Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Doğu'ya git' denilen tekstilci, yatırım teşviği peşinde (03.11.08) PDF Yazdır e-Posta
03 Kasım 2008

Hükümetin Doğu'ya taşınma şartıyla hazırladığı Stratejik Eylem Planı'nın içeriğini yetersiz bulan tekstil ve hazırgiyim sektörü, işletme ve yatırım sermayesi desteği olmadan planın uygulanamayacağı görüşünde. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) liderliğinde 10'a yakın sektör dernek ve birlik üyelerinin önerisiyle kendi taşınma şartlarını oluşturan sektör temsilcileri, "Stratejik Karar Belgesi" adı altında oluşturdukları raporu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sundu. Raporda, Doğu'ya taşınma halinde mevcut verimliliğin yakalanmasının 1.5 yıl süreceğine dikkat çekiliyor. Bu durumun işletmeye getireceği mali yükün hafifletilmesi gerektiği ifade edilen raporda, öncelikli olarak sektöre iki yıl geri ödemesiz işletme ve yatırım sermayesi desteği verilmesi talep ediliyor.

Türkiye'de ilk kez bir sektöre yönelik açıklanan ve Ocak 2009'da yürürlüğe girmesi beklenen Stratejik Eylem Planı'nda, teşviklerin sadece Doğu'ya taşınacak işletmelere uygulanacağı öngörülmüştü. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından hükümetin diğer bakanları ile birlikte açıklanan planda, teşvik şartlarının ne olduğu ise net olarak ortaya konulmamıştı. Planda bir sürprizle karşılaşmak istemeyen tekstil ve konfeksiyoncu ise Doğu'ya taşınmalarının nasıl bir altyapıda olabileceği konusu üzerine çalıştı. Bir rapor hazırlayan sektörün Doğu'ya taşınmada önceliklerinden bazıları ise şöyle sıralandı: Enerji maliyetlerinde yüzde 50 indirim, SSK prim oranlarında kademeli muafiyet, Eximbank kredi faizlerinde indirim, kıdem tazminatı yüklerinde iki yıl geri ödemesiz kredi desteği, ortak lojistik ve gümrük ihtisas alanları oluşturmak.

 

Zorlu ve Altınyıldız ön ayak olabilir

TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, girdi maliyetleri ve döviz kuru yüzünden rekabette zorlanan ve arayış içinde olan sektörün, yeterli şartların oluşması halinde Doğu'ya taşınabileceğini söyledi. Nakkaş, "Ben de dahil olmak üzere pek çok sanayici yeterli altyapı oluşursa Doğu'ya gider. Hükümet Eylem Planı ile iyi bir adım attı. Ancak planda teşviklerin hangi illerde ve nasıl uygulanacağının net bir tanımı yoktu. Biz de taşınmak için olması gereken şartları kendi içimizde yapılan bir çalışma ile belirledik. Bizim önerilerimiz dikkate alınırsa, ben dahil pek çok sanayici Doğu'ya gidecektir" dedi.

Tekstilcilerin isteklerinin bir anda yapılmasının şart olmadığını ve etap etap uygulanabileceğini de belirten Nakkaş, "On sene içinde bir planlama yaparsanız, yarın öbür gün ideal bir merkeze kavuşursunuz. Bu model diğer sektörler için de öncü olacak" dedi.

Planın uygulanabilir olduğunun görülmesi açısından ilk etapta sektördeki büyük grupların Doğu'ya gitmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Nakkaş, bunun için kısa zamanda ikna turlarına çıkacaklarını söyledi. Nakkaş, "Zorlu, Altınyıldız gibi grupların Doğu'ya taşınması, sektördeki diğer oyuncular için de Doğu'ya cazip hale getirebilir. Büyük grupların üretimlerinin tamamını taşımasına gerek yok, bir bölümünü taşımaları da bunun için yeterli olacaktır. Bu ay onlarla görüşerek bu iş için öncülük etmelerini isteyeceğiz" diye konuştu.

 

Tekstil ve hazırgiyimcilerin Doğu'ya taşınma şartları

- Uygulanacak teşvik performansa dayalı olmak üzere beş artı beş yani 10 yıl verilmeli.

- İki yıl geri ödemesiz işletme ve yatırım sermayesi desteği verilmeli.

- Enerji maliyetlerinde yüzde 50 muafiyet sağlanmalı.

- SSK prim oranlarında, örneğin yüzde 70'ten başlayan kademeli muafiyet uygulanmalı.

- Eğitmenlerin SSK prim oranlarını devlet karşılamalı.

- Kurumlar Vergisi muafiyeti sağlanmalı.

- Teşviğin uygulanacağı Doğu illerinin net olarak belirlenmesi gerekli.

- Taşınacaklara Eximbank libor artı 2 yerine sadece liboru uygulamalı.

- Yeni yatırımlarda makine ve teçhizatlarda gümrük ve KDV istisnası uygulanmalı.

- Kıdem tazminatı yükleri, iki yıl geri ödemesiz olarak desteklenmeli.

- Bölgesel esnek ücret uygulanmalı.

- Ortak lojistik alan, ihtisas gümrük alanları oluşturulmalı.

- Üretim merkezleri ile limanlar veya gümrük alanları arasında raylı sistemler kurulmalı.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=109696