Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankalar, kirada ücretsiz havale yarışına başladı (02.11.08) PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2008

Kiraları bankaya yatırma zorunluluğu dün uygulamaya girerken bankalar masraf almama yarışına girdi. HSBC, ING Bank ve İş Bankası'nın ardından Türk Ekonomi Bankası (TEB) da kiracılar için özel paket hazırladı.

Buna göre her türlü işyeri ve 500 YTL'yi aşan konut kirası ödemelerinden herhangi bir komisyon veya masraf alınmayacak. 500 YTL'lik kira bedeli için en az 25 yeni lira havale ücretini kara kara düşünen kiracılar rahat bir nefes alırken diğer bankaların da önümüzdeki haftadan itibaren bu yarışa katılması bekleniyor.

 

Konuyu değerlendiren Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri şu an itibarıyla dört bankanın kira ödemelerinden herhangi bir komisyon almadığını belirterek diğer bankaların da kasım ayı içerisinde bu yarışa katılmasını beklediklerini açıkladı. Türkiye'de yaklaşık 13 milyon kiracı bulunuyor. Uygulama yaklaşık 5-6 milyar YTL'lik bir para transferini ortaya çıkaracak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye Bankalar Birliği'nden 'kiralardan havale ücreti almayın' talebinde bulunmuştu. Ancak bankalar bu talebe Rekabet Kurumu'nun olumlu yaklaşmaması sebebiyle sıcak bakmadı. Bankalar Birliği yetkilileri Unakıtan'a tüm bankalar için böyle bir karar alınmasının Rekabet Kurumu'na takılabileceğini iletti.

 

İşyeri kiralarının tümü ve 500 YTL'yi aşan konut kiralarının banka ya da PTT'ye yatırılma zorunluluğu dün başladı. Gözler alınacak komisyona çevrildi. Bankalar 3. kişilerin hesabına yatırılan 500 YTL ve üzerindeki bir işlemden yaklaşık 25 yeni lira havale ücreti alıyor. PTT ise 500 ile bin YTL arasındaki havalelerden 10 YTL ücret talep ediyor. Ancak bedelin posta çeki hesabına yatırılması halinde masraf 1 yeni liraya kadar düşüyor. 1 Kasım'dan itibaren geçerli olacak tebliğ uyarınca, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin ve işyerini kiraya verenler ile kiracıların, buna ilişkin tahsilat ve ödemelerini, banka veya PTT aracılığı ile yapması zorunlu hale geldi. Aksi davrananlara her ay işyerleri için bin 490 yeni lira, konutlar için de 320 YTL'den az olmamak üzere ceza kesilecek. Cezayı konut sahipleri ödeyecek. İşyerlerinde ise hem kiracı hem de mal sahibi sorumlu olacak.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=755843&title=bankalar-kirada-ucretsiz-havale-yarisina-basladi