Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gurbetçiden hükümete: İsimler gizli tutulursa, daha çok döviz gelir (03.11.08) PDF Yazdır e-Posta
03 Kasım 2008

Türkiye, küresel krizde cari açığın finansmanı için gurbetçilerin ve birikimlerini yurtdışında tutan Türk vatandaşlarının parasını ülkeye çekmeye hazırlanıyor.

 

Bu konuya ilişkin hazırlanan yasa taslağı perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. Krizde tekrar hatırlanan gurbetçiler, paralarını Türkiye'ye gönderenlerin isimlerinin gizli tutulmasını ve mevduat güvencesi istiyor. Gizlilik talebinin sebebi ise krizde nakde sıkışan Avrupa ülkelerinin parasını çıkarmayı düşünen gurbetçiler üzerinde baskı kurma ihtimali.

 

Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Başkanı Recep Keskin, önceki yıllarda birikimlerini Türkiye'ye aktaran pek çok gurbetçinin mağdur edildiğini belirtiyor. Bunun Türkiye'ye olan güveni sarstığını belirtirken, "Avrupa'daki Türklerin kayıtlı ya da kayıt olmayan önemli birikimi var. Fakat şimdiye kadar çok mağdur olmuşlar. Sütten ağızları yandı. Artık yoğurdu üfleyerek yiyecekler." diyor. 1999 krizinin ardından paralarını Türk Merkez Bankası'na yatıran binlerce gurbetçi Türk, 2000 yılında Alman polisinin ev ve işyerlerine düzenlediği baskınlarla sarsılmıştı. Türk Merkez Bankası'nda mevduatı olan gurbetçi Türklerin listesini elde eden Almanya, geçmişe dönük vergi faturası çıkararak bu kişilere ceza kesmişti. Bu gizli listenin Merkez Bankası'ndan nasıl çıktığı hâlâ aydınlatılmadı. Recep Keskin, bu sebeple hükümetin gurbetçiye isimlerinin sızmaması konusunda tam güvence vermesi gerektiğini vurguluyor. Avrupa'daki Türklerin sahip olduğu mevduat miktarı konusunda kesin veriler bulunmuyor. ATİAD'a göre Avrupa'daki Türk işadamlarının yıllık cirosu 35 milyar Euro civarında. Avrupa bankalarında Türklere ait mevduatın miktarının ise 80 milyar Euro civarında olduğu tahmin ediliyor. Amsterdam Genç İşadamları Derneği Başkanı Adnan Aydemir, yasal çerçevesinin çok sağlam ve herkesi ikna edecek şekilde düzenlenmesi halinde girişimin başarılı olacağına inanıyor. Fakat holding krizinin Avrupalı Türklerin tüm tasarruflarını bitirdiğine dikkat çeken genç işadamı, gurbetçilerde fazla para kalmadığına dikkat çekiyor. Fransa Aktif Türk İşadamları Derneği Başkanı Nevzat Ceylan ise, gurbetçilerin yatırımlarını yaşadıkları ülkelere yapmayı tercih ettiklerini kaydediyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=756275&title=gurbetciden-hukumete-isimler-gizli-tutulursa-daha-cok-doviz-gelir