Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kısmi Süreli İş Sözleşmeleri Notere Tasdik Ettirilmeli Mi? PDF Yazdır e-Posta
03 Aralık 2021

Eksik çalışma nedeninin kısmi süreli çalışmadan kaynaklanması halinde, ilk defa 16/318 sayılı Genelgede daha sonra İşveren Uygulama Tebliğinde, kısmi süreli iş sözleşmesinin Kuruma bir defa verildiği takdirde takip eden aylarda tekrar istenilmeyeceği, yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olmasının zorunlu olmadığı, noterden onaysız ve yasal süresi dışında verilmiş ise, verildiği ay ve sonrası için hüküm ifade edeceği açıklanmış idi.

Noter tasdiki bulunun kısmi süreli sözleşmeler ise her zaman düzenlenebilir nitelikte bir belge olmadığından bu belgelere tasdik tarihinden itibaren itibar edilmekte idi.

Ne var ki, 2020/20 sayılı SGK Genelgesinde, kısmi zamanlı (part-time) olarak çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olmasının zorunlu olmadığı belirtilmesine rağmen, kısmi süreli çalışmalara ait iş sözleşmesi noterden onaysız ve yasal süresi dışında verilmiş ise, verildiği ay ve sonrası için hüküm ifade edeceği yönünde bir açıklama yapılmıştır.

2020/20 sayılı Genelgede yer alan bu açıklamalar çerçevesinde, noter tasdiki bulunmayan kısmi süreli iş sözleşmelerinin bir defaya mahsus Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 10 numaralı ekinde yer alan “EKSİK GÜN BİLDİRİM FORMU” ile ilgili SGK Müdürlüğüne elden verilmesi veya iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi isabetli olacaktır.

Ayrıca kısmi süreli iş sözleşmesinin posta kanalıyla gönderilmesi halinde, posta gönderisinin içinde ne olduğunun sonradan ispatlanması gerekebileceği de dikkate alınarak posta kartında “……………….. sigortalıya ait kısmi süreli iş sözleşmesi “ şeklinde bir açıklamaya da yer verilmelidir.

2018/Mart ayından itibaren eksik gün belgelerinin SGK’ya her ay verilmesine ilişkin uygulama kaldırıldıktan sonra ücretsiz izin belgeleri de sonradan düzenlenmesi mümkün bir belge olmasına rağmen, bu belgelerin Kuruma verildiği tarihten itibaren geçerli sayılacağına dair 2020/20 sayılı Genelgede herhangi bir açıklama bulunmamaktadır.

Haliyle, ücretsiz izin belgelerinde olduğu gibi noter tasdiki olmayan kısmi süreli iş sözleşmelerinin de Kurumca istenilmesi üzerine 15 gün içinde Kuruma ibraz edilmesi halinde düzenlendiği tarihten itibaren hüküm ihtiva etmesine yönelik olarak 2020/20 Genelgede düzenleme yapılması yerinde olacaktır. Eyüp Sabri Demirci

Makalenin Tamamı için Tıklayınız

 

https://gulbenkmusavirlik.com/tr_kismi-sureli-is-sozlesmeleri-notere-tasdik-ettirilmeli-mi-145475.html