Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tevkifata Tabi İşlemlerde KDV İade Taleplerinin Yerine Getirilmesi için KDV'nin Ödenmiş Olması Şartına İlişkin Danıştay Kararı PDF Yazdır e-Posta
29 Eylül 2021

Tevkifata tabi işlemlerde KDV iade taleplerinin yerine getirilmesinde alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV'nin ödenmiş olması şartının yürütmesi Danıştay 4. Dairesi'nin 09.09.2021 tarihli ve E:2021/2647 sayılı Kararı ile durdurulmuştur.

Hatırlanacağı üzere, 16 Şubat 2021 tarihli ve 31397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “35 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”in 15 inci maddesi ile KDV Genel Uygulama Tebliğin "Tevkifata Tabi İşlemlerde KDV İadesi" başlıklı 2.1.5. bölümün "Genel Açıklamalar" başlıklı (I/C-2.1.5.1.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “şartı aranmaz” ibaresi “şarttır” olarak değiştirilmiş (İade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV'nin ödenmiş olması şartı aranmaz şarttır.) ve böylelikle iade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olması zorunlu hale getirilmişti.

Bu defa, Danıştay 4. Dairesi'nin 09.09.2021 tarihli ve E:2021/2647 sayılı Kararı ile Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:35)'in 15 inci maddesinin yürütmesi durdurulmuştur.

Gelinen noktada yürütmeyi durdurma kararı, düzenlemenin önceki hale dönülmesi anlamına gelmektedir.

 

Davalı İdare’nin söz konusu karara Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’na başvurmak suretiyle itiraz hakkı vardır.