Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İnşaat Sektörü İçin e-Fatura Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor? PDF Yazdır e-Posta
12 Şubat 2022

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçmiş yıllarda elektronik belgelerin kullanımıyla ilgili önemli adımlar atmıştı. En son yayımladığı 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ise elektronik belgelerin kullanımı ve denetimiyle ilgili bazı zorunluluklar getirdi.

Kağıt belge düzenlemekten kaynaklanan maliyetlerin azaltılması ve denetim mekanizmalarının daha sağlıklı çalışabilmesi adına yayımlanan tebliğ ile GİB e-fatura ve e-arşiv sistemlerine geçişte önemli değişiklikler olabileceğinin sinyalini verdi.

Tebliğde, inşaat sektörünün özel olarak e-defter ve e-fatura uygulaması zorunluluğu ile ilgili şu ifade yer alıyor:

Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlara e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş zorunlu tutuluyor.

e-Fatura zorunluluk kapsamına girip girmediğiyle ilgili işletmelerin, dönem sonu hesaplar kontrol edilerek şirketin kâr zarar durumuna ve burada yer alan brüt satış hasılatı tutarına göre zorunluluk kapsamında olup olmadığı belirlenebilir.

Yapı ve inşaat şirketleri e-defter de kullanacak mı?

Yönetmelik gereği e-fatura sistemine geçiş zorunluluğu olan şirketlerin e-defter kullanımına da geçme zorunluluğu bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken, inşaat işlerinin ciro hesabının doğru tutulmuş olmasıdır. e-Fatura, e-arşiv ve e-defter uygulamalarında öncelikli kriter cirodur.

Cirosu 2022 yılı itibarıyla 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan firmaların 1 Ocak 2024 tarihinde e-defter uygulamasına geçmesi gerekiyor.

e-Fatura ve e-defter başvurusu ne zaman yapılacak?

2020 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı cirosu 5 milyon TL’yi aşan firmaların 1 Temmuz 2021'de e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine, 1 Ocak 2022 tarihinde ise e-defter sistemine geçme zorunluluğu getirilen mükellefler arasında olduğunu belirtmiştik. Ancak 22 Ocak 2022 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı yayımladığı tebliğinde e-faturanın kapsamını genişletmek adına ciro sınırlarında bazı değişiklikler yaptı.

GİB’in yayımladığı son düzenlemeye göre, e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu için belirlenen ciro limitleri şu şekilde değişti:

  • 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 1 milyon TL, e-fatura 01.07.2022, e-defter ise 01.01.2023 tarihinde,
  • 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükelleflerin ve e-01.07.2023 e-fatura kesme, 01.01.2024 tarihinde ise e-deftere geçme zorunluluğu vardır.
  • Yeni belirlenen brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak revize edildi.

 

Yönetmelik gereği e-fatura sistemine geçiş zorunluluğu bulunan şirketlerin e-defter kullanımına da geçme zorunlulukları bulunuyor. Tüzel kişiler e-defter sistemine geçmek için kendilerine ait bir mali mühür; gerçek kişiler ise kendilerine ait mali mühür veya elektronik imzayı temin ettikten sonra GİB'in e-Defter Canlı Ortam Entegrasyon Başvurusu sayfasından başvurularını yapabiliyor. parasut.com