Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-İhracat Nedir, Nasıl Yapılır? Adım adım E-ihracat Rehberi PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2022

E-İhracat Nedir, Nasıl Yapılır?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte lojistik, ürün teslimatı, kargolama gibi süreçler giderek daha kolay yapılmaya başlandı. Hal böyle iken e-ticaret gelişti ve sınır ötesine taşındı. Söz konusu ülke içinde büyüyen işletmeyi, sınır ötesine taşıyan e-ihracatın önemi daha da arttı.

E-ihracat kavramı oldukça ilgi çekmeye başladı. E-ihracat başarı hikayeleri işi oldukça kolay gösterse de durum tabi ki böyle olmadığını biraz araştırmaya başlayınca anlayacaksınız. Fakat günümüzde teknolojik yaklaşımlar ve çözümleri e-ihracat sürecini kolaylaştırmaktadır. 

Gerekli bilgileri edinmeden ve gerekli çabayı göstermeden başarabileceğiniz bir girişim neredeyse imkansızdır. Bu yüzden doğru soruları kendinize sormanız ve uzun bir yolda adım adım ilerlemeniz gerekir. Bu içeriğimizde “E-ihracat nedir?”, “E-ihracat nasıl yapılır?”, “E-ihracatta nasıl başarılı olunur?” gibi aklınıza takılan soruları cevaplamaya çalışacağız.

E-İhracat Nedir?

E-ihracat, klasik ihracatın elektronik ticaret ile birleşmiş formudur.. Yani e-ihracat elinizdeki ürünleri internet aracılığı ile yurt dışına satma işlemine verilen isimdir. Ürünlerin sergilenmesi, sipariş alma işlemleri, müşteri bulma tamamen internette dijital ortam üzerinde gerçekleştirilir.

E-ihracatı normal ihracattan farklı konumda tutan birçok özellik var. Dijital ortamda iletişim çok hızlı olmakla beraber aradaki binlerce kilometreyi ortadan kaldırdığı için e-ihracat milyonlarca müşteriye ulaşma imkanı sağlar. İhracatta ise referanslar ve yüz yüze ilişkiler ön planda olduğu için ulaşılabilecek müşteri potansiyeli haliyle daha az. Tabi ki de her iki ihracatında da kendine has birçok zorluğu var. Hadi e-ihracatın ayrıntılarına geçelim. 

Mikro İhracat Nedir?

Mikro ihracat, yurt dışına düşük ağırlıklarda ve meblağlarda ürün satışlarını kolaylaştırmak amacıyla düzenlenen bir sistemdir. Sağladığı en büyük kolaylıklardan bazıları ihracat yapmak için gümrük müşavirliği veren firmalarla iş birliği yapmanız ve İhracatçılar birliğine kayıt olmanız gerekmez. Bu sebeple küçük çaplı bir girişim başlatmak isteyenler için sıklıkla tercih edilen sistemdir.

Mikro ihracat şartlarını karşılamanız gereken maddeler;

  • Ürünler 300 kg ağırlığını geçmemeli.
  • Ürün değeri 15 bin Euro’yu geçmemeli.
  • Ürünler sadece satış amacı ile oluşturulmalı.
  • Ürünlerin kısıtlaması olmamalı.
  • Ürünler tamamlanmış yapıda olup farklı rejimi ve formu gerektirmemeli.
  • Ürünlerin beyanı Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı yani ETGB ile yapılmalı.

E-Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) Nedir?

E-Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB),  küçük çaplı ihracat yatırım yapmak isteyen kurumların ya da kişilerin yurt dışına açılma konusunda kolaylık sağlayan prosedürdür. ETGB içerik olarak mikro ihracat kapsamında işleyiş gösterir. Mikro ihracat aşamalarını kolaylaştıran, gümrük maliyetlerinde avantaj, prosedür ve belge işlemlerinde kolaylık sağlayan ETGB sayesinde birçok firma yurtdışı pazarında kendine yer bulmuştur. ETGB sayesinde mikro ihracat yapan şirketler ETGB sisteminde sorgulama yaparak bütün süreçleri ve prosedürleri hızlı bir şekilde gözlemleyebilir, gümrük aşamalarını kolaylıkla geçebilir.

E-İhracatın Avantajları Nelerdir?

E-ihracatın avantajları baktığınız pencereye göre oldukça farklılık gösterir. Birçok konuda e-ihracat hem şahıs hem firma olarak fırsatları ayağınıza getirir. Tabi ki bu fırsatlar ayağınıza kadar gelse de bunlardan faydalanmak için çok çalışmak ve aşamaları doğru bir şekilde planlamak gerekir.

  • Ödediğiniz KDV, dönemsel olarak tamamen size geri ödenir. 
  • Dünyanın herhangi bir yeri daha oraya gitmeden sizin pazarınız haline gelebilir.
  • Normal ihracata göre maliyetleriniz oldukça düşüktür.
  • E-ihracat mikro ihracat kısmına dahil olduğu için risk diğer ticaret türlerine göre oldukça düşüktür.
  • Dijital pazarlama teknikleri ile hedef ülkenin hedef kitlesine ulaşmak klasik ihracattan oldukça kolaydır.
  • Prosedür ve belgelere vaktinizi harcamaz, iş gücü oluşturmaz ve yatırım yapmazsınız.
  • Kur farkından dolayı ürünlerden elde edeceğiniz gelir kat farkıyla fazla olacaktır.
  • E- ihracat konusunda devlet destekli teşviklerden yararlanabilirsiniz.

E-ihracatın Dezavantajları Nelerdir?

Hayatın her alanında olduğu gibi E-ihracatta da avantajların yanında dezavantajlar gelir. Önemli olan avantajlardan iyi yararlanıp dezavantajlar konusunda ciddi önlemler almaktır. Gelin hep beraber e-ihracatın oluşturabileceği dezavantajlara bakalım.

  • Ürünleriniz 300 kg geçemez.
  • 15 bin Euro üzeri ürün satışlarına izin verilemez.
  • Aracı şirketler veya hazır satış sistemi sunmayan firmalar olmadığı için iade ve değişim işlemleriyle tamamen siz ilgilenirsiniz.
  • Ödeme sistemlerinde ve banka transfer işlemleri başlangıçta ufak pürüzler çıkarabilir.
  • Eğer uygun bir strateji belirlemezseniz tahmin ettiğinizden daha fazla hem maddi hem de manevi masraflarla karşılaşabilirsiniz.
  • Tüm lojistik işlemlerle firmanız ilgilenmeli.
  • Yabancı pazarlarda aynı yurt içinde olduğu gibi dili iyi kullanmalı ve hızlı yanıt vermelisiniz.
  • E-ihracat Pazar alanları kolaylıkla ulaşılabilir olduğu için rekabet oldukça fazladır.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-ihracat nasıl yapılır sorusunun kafanızda oluşturduğu karmaşayı engellemek amacıyla bu konunun genel bir haritasını çıkarmakta fayda var. 

E-ihracat yapmak için temelde 2 yolunuz olduğunu ve işe başlamadan önce bu yol ayrımına göre planlamalar yapmanız gerektiğini unutmayın. İlk olarak dünyaca bilinen e-ticaret sitelerinde ya da kendi e-ticaret sitenizde dünya pazarına açılabilirsiniz. Bu iki yöntemde de atmanız gereken adımlar hemen hemen aynı olsa da bazı aşamaların zorluğu birbirinden farklılık gösterir. Gelin adım adım bu aşamalara bakalım. 

1. Şirket Kurmak

İster kendi e-ticaret sitenizi kurun ister dünyaca bilinen e-ticaret sitelerinde satış yapmaya başlayın gelir kaydınızın olması için şirket kurmak zorundasınız. Kendi şirketinizi kurmadan e-ihracat hayatında ilerlemeniz mümkün değil. Sattığınız ve sergilediğiniz her ürünün faturalandırmasını eksiksik bir şekilde yapmanız gerekir.

2. Ürün Bulmak

E-ihracatta başarının anahtarı pazarlama olsa da ürün de en büyük etkenler arasındadır. Satmak istediğiniz ürünü en kaliteli ve en uygun yolla nasıl temin edeceğinizin stratejilerini geliştirmek zorundasınız.

3. Pazar Bulmak

Ürününüzü buldunuz sırada karar vermeniz gereken konu bu ürünü nerede satacağınız olmalı. Daha önce de belirttiğimiz gibi ya dünyaca bilinen e-ticaret sitelerinde ya da kendi e-ticaret sitenizde müşterilerinizle buluşacaksınız.

Eğer kendi e-ticaret sitenizde ürünlerinizi satışa sunacaksanız;

  • Güvenilir ve eksiksiz çalışan bir e-ticaret altyapısı sunmalısınız. 
  • Hedef ülkenin pazarına yönelik ödeme yöntemi seçenekleri oluşturmalısınız. 
  • Ürünlerinizi kategori, beden, renk ve çeşit gibi ayrımlara dikkat ederek listelemelisiniz. İnsanlar ne istediklerini sitenizde kolayca bulabilmeli.
  • Ürünlerin başlıkları ve listeleme içeriklerini SEO’ya uygun şekilde düzenlemelisiniz.
  • Hedef ülkenin dilinin doğru ve anlaşılır şekilde kullanılması gerekir.
  • Kişisel verilerin korunması en önemli önceliğiniz olmalı.

Amazon, e-bay gibi dünyaca bilinen e-ticaret sitelerinde ürünlerini satışa sunacaksanız;

  • Şirket vergi numaranız ile e-ticaret pazar yerlerinde kendi mağazanızı oluşturmak.
  • Ürün listelemelerinize oldukça özen göstermeniz gerekir. Aynı alanda benzer ürünler çok fazla olacağı için ürününüzü öne çıkaran başlıklar ve açıklamalar eklemelisiniz. 
  • Ürünün hitap ettiği coğrafya ve dile dikkat ederek oluşturulan mağazalar her zaman bir adım daha önde olacaktır. 

4. Lojistik Altyapıyı Hazırlamak

E-ihracat yaparken en çok dikkat etmeniz gereken adımlardan biri de lojistik kısmı. Lojistik konusunda çok iyi hesaplama ve planlamalar yaparak hem sizin hem de müşterilerinizin mutlu olacağı bir yol bulmanız gerekir.

Ürününüzü e-pazar yerlerinde satmaya karar verdiyseniz “Fulfillment” servisi sizin için avantajlı olabilir. Ederinden çok daha düşük ücretler ödeyerek ürünlerinizi hedef ülkede depolayabilir ve kargosunu yerinizden kalkmadan göndertebilirsiniz.

Kendi e-ticaret sitenizden satış yapacaksanız hedef ülkenin kargo işlemlerine çok iyi hakim olmanız gerekir. Lokal kargo şirketleri ile entegre bir şekilde işlemleri yürütmek ve maliyetleri azaltmak için çok iyi araştırma yapmanız gerekir.

5. Pazarlama 

Saydığımız ilk 4 maddeden bir aşamayı yapmassanız e-ihracat yapamazsınız ama ilk 4 maddeyi eksiksiz bir şekilde yapsanız bile pazarlama kısmında başarısız olursanız bütün emekleriniz boşa gidebilir. Bu yüzden mesainin büyük bir kısmı pazarlama konusu üzerinde özenle harcanması gerekir.

E-ihracatta pazarlama kısmının oldukça zor olmasının sebebi hedef ülkenin tüketicisinin bir nevi yabancı konumda olması. Türkiye’de çalışan bir pazarlama stratejisi başka bir ülkede çalışmama olasılığı bir hayli yüksektir. Bu yüzden ilk olarak hedef ülkenin tüketim alışkanlıkları üzerine oldukça yoğun çalışmalar yapılmalı.

E-ihracat Yaparak Para Kazanma

E-ihracat insanların internet üzerinden dünyanın herhangi bir yerinde ticaret yapmalarına imkan veren dijital ticari bir sistemdir. E-ihracat yaparak zaman ve mekan fark etmeksizin ürün satma, ürünler hakkında bilgi verme, daha önce bu ürünleri alan kullanıcıların fikirlerini öğrenme, zaman ve enerji harcamadan ürün vitrinini oluşturma gibi birçok ayrıcalığa sahip olabilirsiniz. 

E-Ticaret ile ürün sunun satıcılar herhangi bir fiziksel alan kaplamadan milyonlarca müşteriye ulaşma ve ürün satma imkanına sahip. Bu yüzden e-ticaret sitelerinin satış hacmi büyük bir hızla artmakla beraber e-ihracat hacmi de oldukça arttı. Dünya üzerinde en değerli işletmelerin içinde e-ticaret alanında hizmet veren kuruluşların olması tesadüf değil. Şöyle ki başarılı bir şekilde e-ihracat yaparak kur farkından dolayı kazanacağınız para yurtiçinin aksine kat ve kat daha fazla olacaktır. Böylece yatırımlarınızı ve pazarınızı genişleterek ya da sahip olduğunuz sistemi koruyarak e-ihracat yaparak para kazanmak konusunda başarıya ulaşacaksınız. Üstelik tüm bunları yaparken nesnel olarak ihtiyacınız olan tek şey sadece bir bilgisayar.

E-İhracatın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nedir?

E-ihracatın Türkiye Ekonomisine en büyük katkısı ülke içine döviz akışını sağlamaktır. Ülke dışına her türlü ürünün kolaylıkla gönderilmesi demek ülke içinde döviz miktarının artması demektir. Böylece ülkemizin para biriminin değeri bu artış sayesinde hak ettiği yere ulaşabilir. 2023 yılına kadar e-ihracat hedefi 70 milyar TL ve E-ticaret hedefi ise e-ihracat hedefi dahil 350 Milyar TL’dir.

Klasik İhracat ve E-ihracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

Klasik İhracat ve E-ihracat aynı amaca hizmet etseler bile kullandıkları yapı ve mecralar farklı olduğu için kendi içlerinde birçok farklılık taşır. Her iki ihracat sisteminin kendine has avantajlara sahip olduğu gibi dezavantajlara da sahip. Klasik İhracatla E-ihracatın karşılıklı analizi farkı anlamamıza yardımcı olacaktır.

  • Klasik ihracatta ürünler firmalardan firmalara gönderildiği için gümrük vergi muafiyetinden faydalanmak mümkün değil. E-ihracatta ise direkt olarak satıcıdan alıcıya ürün gönderilebildiği için vergi muafiyetlerinden faydalanmak mümkün.
  • Klasik İhracatta anlaşma dahilinde gerekli belgeleri sağladığınız takdirde dilediğiniz kadar ürünü istediğiniz kar marjı ile gönderebilirsiniz. E-ihracatta ise ürün ve ücret sınırlaması var.
  • Klasik ihracatta gönderilen ürünün türü, satış tutarı, kargo yolları, gümrük bilgileri, paketleme seçeneklerine kadar birçok detaya dikkat edilmesi gerekir. Gözden kaçan detaylar size vakit ve nakit kaybına yol açması oldukça muhtemeldir. E-ihracatta genellikle ürünler yurtiçine gönderildiği kadar kolay bir şekilde ulaştırılır.
  • Klasik ihracatta yüz yüze ve şirketler arası iletişim ve çevre faktörü önemlidir. E-ihracatta potansiyel müşteriye ulaşmak online sistemler üzerinden gerçekleşir.
  • Klasik ihracatta ürüne ulaşmadan önce deneme şansı oluşturulur. E-ihracat ürünlerinde ise sadece internet ortamı üzerinden gördüğünüz iletilere ve yorumlara bakarak karar verebilirsiniz.

Neden E-İhracat Yapmalısınız?

Her dönem kendi ticari kültürünü oluşturur. Son 30 yılda günümüz ticaret anlayışı e-ticaret ve e-ihracat üzerine oturmaya başladı. Eğer, ticaretle uğraşarak planlamalarınızı yapıyorsanız, e-ihracat konusunda kendinizi geliştirmeniz ve gerekli adımları atmanız gerekir. Aksi takdirde içinde bulunduğumuz ticari fenomeni kaçırmış olursunuz.

  • E-ihracat daha esnek yapıda ve formaliteden uzak ticaret yapma şansı tanır.
  • Dünyanın her yerinde ürünlerini tanıtma ve pazarda kendine yer bulma imkanı sağlar.
  • Ödediğiniz KDV’leri tamamen geri alabilir, KDV’siz fatura düzenleyebilirsiniz.
  • Marka olmadan satış yapabilirsiniz.
  • Satıcı ve alıcı şirket belgeleri, hijyen sertifikası ve laboratuvar analizi gibi prosedürler gerektiren işlemler tarafınızdan talep edilmez.
  • Şirketiniz için e-ihracat olumlu bir vitrin oluşturur.
  • Döviz kuru farkları nedeniyle kar marjınız her zaman yüksektir.
  • İç piyasada sıkışma yaşamanız durumunuzda dış Pazar piyasasına kolaylıkla girebilirsiniz.

E-İhracata Nasıl Başlamalısınız?

İlk olarak E-ihracata nasıl başlanması gerektiğinin genel hatlarını çizmek süreci anlamanız adına faydalı olacaktır. Şöyle ki e-ihracat yapmak için tercih edebileceğiniz iki ana yol var. Bunlardan bir tanesi hali hazırda ortak satıcıların bulunduğu e-ihracat platformlarında satış yapmak. İkincisi ise kendi e-ihracat sitenizi oluşturup satışlarınızı kendi siteniz üzerinden gerçekleştirmek. Bu iki yönteminde avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sizin için hangisinin daha mantıklı ve uygun olduğunu kendiniz karar vermeniz gerekecek. 

E-ihracata yeni başlamak isteyenler veya sınırlı bütçesi olanlar için en uygun yöntem büyük e-ihracat sitelerinde satış yapmaktır. Büyük e-ihracat sitelerine kaydolarak hazır pazarlarda müşteri bulma ihtimaliniz daha fazla ama sizin gibi düşünen birçok satıcı da bu platformları kullanacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu yöntemi kullanarak bütçenize uygun stratejileri daha rahat bir şekilde uygulayabileceğiniz gibi kendi e-ihracat sitenizi kurup müşterilere ulaşmaktan biraz daha kolaydır.

Büyük e-ihracat siteleri derken aklınıza eminim birkaç e-ticaret sitesi gelecektir. Dünyaca bilinen ve milyonlarca satış hacmi olan e-ihracat siteleri;

Amazon, Ebay, Alibaba, Aliexpress artık dünyanın çoğu noktasında adı bilinen ve alışveriş yapma imkanı sunun devasa e-ticaret siteleri. Etsy ise yine aynı şekilde ama sadece el emeği ürünlerin dünya pazarında satılmasına imkan veren e-ticaret şirketi. Bu gibi büyük e-ticaret sitelerinde gerekli belgeleri sağlayıp satıcı profili oluşturarak e-ihracat dünyasına adımınızı atabilirsiniz. Böylece ürünleriniz dünyanın dört bir yanına satma imkanına erişmiş olursunuz.

Kendi web siteniz üzerinden e-ihracat yapmak oldukça meşakkatli bir iştir. İlk olarak bu işe girişmeden önce yeterli bütçenizin ve zamanınız olduğundan emin olun. Herhangi bir ilgisizliğin sonu bütün emeklerinizin boşa gitmesine sebep olabilir. Her ne kadar zor bir yol olsa da getirileri de zorluğu ölçüsünde o kadar fazladır.

Kendi web siteniz üzerinden e-ihracat yaparak kendi stilinizi, kurumsal kimliğinizi yansıtmanın en iyi yoludur. Böylece prestij elde eder ve zamanla büyüyen bir müşteri kitlesine ulaşırsınız. Çok kolay bir şekilde hazır e-ihracat sitesi satın alabileceğiniz birçok platform var. Bu hazır şemalardan e-ticaret sitenizi kurdunuz ve ürünlerinizi İngilizce dilinde listelediniz. Evet artık bütün ürünlerinizi dünyaya satış yapabilecek teknik altyapıya sahipsiniz. Böyle söyleyince çok kolay gözüküyor değil mi? Bu yolları izleyerek başarısız olan binlerce girişimcinin olduğuna emin olabilirsiniz. Çünkü işin en kolay kısmı sitenizi hazır hala getirmek. Esas başarı buradan sonraki adımları doğru bir şekilde atmaktan geçiyor. Hadi diğer önemli adımlara bakalım.

İşler web sitesini kurmakla bitmiyor. Sitenize müşteri çekmek zorundasınız. Sitenize müşteri çekmeden istediğiniz kadar kaliteli veya uygun ürününüz olsun satış yapamazsınız. Bir internet kullanıcısının sitenizi ziyaret etmesi için arama motoru sonuçlarında ilk sıralarda yer almalı, internet üzerinde reklamınızı görmeli ya da web sitenizin adını başka platformlarda görmüş olması gerekir. İşte işin en zor kısmı sitenizin görünürlüğünü arttırarak sayfanıza müşteri çekmek. Peki internet üzerinde nasıl müşteri bulabilirsiniz? İçeriğimizin devamında bu sorulara da yanıt bulacaksınız.

E-ihracat Teşviklerinden, Muafiyetlerinden ve Devlet Desteklerinden Yararlanabilir miyim?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi e-ihracatın en güzel yönlerinden bir tanesi devlet destekli teşviklerden yararlanma fırsatınız olması. Mikro ihracat konusunda devlet tarafından oluşturulan muafiyetler ve teşvikler diğer ticaret türlerine göre oldukça fazla. Mikro ihracat konusunda gerekli adımları attıktan sonra hem devlet destekli hem de özel bankaların teşvik kredilerinden yararlanabilir, gümrük vergisinden muaf olabilir, KDV ödemeden satış işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Devletin e-ihracat için verdiği teşvikler şu alanlarla ilgilidir;

  • E-ihracat girişimleri için marka tescili ve pazara giriş seyahat masrafları,
  • İhracatçılar tarafından desteklenen yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılım giderleri, 
  • Bazı ülkelerdeki tanıtım/pazarlama faaliyetleri,
  • E-ihracat için yurt dışında birim açma destekleri (Açılış ofisi, mağaza, depo ya da showroom gibi)
  • Yurt dışında e-ihracat için tasarlanan yerelleştirilmiş web sitelerinin dijital reklam maliyetleri,
  • Gazete, dergi, televizyon, billboard ve radyo gibi geleneksel medya mecralarında yayınlanacak yerel dildeki ilanlar,
  • Tanıtım amacıyla yurt dışına gönderilen çeşitli promosyon malzemeleri için teşvik verilebilmektedir.

Marka tescil ve korunma desteği: Sınır ötesi e-ticaret kapsamında hizmet, ürün veya yurt içinde tescili yapılmış markaların yurt dışındaki pazarlarda tescilinin yapılması ve markanın korunması için harcanan kalemler için verilen destektir. Bu kapsamda marka tescili araştırması, patent bürosu hizmetleri gibi giderler desteklenmektedir.

Pazar araştırması seyahat desteği: E-ihracat yapmak isteyen firmaların hedef pazar araştırması amacıyla düzenleyecekleri seyahatler için verilen destektir. Firmadan iki kişinin, 1 ila 20 günlük ve en fazla 3 ülkeye yapacağı yurt dışı pazar araştırması seyahatlerinde ulaşım ve konaklama giderlerinin yüzde 70’i desteklenmektedir. 

Rapor desteği: Ticaret Bakanlığının uygun gördüğü kurumlardan alınan veya kuruluşlara yaptırılan raporlara yönelik bir destektir. Bu raporlar; pazar araştırması, veri izleme, değerlendirme faaliyetleri, şirket veya marka odaklı raporlar, çeşitli başlıklarda mali ve hukuki analiz raporları gibi raporlardır. Bakanlılığın ön onayı ile verilebilen bu destek iki yıllıktır ve destek oranı yüzde 60’tır.

Şirket satın alma desteği: Yabancı şirket veya marka odaklı raporlar ile yabancı şirket alımı işlemlerine ilişkin mali ve hukuki raporlar için giderler destek kapsamındadır. Bakanlığın ön onayı ile verilen desteğin oranı yüzde 75’tir.

Belge desteği: Çevre, kalite ve sağlık gibi konularında teknik mevzuat ve uyum için verilen destektir. Bu başlıklarda; belge, izin, danışmanlık, ruhsat, sertifika, eğitim ve diğer belgelendirme giderleri yüzde 50 oranında desteklenmektedir.

Birim desteği: Yurt dışı faaliyetleri için şirket bünyesinde açılan birimlerin vergi, harç,  kira ve komisyon giderleri yüzde 40 ila 50 oranlarında desteklenmektedir.

Reklam ve tanıtım desteği: E-ihracat için yapılacak reklam, tanıtım, pazarlama, sponsorluk ve ilan giderleri ile kokteyl, konferans, seminer ve lansman gibi faaliyetlerin giderleri desteklenmektedir. Destek oranı yüzde 60’tır.

Fuar desteği: Yurt dışındaki fuarlar için yüzde 50 oranında destek verilebilmektedir. Destek verilen fuarların kapsamı ve destek süresi farklılık arz etmektedir.

E-ihracat hakkında devlet teşvik rehberine göz atmak için tıklayın.

Kaynak: https://www.eticaret.gov.tr/cevrimiciegitim/e-ihracat-devlet-tesvikleri-82

B2C Siparişlerde Gümrük Vergisi Muafiyetleri Nelerdir?

B2C, firmadan tüketiciye direkt olarak ulaştırılan ihracat işlemlerini belirtmek için kullanılan bir kod. Bu koda sahip olabilmek için ETGB üzerinde kayıtlı olmanız yeterli oluyor. B2C sayesinde belirli fiyatın üstüne çıkmayan ürünlerde gümrük vergisi muafiyetinden faydalanılabiliyor.

En çok E-ihracat yapılan ülkelerin B2C gümrük vergisi muafiyeti fiyat sınırları şöyle;

  • Rusya maksimum sipariş tutarı sınırı 1.000 Euro.
  • Ukrayna paket başı tutar sınırı 150 Euro.
  • Avrupa Birliğinin gönderiler için oluşturduğu sınır 22 Euro.
  • Amerika e-ihracat için belirlediği sınır 800 Dolar.
  • Azarbeycan, aylık olarak siparişler için 500 Euro sınırı kapsıyor.
  • Körfez ülkelerinin tamamı siparişler için oluşturdu sınır 270 Dolar.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP Kodu) Nedir?

GTIP kodu kısaltması ile bilinen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu, ürünleri numaralandırarak kategorize eden bir sistemdir. GTIP kodu sayesinde ürünler numaralandırılarak ülkelerin kullandıkları sistemlerde tanınması, istatistiklerde yer alması ve analizlerinin kolaylaştırılması sağlanır ayrıca numaralandırma sistemi sayesinde lojistik, gümrük belgeleri ve diğer evrak gerektiren işlemlerin eksiksiz bir şekilde giderilmesini sağlar.

Günümüzde Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu, 5.000’den fazla ürünü kapsayan ve istatistiklerini sağlıklı bir şekilde işleme sokan oldukça pratik bir ticaret kodlamasıdır. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde GTIP Kodunun geçerliliği vardır. Ülkemizde ise ürünler 12 haneli GTİP kodu ile kategorize edilir ve aynı sistem Avrupa birliği içinde geçerli. GTIP 12 haneli kodunun her rakamı ürün hakkında bilgiler içerir.

GTIP Kod numaralarının karşılığı şöyledir;

  • İlk 4 kod ürünün pozisyon alanını,
  • İlk 6 Kod Armonize Sistem Nomanklatür içeriğini,
  • 7-8’ince kodlar, Avrupa birliği ülkeleri dahilinde Nomanklatür içeriğini,
  • 9-10’uncu kodlar, ürünlerin vergi işlemlerindeki pozisyonlarını,
  • 11-12’ince kodlar, istatistik verileri için GTİP kodlarını barındırır.

E-ihracat Stratejisi ve Eylem Planı Nedir?

E-ihracat Stratejisi ve Eylem Planı, Türkiye’nin dünya pazarlarında ekonomik ve ticari etkinliğini arttırmak amacıyla hazırlanan ve 7 hedef 23 eylemi içinde barındıran sistematik plandır. Bu planın yegane amacı ihracat imkanlarını e-ihracat ile daha ulaşılabilir ve kolay kılmak böylece uluslararası ticarette bölgede etkin bir role bürünmek. 3 yılda güncellemeler ile maddeleri değişikliği uğrayan E-ihracat Stratejisi ve Eylem Planı’nın ana hedeflerinden bazıları;

  • E-ihracat kapsamında uluslararası iletişimin ve iş birliğinin geliştirilmesi.
  • Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve bürokrasi uygulamalarının minimuma indirilmesi.
  • Bireysel girişimcilere ve küçük çaplı işletmelere e-ihracatın tanıtılması.
  • İhracatçılara hem özel kurumlardan hem de devlet tarafından destek sağlanması.
  • Ürünlerin toplu ve tane gönderilerinin daha ucuza ve daha hızlı taşıma koşullarının oluşturulması.
  • Lojistik alanda ihracatçılara kolaylık sağlanması.
  • E-ihracata yönelik yasal belgeler, teknik uygulamalar, evrak işlemleri ve altyapı ihtiyaçlarını gidermek amacıyla sistem oluşturulması.

E-İhracat Kargo İşlemleri Nasıl Yürütülür?

E-ihracat kargo işlemleri klasik ihracattaki gibi çok büyük ve kapsamlı ürünler gönderilmediği için ve devlet desteği de sağlandığı için oldukça kolay bir şekilde yürütülüyor. Şöyle ki e-ihracat kargo işlemlerinde gönderilen ürünler daha önce de söylediğimiz gibi 300 kg ve 15.000 Euro değerini aşmadığı takdirde gümrük formalitelerine takılmaz ve kargo firmaları tarafından ETGB ile gönderim sağlanır.

Ürünlerinizi E-ihracat avantajlarında yararlanarak gönderimlerini sağlamanız için gerekli olan işlemleri yapmayı unutmayın;

  • 300 kg ve 15000 Euro sınırını aşmayın.
  • Maliye Onaylı Türkçe İngilizce Fatura
  • İhracat Bilgi Formu
  • Temsil Yetki Belgesi
  • Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı

kargo firmaları tarafından düzenlenebilir.

E-ihracat amaçlı kargo konusunda oldukça çeşitli firmalar ile çalışabilirsiniz. Navlungo gibi çeşitli lojistik firmalarının bir arada bulunduğu ve ürünlerin kargo bedelleri için teklif alabileceğiniz uygulamalar tercih edebileceğiniz gibi sıklıkla tercih edilen kargo şirketleri de mevcut.

Türkiye’de en çok tercih edilen e-ihracat kargo şirketlerinden bazıları;

  • FedEx
  • DHL
  • MNG Kargo
  • TNT
  • PTT
  • Express Kargo
  • Yurtiçi Kargo

Hangi Sektörler E-İhracatta Başarılı Olabilir?

Eğer güzel bir fikirle ürünü buluşturup doğru pazarda yerinizi alırsanız sektör fark etmeksizin e-ihracatta başarılı olabilirsiniz. E-ihracatta en önemli unsurlardan biri ürününüzün ihracat yapmak istediğiniz ülke pazarına ne kadar uygun olduğudur. Eğer Kanada’nın kuzey pazarında kendinize yer açmak istiyorsanız yazlık ürünler satarak bir kazanım elde edemezsiniz. İklim koşulları, o yörenin günlük pratiklerine, ihtiyaçlarına ve eğlence anlayışına hakim olmanız gerekir. E-ihracat ticari bir girişim olarak anılsa da sosyolojik çıkarımlar bu işin başarısında başat bir etken olduğunu aklınızdan çıkarmayın. 

Türkiye’de e-ihracatta en çok rağbet gören sektörlerden bazıları;

  • Takı ve Aksesuar
  • Hediyelik Eşya
  • Ev Tekstili
  • Tekstil Ürünleri
  • Hazır Giyim
  • Otomotiv Yedek Parça ve Aksesuarları
  • Yöresel Ürünler
  • Bebek Ürünleri
  • Oyuncak

E-ihracat Kargo Firmaları

E-ihracat amaçlı kargo konusunda oldukça çeşitli firmalar ile çalışabilirsiniz. Navlungo gibi çeşitli lojistik firmalarının bir arada bulunduğu ve ürünlerin kargo bedelleri için teklif alabileceğiniz uygulamalar tercih edebileceğiniz gibi sıklıkla tercih edilen kargo şirketleri de mevcut.

Türkiye’de en çok tercih edilen e-ihracat kargo şirketlerinden bazıları;

E-ihracat Yapmak İçin Yabancı Dil Bilmek Gerekir mi?

Elbette başarışı bir şekilde e-ihracat yapabilmek için yabancı dil bilmek gerekir. Eğer yabancı dil bilginiz orta seviyeden düşük ise yabancı dil desteği veren firmalarla beraber çalışma yapmanız gerekir. Google translate gibi uygulamalar ile e-ihracatta başarı sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gerek ürün satışlarını gerek Pazar araştırmaları gerekse yönetmelikleri anlamak için birçok yabancı teknik terimler içeren kelimeler ile karşılaşacaksınız. Bu içeriklerin yanlış ya da eksik anlaşılması hem vaktinizi hem de maddi kaynaklarınızı eritebilir. Bu yüzden müşterilerinizle sağlıklı iletişim kurabilmek ve doğru e-ihracat adımları atmak için iyi seviyede yabancı dil bilmeniz gerekir.

E-İhracat Yapabilmek İçin Bilinmesi Gerekenler

E-ihracat mikro ihracat kuralları ve ETGB kapsamında değerlendirildiği için bu iki alanın içeriklerinin çok iyi bilinmesi gerekir. E-ihracat yapabilmek için Mikro İhracat ve ETGB’nin temel kurallarından bilmeniz gerekenler şunlardır;

  • Ürünlerin değeri 15.000 Euro’yu geçemez.
  • Ürünlerin ağırlığı 300 kilogramı geçemez.
  • Ürünlerin faturası KDV’siz fatura olarak düzenlenmeli.
  • E-ihracat için gümrük müşavirlerinden destek almak zorunda değilsiniz.
  • Mikro ihracat kapsamında satışını yaptığınız ürünler için KDV iadesi alabilirsiniz.

E-ihracat Yapan veya Yapmak İsteyenler İçin Yararlı İpuçları

  • Ödediğiniz KDV, dönemsel olarak tamamen size geri ödenir.
  • E- ihracat konusunda devlet destekli teşviklerden yararlanabilirsiniz.
  • Marka olmadan satış yapabilirsiniz.
  • Satıcı ve alıcı şirket belgeleri, hijyen sertifikası ve laboratuvar analizi gibi prosedürler gerektiren işlemler tarafınızdan talep edilmez.
  • Adınızı duyurmak ve akıllarda kalan bir marka oluşturmak istiyorsanız kendi web siteniz ile uzun soluklu bir yolculuğa çıkmalısınız.
  • Hazır ve daha hızlı bir müşteri kitlesine ulaşmak istiyorsanız e-ticaret platformlarına odaklanmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Yabancı dilinizi geliştirerek rakiplerinizden bir adım öne geçebilirsiniz.
  • Eğitim alarak sürekli kendinizi güncel tutun.
  • E-ihracat haberlerini takip edin, trendleri yakalamaya çalışın.

E-İhracat Eğitimi Almalı Mısınız?

Hayatımızın hemen hemen her alanında olduğu  gibi başarının anahtarı ya eğitimden ya da deneme yanılma yolundan geçiyor. E-ihracat konusunda deneme yanılma yöntemi oldukça masraflı olabileceği için eğitim oldukça önemli bir konu. Oldukça karmaşık ilişkileri birbirine bağlayan e-ihracat sisteminde doğru adımlar atmak ve hedefinize ulaşmak için eğitim şart. E-ihracat eğitiminin size sağlayacağı başlıca faydalardan bazıları;

  • Ürününüze ve hedefinize yönelik sağlıklı planlamalar oluşturur.
  • Adım adım neler yapmanız gerektiği konusunda bir çizelgeye sahip olursunuz.
  • Devlet teşvikleri, güncel desteklemeler hakkında anında bilgi sahibi olursunuz.
  • E-ihracat kapsamında hangi belgelere sahip olmanız gerektiği ve lojistik işlemler konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olursunuz.
  • E-ihracat uygulamalarını kullanmayı öğretir.
  • Vizyonunuzu genişletir.
  • Ürününüze farklı pencerelerden bakmayı sağlar.
  • Satış stratejilerinizi geliştirir.

E-ihracat Yapmak İçin Şirket Kurma Zorunluluğu Var mı?

E-ihracat yapmak için gerekli bazı prosedürlere uygun olmanız gerekir. Bu prosedürlerin başı ise bir şirket sahibi olmaktan geçiyor. E-ihracat yapmak için ürünlerinizin faturalı olma zorunluluğu var. Bu yüzden ilk olarak bir işletme sahibi olmanız gerekir. Şirketiniz üzerine her bir ürününüzü kodlayıp faturalandırarak e-ihracat yapabilirsiniz.

E-ihracat Yapmak İçin Web Sitesi Kurma Zorunluluğu Var mı?

Elbette e-ihracat yapmak için kendi sitenizi kurma zorunluluğunuz yok. Halihazırda dünyada büyük bir pazara sahip e-ticaret platformlarında ürünlerinizi sergileyerek e-ihracat yapabilirsiniz. Zorunluluk olmasa da kendi web siteniz üzerinden e-ihracat yapmanın birçok avantaj ve dezavantajı vardır. İlk olarak kendi web siteniz üzerinden e-ihracat yapmak oldukça meşakkatli bir iştir. Bu işe girişmeden önce yeterli bütçenizin ve zamanınız olduğundan emin olun. Herhangi bir ilgisizliğin sonu bütün emeklerinizin boşa gitmesine sebep olabilir. Her ne kadar zor bir yol olsa da getirileri de zorluğu ölçüsünde o kadar fazladır.

Kendi web siteniz üzerinden e-ihracat yaparak kendi stilinizi, kurumsal kimliğinizi yansıtmanın en iyi yoludur. Böylece prestij elde eder ve zamanla büyüyen bir müşteri kitlesine ulaşırsınız. Çok kolay bir şekilde hazır e-ihracat sitesi satın alabileceğiniz birçok platform var. Bu hazır şemalardan e-ticaret sitenizi kurdunuz ve ürünlerinizi İngilizce dilinde listelediniz. Evet artık bütün ürünlerinizi dünyaya satış yapabilecek teknik altyapıya sahipsiniz. Böyle söyleyince çok kolay gözüküyor değil mi? Bu yolları izleyerek başarısız olan binlerce girişimcinin olduğuna emin olabilirsiniz. Çünkü işin en kolay kısmı sitenizi hazır hala getirmek. Esas başarı buradan sonraki adımları doğru bir şekilde atmaktan geçiyor.

E İhracat Yaparken Yerelleştirme Ne Derece Önemlidir?

Lokalizasyon olarak da bilinen yerelleştirmenin en çok kullanıldığı alanlar ticari ve tanıtım amaçlı yapılan çevirilerdir. E-ihracat için de bu iki etmen hayati önem taşır ve temel taşlarını oluşturur. E-ihracat için kurulmuş websitelerin lokalizasyon işlemi görmediği durumlarda ürün ve alıcı arasında bağlantı kurulması son derece zordur. Bu yüzden farklı bölgelere yatırımda bulunan şirketler pazarlama konusunda ilk olarak yerelleştirme işlemlerine başvurur. Başarılı website lokalizasyon hizmetleri sayesinde bugün birçok şirket e-ihracat konusunda dünyaya açılarak önemli gelişmeler kaydetmiştir. Yerelleştirmenin kullanıldığı alanların başında e-ihracat için website lokalizasyonunun yanı sıra reklam lokalizasyonu, e-ticaret sitesi lokalizasyonu, web sitesi lokalizasyonu, bilgisayar oyunları lokalizasyonu, mobil uygulama lokalizasyonu, yazılım lokalizasyonu, altyapı lokalizasyonu gibi topluluklara hitap eden içerikler yer alıyor. 

E-İhracat Yapılabilecek Platformlar Nelerdir?

E-ihracata yeni başlamak isteyenler veya sınırlı bütçesi olanlar için en uygun yöntem büyük e-ihracat sitelerinde satış yapmaktır. Büyük e-ihracat sitelerine kaydolarak hazır pazarlarda müşteri bulma ihtimaliniz daha fazla ama sizin gibi düşünen birçok satıcı da bu platformları kullanacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu yöntemi kullanarak bütçenize uygun stratejileri daha rahat bir şekilde uygulayabileceğiniz gibi kendi e-ihracat sitenizi kurup müşterilere ulaşmaktan biraz daha kolaydır.

Büyük e-ihracat siteleri derken aklınıza eminim birkaç e-ticaret sitesi gelecektir. Dünyaca bilinen ve milyonlarca satış hacmi olan e-ihracat siteleri;

  • Amazon
  • Ebay
  • Etsy
  • Alibaba
  • Aliexpress

Amazon, Ebay, Alibaba, Aliexpress artık dünyanın çoğu noktasında adı bilinen ve alışveriş yapma imkanı sunun devasa e-ticaret siteleri. Etsy ise yine aynı şekilde ama sadece el emeği ürünlerin dünya pazarında satılmasına imkan veren e-ticaret şirketi. Bu gibi büyük e-ticaret sitelerinde gerekli belgeleri sağlayıp satıcı profili oluşturarak e-ihracat dünyasına adımınızı atabilirsiniz. Böylece ürünleriniz dünyanın dört bir yanına satma imkanına erişmiş olursunuz.

E-İhracat Yaparken Daha Fazla Müşteriye Nasıl Ulaşırsınız?

Başarılı bir şekilde e-ihracat yapmak için müşteri çekmek zorundasınız. Sitenize müşteri çekmeden istediğiniz kadar kaliteli veya uygun ürününüz olsun satış yapamazsınız. Bir internet kullanıcısının sitenizi ziyaret etmesi için arama motoru sonuçlarında ilk sıralarda yer almalı, internet üzerinde reklamınızı görmeli ya da web sitenizin adını başka platformlarda görmüş olması gerekir. İşte işin en zor kısmı sitenizin görünürlüğünü arttırarak sayfanıza müşteri çekmek. Peki internet üzerinde nasıl müşteri bulabilirsiniz?

SEO

SEO çalışmaları temel olarak e-ihracat sitenizin arama motorlarında ilk sayfalarda çıkmasını sağlıyor. Basit bir örnek vermek gerekirse, evcil hayvan eşyaları satan bir e-ticaret sitesi açtınız. Fakat bunun gibi binlerce hatta on binlerce internet sitesi olabilir. Bunların arasından sıyrılıp ilk sayfaya çıkmanız SEO çalışmaları ile mümkün. “SEO, bir web sitesi hakkında arama motorları için yapılan tüm iyileştirme çalışmaları olarak tanımlanabilir.” Ürünleriniz ile alakalı anahtar kelimeler ile arama motorlarında daha üst sıralarda yer alarak yüksek ziyaretçi sayısına ulaşılır. Web siteniz buna göre düzenlenir ve arama motorları ile uyum içinde çalışması sağlanır. SEO çalışmaları normal reklamların aksine uzun vadede kalıcı sonuçlar veren oldukça özenli yapılması gereken bir iştir. Bu yüzden SEO çalışmaları konusunda uzman, kısa vadede sonuç alabileceğini iddia etmeyen profesyonel şirketlerle çalışmanızı tavsiye ederiz.

Google Reklamlar ve Social Media Reklamları

Sponsorlu reklamlar vererek site içi trafiğinizi arttırmak ilk yollardan bir tanesi. Google, Facebook, İnstagram gibi dijital medya platformlarında sitenizle alakalı ilgi çekici reklamlar oluşturarak trafik sağlayabilirsiniz. Reklamınıza tıklayan kişi başına belirli miktarda ücret ödersiniz. Sitenize her tıklayan alışveriş yapmayacağı için yeterli miktarda bütçenizin olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Küçük meblağlardaki reklam bütçelerinin etkili bir trafik sağlamayacağını şimdiden öğrenmeniz gereksiz harcamalar yapmanızın önünü kesecektir. Bütçenizi iyi değerlendirmek adına dijital reklam ajansları ile beraber çalışarak işin uzmanlarıyla beraber yürümeyi tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

E-mail Pazarlama

E-mail marketing olarak da bilinen pazarlama yöntemi esasen belirli bir hedef kitleye yönelik e- mail kullanılarak yapılan tanıtım, bilgilendirme, reklam mesajlarına verilen addır. Bu maillerin içeriği indirim fırsatları, kampanyalar, promosyonlar, bültenler gibi trafik sağlamak amaçlı mesajlar da içerir.

Programmatic Reklamları

Programatik reklamlar tamamen veri analizine yönelik eş zamanlı işleyen bir reklam türüdür. Anlık teklifler ve ek bazı yöntemlerle, reklam verenler ile yayın yapan işletmeler arasında satın alma işlemini borsa sistemi üzerinden sağlanarak bütçenin daha verimli kullanılması amaçlanır. Programatik reklamlar, reklam verenlerin reklamlarını kendi ayarlayıp optimize eder. Bu sistem sayesinde kendi kendine öğrenen ve bu doğrultuda hareket eden bir reklam süreci başlatılmış olur.

Influencer Reklamları

İnfluencer reklamları, marketing konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Dijital dünyada kitleleri etkileme gücüne sahip popüler kişilerin mecralarına reklam vererek, bu etkileme gücünden ürün satışı sağlayan pazarlama stratejisine İnfluencer reklamları deniliyor. Sosyal medya fenomeni ile anlaşma yaparak bir giyim ürününüzü tanıtmasını istemek bu reklam türüne bir örnektir.

 

https://adhtranslation.com/blog/e-ihracat-nedir-nasil-yapilir/