Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BDDK: Kârı dağıtmayın reel sektörü fonlayın PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2008

Hükümet küresel krize karşı farklı tedbirler alırken, bir önlem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) geldi. Üst kurul, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ne gönderdiği yazı ile 2008 yılı kârlarını bünyelerinde bırakmalarını istedi.

Başkan Tevfik Bilgin imzasıyla gönderilen yazıda bankaların özkaynak büyüklüğü ve kalitesinin ekonomi için hayati önem taşıdığı vurgulandı. Geçen yıl yaklaşık 15 milyar YTL kâr elde eden bankacılık sektöründe 2008 yılı kârlarının, nakit çıkışına sebep olabilecek kâr dağıtımına konu edilmesi halinde üst kuruldan izin alınması gerekiyor. Kârın hem yurtiçi hem de yurtdışı olarak banka dışına çıkarılması halinde bunun gerekçesi belirtilerek kuruma başvurulacak. BDDK'nın aldığı kararı değerlendiren uzmanlar kârın dağıtılmamasının bankaların sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 14-15 milyar YTL'lik bir miktarın özkaynakların güçlendirilmesi ve reel sektörün fonlanmasında kullanılabileceğini söyledi. Sektörün otoritesi tarafından banka birliklerine dün gönderilen faksta şu ifadelere yer verildi: "Bankaların özkaynak büyüklüğü ve kalitesi ekonomimiz için yaşamsal önem taşımakta. Bankaların ve tasarruf sahiplerinin menfaatlerinin korunması bakımından da önem taşımakta. Bu çerçevede sektörün faaliyetlerine daha iyi katkı sağlamak amacıyla 2008 yılında elde edilecek kârların bankaların bünyelerinde bırakılması önem kazanmakta. Bu durum sistemde bulunan bankaların özkaynaklarının güçlendirilmesini sağlar." Global krizin etkisiyle ABD ve Avrupalı dev bankalar zarar açıklarken, Türkiye'de tersi bir durum yaşanıyor. Büyüme hızının yavaşlamasına rağmen bankacılık sektörü 2007'yi yüzde 30'un üzerinde bir kâr artışıyla kapattı ve geçen yıl 15 milyar yeni lira kâr elde etti. Geçen yılın ağustos döneminde 10,6 milyar yeni lira seviyesinde gerçekleşen bankacılık dönem net kârı, bu yılın aynı döneminde 10,5 milyar yeni lira oldu. Yıl sonu kârlılığının ise 14-15 milyar yeni lira olması bekleniyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=755555&title=bddk-k%E2ri-dagitmayin-reel-sektoru-fonlayin