Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal İçerik Üreticiliği İle Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğine İlişkin 1/1/2022'den İtibaren Geçerli Olmak Üzere Gelir Vergisi Ve KDV İstisnası Getirildi PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2022

Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğine ilişkin 1/1/2022'den itibaren geçerli olmak üzere gelir vergisi ve KDV istisnası getirildi. Konuya ilişkin önemli gördüğüm bazı noktaları aşağıda özetledim:

1- Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın sadece bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekir.

2- İstisna kapsamında hesaba yatırılan tüm ödemelerden %15 tevkifat yapılacağı için, açılacak hesabın sadece istisna kapsamındaki hasılatın tahsili için kullanılması gerekmektedir. Mükellefin kendi hesapları arasındaki aktarımları ile bu faaliyet dışında tahsil edeceği bedeller de (şahsi borçlanma, şahsi araç satış geliri gibi) tevkifata tabi olacağından bu işlemlerin bu hesaplardan yapılmaması gerekir.

3- Bankada hesap açan veya hesaplarını bu amaçla kullanmaya başlayan mükelleflerin banka hesaplarına ilişkin bilgilerini bir ay içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bildirmeleri şarttır.

4- Bu faaliyetlerden elde ettikleri kazanç toplamı 2022 için 880.000 TL'yi aşanlar bu istisnadan yararlanamaz.

5- Faaliyete ilişkin tüm gelirlerini 1. maddede yer alan banka hesabıyla tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar.

6- İstisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak “193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi”ni (İstisna Belgesi) almaları gerekmektedir. 

7- İstisna şartlarının bozulması ya da gelirin 880.000 TL'yi aşması durumunda (belgelendirmek kaydıyla) gider ve indirimler dikkate alınarak kazanç tespit edilecek, ancak şartları bozmayan ya da kazanç tutarı 880.000 TL'yi aşmayanlar için banka nezdinde yapılacak tevkifat nihai vergi olacağından bu durumda olanların gider ve indirim hakkı olmayacaktır.

8- Kazanç limitlerine bakılmaksızın bu faaliyetler KDV'ye tabi olmayacaktır.

9- Gelirin ayni olarak tahsil edilmesi halinde, tahsile konu mal veya hizmetin (cep telefonu, tatil vb.) tahsil tarihindeki rayiç bedelinin gelirin elde edildiği ay içerisinde, içinde bulunulan ayın son yedi günü içerisinde elde edilmiş olması halinde ise en geç takip eden ayın ikinci iş günü bitimine kadar mükelleflerin kendileri tarafından banka hesabına yatırılması zorunludur.

10- Sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilmeyen kişisel internet siteleri (blog sayfaları gibi), elektronik ticaret siteleri, haber siteleri gibi etkileşim amaçlı içeriğin ikincil ve yan hizmet olarak sunulduğu platformlarda faaliyette bulunan kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için istisna hükümleri uygulanmayacaktır.

11- Bu istisnadan yararlananların, faaliyetlerine ilişkin olarak adlarına düzenlenen belgeler ile yapmış oldukları giderlere, satın aldıkları mal ve hizmetlere ilişkin belgeleri 5 yıl boyunca saklamaları zorunludur. Nadir Güllhan YMM