Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
7341 Sayılı Kanunda KDV Düzenlemesi PDF Yazdır e-Posta
10 Kasım 2021

6/11/2021 tarihli ve 31651 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7341 sayılı Kanunun 6. maddesi ile İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin ihracatçılarının finansman ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamak ve teminat yetersizliği içinde olan ihracatçılar lehine münhasıran ihracat kredileri için kefalet vermesi hizmeti KDV’den istisna edilmiştir.

7341 sayılı Kanunun 1. maddesinde, 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 18. maddesine eklenen 6. fıkra ile mal ve hizmet ihracatçılarının finansman ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamak ve teminat yetersizliği içinde olan ihracatçılar lehine münhasıran ihracat kredileri için kefalet vermek amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisinin ortaklığında kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine eklenmek üzere, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin on binde üçüne kadar Ticaret Bakanlığınca belirlenen oranda ek nispi ödeme kesintisi yapılması, hizmet sektörleri için İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin sermayesine eklenmek üzere, on altı yaşından büyükler için uygulanan aylık asgarî ücretin on katına kadar Ticaret Bakanlığınca yıllık cirolara göre belirlenen tutarda ilave yıllık aidat tahsil edilmesi öngörülmüştür.

7341 sayılı Kanunun 12. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununun 4. maddesine eklenen (p) bendiyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 18. maddesi kapsamında ihracatçılar lehine münhasıran ihracat kredileri için kefalet vermek amacıyla kurulan kurumlar, kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur.

7341 sayılı Kanunun 6. maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-e maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle de Kurumlar Vergisi Kanununun yukarıda bahsi geçen 4. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (p) bendinde belirtilen kurumların kredi teminatı sağlama işlemleri KDV’den istisna edilmiştir.

 

İlgili Karara ulaşmak için tıklayınız