Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hükümet, yurtdışı ve yastık altından 25 milyar YTL bekliyor (08.11.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Kasım 2008

Küresel finansal krizle birlikte gündeme gelen yurtdışındaki paraların güvence verilerek Türkiye'ye getirilmesi ve yurtiçinde yastık altında tutulan paranın ülke ekonomisine kazandırma çalışması tamamlandı.

Yastık altındaki paradan alınacak vergi yüzde 10'dan yüzde 5'e indirildi. Maliye bürokratları yaptıkları hesaplamalarda vergide yapılan yüzde 50'lik indirimin ardından yastık altından yaklaşık 4-5 milyar YTL'lik gelir bekliyor. Gurbetçilerin yurtdışındaki mevduatından beklenen rakam ise yaklaşık 15 milyar dolar. Bu iki düzenlemenin yanı sıra vergi borçlarına taksit uygulamasından da yaklaşık 5 milyar YTL'nin gelmesi hedefleniyor. Bu üç yeni düzenlemeyle gelecek olan yaklaşık 25 milyar YTL ile devletin kasası dolmuş olacak. Hazine'nin iç borç ve dış borç ödemelerinde yüzü gülecek. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışından çekilmesi öngörülen paranın miktarıyla ilgili olarak merkez bankalarının verilerine göre Türk vatandaşlarının üzerine kayıtlı mevduat miktarının yaklaşık 30 milyar dolar olduğunu belirterek gelecek paraya ilişkin kafalarında herhangi bir rakam olmadığını söylemişti.

Hükümet, gurbetçilerin yurtdışındaki mevduatını Türkiye'ye çekme ve yurtiçinde yastık altında tutulan parayı ekonomiye kazandırma çalışmalarını tamamladı. TBMM Genel Kurulu'nda bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına ilişkin kanun tasarısının 3 maddesi önceki gün kabul edildi. Buna göre vergi dairelerine yurtdışından getirilen ekonomik varlıkların değeri üzerinden yüzde 2 vergi kesilirken yastık altındaki paranın ekonomiye kazandırılmasının da teşvik edilmesi kararlaştırıldı. Tasarıda yüzde 10 olarak belirlenen yurtiçinde beyan edilen varlıkların değerlerinden alınacak vergi yüzde 5'e düşürüldü. Genel Kurul'da kabul edilen tasarıya göre bu vergiler kesintinin yapıldığı ayın sonuna kadar ödenecek. Vergi, hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecek.

Kabul edilen maddelere göre, gerçek veya tüzel kişilerce, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla sahip olunan ve yurtdışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla, varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar, bu kanunun yayımlandığı ayı izleyen üçüncü ayın sonuna kadar Yeni Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle banka veya aracı kuruma bildirilecek ya da vergi dairelerine beyan edilecek.

Devam eden incelemelere af yok

Banka ve aracı kurumlar; kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin yüzde 2 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın 15. günü akşamına kadar bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan edecek ve aynı sürede ödeyecekler. 1 Ocak 2008'den önceki ve devam eden vergi incelemeleri ise af kapsamında değerlendirilmeyecek. Yurtdışından bildirim veya beyan yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içinde Türkiye'ye getirilmeyen, Türkiye'deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmeyen para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları dolayısıyla veya beyanda bulunulduğu halde bilanço esasına göre defter tutmayan mükelleflere, varlıklara ilişkin tutarların banka ve aracı kurumlara yatırılmaması, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere ise süresi içinde sermaye artırımında bulunulmaması halinde, vergi incelemesi ve vergi kesintisi uygulanacak.

 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=757975&title=hukumet-yurtdisi-ve-yastik-altindan-25-milyar-ytl-bekliyor