılına kadar kademeli olarak 200 yeni personel alacaklarına işaret etti.

 

Temsa, Ar-Ge'de vites yükseltti

Yasanın uygulamaya girmesinin ardından ilk başvuru gerçekleştiren Sabancı Holding şirketlerinden Temsa Global'den geldi. Nakil vasıtalarının üretim, satış ve satış sonrası hizmetleriyle ilgili bir Ar-ge merkezi kurmak için harekete geçtiklerini söyleyen Temsa Global CEO'su Mehmet Buldurgan, bundan sonra yapılacak yatırımları Ar-Ge'nin stratejik önceliğine göre planladıklarını açıkladı. Buldurgan, "Bu strateji doğrultusunda Ar-Ge faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Adana'da yeni yasa kapsamında başvuru gerçekleştirilen Ar-Ge merkezimizde 150'nin üzerinde Ar-Ge personeli ve destek personeli yer alacak. Orta ve uzun vadede Ar-Ge personeli istihdamının artırılması gündeme gelebilir" diye konuştu.

 

Ar-Ge üzerinde bulunan risk priminin firma ile devlet arasında paylaşılmasının Ar-ge çalışmalarına başlamak konusunda kararsız firmaları tetikleyeceğini söyleyen Mehmet Buldurgan, Ar-Ge teşviklerinin dünya ile rekabetçi olabilmesi için düzenli olarak güncellenmesi gerektiğini belirtti. Buldurgan, "Dünyadaki teşviklere bakıldığında özellikle ileri teknolojiye sahip yenilikçi ürünler ve temel mühendislik uygulamalarında devlet teşviklerinin yüzde 60'lar mertebesinden yüzde100'e doğru artırıldığını görüyoruz. AB, 2009 yılı için artırılmış Ar-Ge teşviklerini hayata geçireceğini duyurdu. Büyük endüstri firmalarına verilen teşviklerin yüzde 65-75, KOBİ'lere verilen desteklerin ise yüzde 80-85'lere ulaºtığını görüyoruz. Türkiye'nin de bu gelişimlere ayak uydurarak özellikle teşvikin firmalara geri dönüşü ile ilgili süreçleri yeniden yapılandırarak kısaltması gerekiyor" açıklamasını yaptı.

 

Vestel bütçe artırdı 5000 mühendis alacak

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Vestel Elektronik ve Vestel Dijital olmak üzere iki ayrı Ar-Ge merkezi başvurusunda bulunduklarını belirten Vestel Ar-Ge Genel Müdürü Murat Sarpel "Yasanın uygulanmasına yönelik yönetmelik çıktıktan 12 gün sonra başvuruda bulunduk. Bu da yasaya olan inanç ve isteğimizi yansıtıyor. 2007 yılında Ar-Ge'ye ayırdığımız pay ciromuzun yüzde 1,4'üydü. Yeni yasa ile bu payın yüzde 2'ye yükselmesi söz konusu" dedi. Açılacak merkezler için araştırmacı arayışında olduklarını ifade eden Sarpel, ilk etapta 500 civarı yeni mühendis alımı yapılacağını, ama bunun üst sınır olmadığını söyledi. Sarpel, öncelikle gömülü sistemlere yazılım geliştirecek bilgisayar ve elektronik mühendisleri aradıklarını, bunun yanı sıra endüstriyel ve mekanik tasarım yapabilecek makine mühendisliği alanında da yeni çalışan alımına gideceklerini vurguladı.

 

Tofaş, Fiat'ın projelerine talip

9 Ar-ge merkezi başvurusuyla rekoru elinde tutan Koç Holding, İtalyan Fiat ile ortak olduğu Tofaş firması için otomobil ve hafif ticari araç geliştirmek için bir Ar-ge merkezi kurmak için de çalışmalara başladı. Fiat'ın en önemli 3 Ar-Ge merkezinden biri olma yolunda ilk adımları atmaya başladıklarını söyleyen Tofaş CEO'su Ali Pandır, "Merkezi kurduktan sonra Fiat'ın Ar-ge merkezindeki projelere talip olacağız. Özellikle Fiat'ın küçük araçlarının geliştirilmesi işini almak istiyoruz. Ar-Ge teşviklerinin artması halinde seri üretimi de düşünebiliriz" dedi.

 

Fiat'ın dünyadaki üç üretim merkezinden biri olan Tofaş'ın Bursa'daki Ar-Ge merkezinde elektrikli 350 milyon euroluk Minicargo projesinin ürünü olan Fiorino'nun elektrikli versiyonunun geliştirilmesi için çalışılıyor. Ar-Ge merkezinde İtalyan ve Türk mühendisler birlikte çalışıyor.

 

Abdi İbrahim erken davrandı

Türk ilaç firması Abdi İbrahim, sektörün en büyük Ar-Ge merkezini geçtiğimiz günlerde açtı. 37 milyon dolara mal olan merkezde eşdeğer ilaç geliştirecek olan şirket, Avrupa ülkelerine ve ABD'ye ilaç ihracatına da hazırlanıyor. Merkezin açılışından konuşan Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, "Geliştirilmiş eşdeğer ilaç üreterek yurtdışı ve yurtiçindeki gücümüzü artıracağız. Böylece dünyanın en büyük ilaç şirketleri arasında 96. sıradan daha da yukarıya çıkacağız" dedi. 3 bin 500 metrekaresi laboratuvar alanı olmak üzere, toplam 13 bin metrekare alana kurulan Ar-Ge Merkezi 'nde, birçoğu doktora seviyesinde eğitime sahip olan 100 uzman görev alıyor. 2009 yılı Ar-Ge bütçesinin 20 milyon dolar olduğunu belirten Barut, her yıl cironun yüzde 5'ini Ar-Ge merkezine ayıracaklarını söyledi.

 

Yasa ile Türkiye'nin rekabet gücü artacak

BSH, Almanya'daki genel merkezin talebi üzerine merkeze Ar-Ge projesi geliştirmeleri için 100 yeni mühendis işe almaya hazırlanıyor. Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na ilk başvuran şirketlerden biri olduklarını belirten BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret AŞ Kurumsal İletişim Direktörü Fatmanur Erdoğan, "Yeni Ar-Ge teşvik yasasını özellikle sanayi sektörü açısından olumlu buluyoruz. Yasanın gerek Türkiye ekonomisi, gerekse yatırımcı şirketler adına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yeni yasayla birlikte, Ar-Ge alanında nitelikli istihdamın artacağına, şirketlerin yeni yatırımlarını hızlandıracağına ve Türkiye'nin birçok alanda rekabet gücünü artıracağına inanıyoruz" dedi.

 

Türkiye'deki Ar-Ge yatırımlarını her yıl biraz daha artıran BSH'nin bu doğrultuda atılan girişimci adımlarından birini, Gümüşsuyu yerleşkesinde İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa açılan Ar-GE Merkezi'nin oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, "BSH'nin Ar-Ge ekibi, merkezde bir yandan lisans üstü ve doktora öğrencileriyle birlikte ürün geliştirirken, diğer yandan da lisans öğrencilerinin tasarım projelerine ve stajlarına yardımcı oluyor" şeklinde konuştu.

 

BSH Grubu'nın 2007'de dünya genelinde Ar-Ge yatırımlarını yüzde 10 artırarak, 259 milyon euro kaynak ayırdığını anlatan Erdoğan, Ar-Ge ağının yaklaşık bin 900 uzmandan oluştuğunu, ekibin dünyanın dört bir yanındaki tasarım ve üretim merkezlerinde, yeni, yenilikçi, üstün kaliteli BSH ürünlerini geliştirdiğini kaydetti. Erdoğan, "Her gün en az 1 patent başvurusuyla yeni ürünler geliştiren BSH Grubu, 2007 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 40 artışla 398 başvuru gerçekleştirdi. Böylece Uluslararası Dünya Patent Organizasyonu listesinde 8 sıra yükselerek, başvurular temelinde 28. sıraya yerleşti" diye konuştu.

 

İzmir'in lideri Safkar Grup

İzmirli Safkar Grup ve Ege Soğutmacılık Sanayi de başvuruda elini çabuk tutan firmalardan biri. İzmir'de A-Ge merkezi kurmak için başvuruda bulunan tek firma olan Safkar Grup, ticari araçlara yönelik klima ve soğutucu imalatı yapıyor. Firma olarak yeni teknoloji ürünler geliştirme üzerine yoğunlaştıklarını belirten Safkar Grup Ar-Ge Müdür Vekili ve Ar-Ge Plan Proje Yönetmeni Gökhan Özcan, 60 kişiden oluşan bir Ar-Ge ekibi kurduklarını söylüyor. Ar-Ge teşviklerinin firmaların önüne yeni bir fırsat sunduğunu belirten Özcan, daha önce şirket içinde bulunan Ar-Ge merkezinin artık bağımsız bir bölüm olarak faaliyetlerine devam ettiğini belirtiyor. Özcan, daha önce denenmemiş yeni teknolojiler üzerinde çamıştıklarını ve ticari araçlara yönelik klima ve soğutucular tasarlayıp prototiplerini hazırladıklarını açıklıyor.

 

Havelsan yeni bir stratejik plan yaptı

1982 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Yazılım Mühendisliği ihtiyaçlarının giderilmesi amacı ile kurulan Havelsan, Sanayi Bakanlığı'na Ar-Ge merkezi için başvuruda bulundu. Havelsan yaptığı başvuruda Ar-Ge merkezi kurma amacını "hava ve savunma sistemleri ile simulatör ve komuta kontrol sistemleri geliştirmek" olarak belirtti. Yaptıkları başvurunun onaylanmasını beklediklerini açıklayan Havelsan yetkilileri, "Havelsan'ın Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünde bir Ar-Ge merkezi bulunuyor. Burada birçok proje üzerinde zaten önemli çalışmalar yapıyoruz. Yasanın çıkması ile yeni bi stratejik plan yaptık ve bu çevreçevede Bakanlığa başvuruda bulunduk. Yasa proje geliştirmede işimizi kolaşlaştırdı" açıklamasını yapıyor.

 

Yasadan sonra Ar-Ge için
başvuru yapanlar

Şirket

Amaç

Temsa

Nakil vasıtalarının üretim, satış ve
satış sonrası hizmetleri

Arçelik

Kurutma makinesi, elektrik motorları,
çamaşır makinesi, buzdolabı ve kompresör,
pişirici cihazlar ve bulaşık makinesi

Tofaş

Otomobil ve hafif ticari araç
geliştirmek ve üretmek

Grundig Elektronik

Elektronik ürün

Vestel Elektronik

Renkli ve LCD TV

Vestel Dijital

Elektrikli ve elektronik ürünler

Vestel Beyaz Eşya

Buzdolabı, çamaşır makinesi, klima,
bulaşık makinesi, pişirici cihazlar

BSH Ev Aletleri

Beyaz eşya üretimi

Havelsan

Hava ve savunma sistemleri ile
simulatör ve komuta kontrol sistemleri

Banksoft

Kartlı ödeme sistemleri yazılımı
ve sistem entegrasyonu

Safkar Grup ve Ege
Soğutmacılık Sanayi

Ticari araç klima ve
soğutucu imalatı


BİS Entegrasyon Hizmetleri

Finans ve enerji sektörlerinde iş
ve teknoloji çözümleri geliştirmek

 

YASA NELER GETİRİYOR

Ar-Ge harcamalarında yüzde 40'lık matrah indirimi yüzde 100'e çıktı.

Ar-Ge personelinin ücretlerinde gelir vergisi indirimi.

Ar-Ge harcamalarının tamamını vergiden düşme fırsatı tanındı.

Ar-Ge personelinin sigorta priminin işverene düşen bölümü 5 yıl süreyle karşılanacak.

Ar-Ge faaliyetleriyle ilgili düzenlenecek kağıtlardan Damga Vergisi alınmayacak.

Orijinal fikri hayata geçirmek isteyenlere 100 bin YTL'ye kadar destek verilecke.

 

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=109107