Soru 1:Bir işyerinin 5 tane işyeri SGK tescili vardır. Bu işyerinin 3 işyerinde çalışan işçiler 5615 teşvik yasasından yaralanmaktadır. Diğer 2 işyeri teşvikten yararlanamamaktadır bu işyerlerinde çalışanlar için %5 lik teşvikten yararlanması söz konusu mudur?
CEVAP: İşverenler Ekim 2008 ayından itibaren 5510 kodunu kullanarak işveren prim payında 5 puanlık indirimden faydalanabileceklerdir. Faydalanabilmek için işverenin muaccel olmuş prim borcunun olmaması ve işyerinde kayıt dışı işçi çalıştırmaması gerekmektedir. Bu uygulamada işverenlerin tamamını ülke düzeyinde ilgilendirmektedir.
Soru 2:Eskiden beri vergi mükellefi olan ancak herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmayanların yeni yasa karşısında durumları ne olacak?
CEVAP: 2003 yılından itibaren Bağ-Kur emeklilerinden kendi nam ve hesabına çalışanlardan 12 basamağın %10 oranında yani 75 YTL sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmaktaydı. Ancak faaliyetlerine devam ettiklerini SGK bildirmeyenlerin birikmiş sosyal güvenlik destek primi tutarları yeni dönemde tahsili yoluna 6183 sayılı Kanun çerçevesinde yapılacaktır.
Soru 3:Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri olan işverenin işçisi işverenin başka bir adresinde çalışmaya başlaması halinde işe giriş bildirgesi verilmeye devam edilecek mi?
CEVAP: Yeni Kanun hükümleri çerçevesinde aynı işverenin farklı adresteki işyerinde çalışmaya başlarsa işe giriş bildirgesi verilecek ama en geç bir gün önce bildirilmemesi durumda herhangi bir cezai müeyyidesi bulunmamaktadır.
Soru 4:topluluk sigortaların yeni durumu hakkında bilgi verebilir misin?
CEVAP: Yeni dönemde topluluk sigortası kaldırılıyor yerine zorunlu sigortalılık getiriliyor. Örneğin avukat ve noterler yeni dönemde zorunlu 4/b sigortalısı sayılacaklardır.
Soru 5:ihaleli işlerde ne gibi değişiklikler oldu?
CEVAP: İhaleli işler ve özel bina inşaatı işleri ile ilgili olarak en önemli değişiklik yeni dönemde fark matrah tutarı Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimine bildirilecek ve bu matrah üzerinden GİB vergi alacaktır. Yeni dönemde muhakkak işverenler gerçek ücret üzerinden sigortalıları SGK na bildirmesi gerekecek.
Soru 6:Taşeron firmalar hakkında değişiklikler?
CEVAP: Yeni dönemde taşeron firmaların durumunda şu değişiklik oldu.En son Çalışma Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle birlikte uzmanlık gerektiren işlerde taşeronluk müessesesi işleyecek olup.Taşeron sözleşmesi muhakkak ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne verilecek.
Soru 7:Bağ kur destek primine kimler tabiidir? Kanunda önce bu prime tabi olanın ödeyeceği prim eski yasaya göre mi olacak?
CEVAP:SG Destek primi ödemesinde daha önce Bağ-Kur kapsamında olanların durumlarında şu değişiklik olacak bu yıl(2008)da aylıklarının %12 si, 2009 yılında aylıklarının %13 ü, 2010 yılında aylıklarının %14 ü ve en son 2011 ve sonrası için aylıklarının %15 i oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaynaktan yapılacak.
Soru 8: 4 b kapsamına giren yanında 4 a kapsamında çalıştırmasında primi ondan yüksek olacak uygulaması yanında sigortalı çalıştırmamasına sebep olmayacak mıdır?
CEVAP: Bu uygulama aslında 4/b kapsamında sigortalıların gerçek kazançları üzerinden beyanda bulunmalarını amaçlamaktadır. Kayıt dışı istihdamı teşvik etme veya sebep olma amacı söz konusu değildir. Kayıt dışı istihdamda bulunmanın müeyyidesi 5510/102 maddesinde ağırlaştırılmıştır.
Soru 9:Kadın sigortalılarda geriye dönük 2 yıl borçlanmaları hangi tarihten itibaren geçerli, şuan emekli olacaklar bundan faydalanabilirler mi?
CEVAP:Belli şartların varlığı halinde şuan sigortalı olanlarda doğum borçlanmasından faydalanabilir. Öncelikle doğum esnasında sigortalının aktif çalışan olması, doğum sonrası 2 yıl boyunca çalışmamış olması ve çalışmadığına dair belgenin işverenince onaylanmasının yanında son olarak çocuğun sağ doğmuş olması gerekir. Borçlanma en fazla iki doğumu kapsadığı gibi tebliğ hükmünce 01.10.2008 döneminden sonrasını kapsamaktadır.
Soru 10: İsteğe bağlı bağ kurlu olarak başlayıp 26.09.2008 tarihinde tekrar SSK ya göre işe başlayan çalışanın SGK 4/b göre bildirimde bulunmadığı zaman idari para cezası öder mi?
CEVAP:Eskiden isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı zorunlu SSK lı olunca isteğe bağlı sigortalılığı son bulmaktaydı. Yeni dönemde sigortalı 4/a kapsamında ayda 15 gün çalışıp kalan 15 günü isteğe bağlı sigortalı olabilir.
Soru 11:Puantaj kayıtlarına göre 30 günden az çalışan sigortalılar çalışmadıkları günlerin primlerini kendilerimi ödeyecek, ne kadar ödeyecek?
CEVAP: Ay içinde 30 günden az çalışan sigortalıların kalan diğer günleri 30 güne tamamlamak için isteğe bağlı sigortalı olabilir. Günlük asgari ücretin %32 si ile günlük asgari ücretin 6,5 katının %32 arasında olacaktır.
Soru 12:Teşviklerle ilgili detaylı bilgi verilebilinir mi?
Teşvik uygulamalarının kimisi sigortalı bazlıdır. Örneğin 18-29 Yaş teşviki veya özürlü istihdamı teşviki gibi. Kimisi işveren esaslıdır. En son 5763 sayılı Kanun ile getirilen 5 puanlık işveren payındaki indirim hususu tüm ülke düzeyinde uygulanacak olup en avantajlısıdır. Diyebilirim.
Soru 13: 5 puan indirimi tam anlamıyla açıklar mısınız?
CEVAP: İşverenler Ekim 2008 ayından itibaren 5510 kodunu kullanarak işveren prim payında 5 puanlık indirimden faydalanabileceklerdir. Faydalanabilmek için işverenin muaccel olmuş prim borcunun olmaması ve işyerinde kayıt dışı işçi çalıştırmaması gerekmektedir. Bu uygulamada işverenlerin tamamını ülke düzeyinde ilgilendirmektedir.
Soru 14: İşyeri numarası almak için başvuruları açıklar mısınız?
CEVAP: İşyeri sicil numarası almak için SG İl Müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine işyeri bildirgesi vermekle mümkündür. İşyeri bildirgesi de işyerinde sigortalı istihdamı ile verilmesi gereken belgedir.
Soru 15: Bir işyerinde sigortalı çalışırken şirket ortağı oldum 1.10.2008 tarihinden itibaren Bağ kurlu mu olacağım?
CEVAP: Aynı işyerinde 4/a kapsamında çalışan sigortalının daha sonra aynı şirketin ortağı olması durumunda ve bu husus 01.10.2008 tarihinden evvel olmuş ise 4/a sigortalılığı devam ettiği sürece 4/b li olamaz. Ancak 4/a kapsamındaki sigortalılığı sona ererse otomatik olarak şirket ortağı olması hasebiyle 4/b kapsamında sigortalı olur.
Soru 16: 4 a‘lı sigortalıyı işten çıktığı tarihten itibaren 10 gün içinde bildirmediğimizde cezası var mı, varsa ne kadar?
CEVAP: 4/a kapsamında sigortalı istihdam eden işverenlerin sigortalının işyerinden ayrıldıktan sonra 10 gün içerisinde sosyal sigorta işlemleri yönetmeliği ekinde yer alan E-5 formunu e-sigorta kapsamında doldurarak SGK na bildirmesi gerekmektedir. Şuan herhangi cezası yok ama sigortalının Genel sağlık sigortası kapsamında sağlık tedavisi hak etmediği halde almaya devam ederse SGK işverenden tahsil edebilecektir.
Soru 17:Elektronik ortamda verilen beyannamelerin düzeltilmesi nasıl yapılır. İşe giriş, çıkış bildirgesi nasıl yapılır?
CEVAP: Uygulama e-bildirge kapsamında yapılan sözleşme sonucu verilen şifre ve kullanıcı adı ile gerçekleştirilir. İşlemlerin adım adım nasıl yapılacağı web sayfamızda (www.sgk.gov.tr)açıklanmıştır.
Soru 18:Noterlerin işlemler esnasında işlem yapılan kişinin sigortalı olup olamadıklarını ne ile SGK ya bildirilecektir?
CEVAP: Tüm kamu kurum ve kuruluşları gibi noterlerde Kurumun Adalet Bakanlığı ile yapacağı protokol hükümleri çerçevesinde SGK na belli periyotlarda bildirimde bulunacaklardır.
Soru 19:Yönetmenliği 62 maddeye ne açıklık getirmişiniz?
CEVAP: Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmak iki şekilde olur. Sigortalı nereden emekli olursa olsun 4/a kapsamında sigortalı olması gereken bir işte çalışması durumunda aldığı ücretinden %7,5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılır. Bunun yanında ikinci şekil ise;
CEVAP: Sigortalı nereden emekli olursa olsun 4/b kapsamında sigortalı olması gereken iş yapması halinde bu kez aylığından bu yıl %12 ve her yıl bir puan arttırılarak %15 oranında prim kesintisi yapılır.
Soru 20:İtibari hizmet yeni düzenlemede prim oranlarına ne şekilde yansıtılmıştır?
CEVAP: Yıllık 60 gün itibari hizmet alacaklar için MYÖ işveren prim payı %12
Yıllık 90 gün itibari hizmet alacaklar için MYÖ işveren prim payı %12,5
Yıllık 180 gün itibari hizmet alacaklar için MYÖ işveren prim payı %14 olacaktır.
Soru 21:SSK ‘dan emekli olan bir kişi 4 b kapsamında işyeri açarsa %12 prim kesilir. Bunun nasıl bildirilecek ve nasıl ödenecek?
CEVAP: Kurum bunu otomatik olarak Gelir İdaresi Başkanlığının sisteminden tespit edip tescilini gerçekleştirecek.
Soru 22:Malulen emeklilik aylık hesaplaması nasıldır?
CEVAP: Malulen emeklilikte aranan şartlar 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün prim ödeme gün sayısının bulunması gerekir. Yaşlılık aylığında olduğu gibi belli bir tutarın altında olamayacaktır.Sürekli başkasının bakımına muhtaç olanlarda en düşük tutar asgari ücretin %85 inden az olamayacaktır.
Soru 23:Getirilen teşvik uygulamaları işveren bazında mı yoksa işçi bazında mı uygulanacak. İşveren her ikisinden de yaralanabilecek mi?
CEVAP: Teşvik uygulamalarının durumuna göre farklılık arz ettiğini ifade etmem gerek. İşçi bazlı olanlardan birden fazlasından faydalanma söz konusudur ama işveren bazlılarda sadece bir tercih yapılması gerekmektedir.
Soru 24:SGDP’li özürlü işçi teşvikten yaralana bilir mi?
CEVAP: Yararlanması 2008/77 sayılı Genelgenin 3.6 bölümünde bu şekilde olanların özürlü istihdamından faydalanamayacağına dair hüküm bulunmaktadır.
Soru 25: 4 b kapsamında tarımda çalışan sigortalı aynı zamanda vergi mükellefi olduğundan tarıma göre mi yoksa esnafa göre mi prim ödeyecek?
CEVAP: İlk başlayan sigortalılık haline göre prim ödenecektir.
Soru 26:İşsizler sağlık hizmetlerinden yaralanmak için ne kadar prim ödeyecek, ödenecek prim nasıl tespit edilecek?
CEVAP: İşsizlik ödeneği alanların genel sağlık sigortası primini Türkiye İş Kurumu ödeyecek. İşsizlik ödeneğinden yararlanamayan sigortalıların isteğe bağlı sigortalı olup 30 gün prim ödeyerek sağlık yardımlarından faydalanabileceklerdir.
Soru 27:EK’8, EK 10 oldu. Bildirim elden mi yoksa online olarak mı yapılacak; online olursa raporlar nasıl ibraz edilecek?
CEVAP: Ek 10 eksik gün bildirimi kodunu aylık prim ve hizmet belgesine yazılacak ancak belge kağıt ortamında prim belgesinin verilmesi gereken süre içinde SGK na verilmesi gerekir.
Soru 28:Bu kanun yürürlüğe girmeden önce 25 eylül 2008 de SSK ya giren bir kişi (tekrardan)1 aylık sağlık süresini geçerli yoksa 120 gün mü geçerli?
CEVAP: Ekim 2008 başından itibaren 30 gün genel sağlık sigortası primi ödenmesi halinde sigortalı ve bakmakla yükümlü olduğu hak sahipleri sağlık yardımlarından faydalanabilirler.
Soru 29:Yeni SGK yasası yürürlüğe girmeden önce 01.10.2008 gelir vergisi mükellifeyeti ve şirket ortağı olan ltd. şti. kişilerin bağ kura tescil kayıtları nasıl yapılacaktır?
CEVAP: Tescili işlemini vergi daireleri SGK na bildirecektir. Yine işi bırakınca Vergi dairelerince SGK ya bildirimde bulunacaktır.
Soru 30:Eksik gün bildirim formları takip eden ayın sonuna kadar veriliyordu. 5510 göre APH bildirim ile birliktemi verilecek?
CEVAP: Aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içerisinde Kuruma eksik güne ilişkin belgenin verilmesi gerekir.
Soru 31:İşyerinde çalışan personel tavanda yüksek almakta iken işten ayrılırsa bu durumda aradaki farkı nasıl beyan edecek?
CEVAP: Bu konuda yapılması gereken sigortalının çalıştığı sürede bildiriminin yapılması işyerinden ayrılan sigortalının priminin ve ücret ödemesinin olmayacağından herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktır.
Soru 32: 4 a sigortalılar işçi çıkış bildiriminin verilmemesinin cezası var mıdır?
4/a kapsamındaki sigortalının işten ayrılış bildirgesi E-5 ile ilgili olarak herhangi bir cezası bulunmamaktadır.
Soru 33:4b sigortalılar ekim ayı için herhangi bir bildirim vermedik ekim ayında ne kadar prim ödeyeceğiz?
Beyanda bulunmayan 4/b li yanında 4/a kapsamında sigortalı çalıştırmıyorsa 2008/Ekim, Kasım, Aralık ayları için bulunduğu basamak üzerinden prim ödeyecek.
Soru 34: Malulen emeklilikte sigorta bağ kur başlangıcından önce rahatsız, hasta olanlar bu emeklilik şartında yaralanamıyordu. Yeni yasada herhangi bir değişiklik var mı?
Yeni Kanun ile beraber en az 15 yıldan beri sigortalı olup 3960 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemiş olanlara yaşlılık aylığı bağlanacaktır. Çalışma gücünün %50-59 arasında kaybedenler en az 16 yıldan beri sigortalı olup 4320 gün prim ödemiş olması, yine %40-49 arasında çalışma gücünde azalma olanlar 18 yıldan beri sigortalı olup 4680 gün prim ödemiş olması şartıyla kendisine yaşlılık aylığı bağlanır.
Soru 35:Özürlü istihdam ile ilgili olarak
A:Özürlü işveren payının (sadece asgari ücretle)sınırlandırılması teşvikin maksadına (yani teşvikin kapsamını daraltmıyor mu?
B:Özürlüler için istihdam fazlası olanlarda %50 olması yine teşvikin mantığına ters değil mi?
Özürlü istihdamına ilişkin SGK tarafından çıkarılan 2008-77 sayılı Genelgede usul ve esaslar açıklanmış olup Kanun maddesindeki hükmün teşvik uygulamasına ters olup olmadığını sorgulayamayız.
Soru 36:Yasa ile getirilen 65 yaş düzenlenmesi kimler için uygulanacak?
65 yaş uygulaması 2036 yılından itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak ancak tam anlamıyla 2048 yılında 65 yaşında emeklilik şartı uygulama alanı bulacaktır.
Soru 37:Kız çocuklarına aylık bağlanması için yaş koşulu getiriliyor mu?
Daha önce var olan hak sahiplerinin aylıklarının kesilmesi durumuı söz konusu olmayıp kız çocuğunun evlenmemesi veya çalışmaması durumunda aylık almaya hak sahibi olarak devam edcektir.
Soru 38:İlk defa sigortalı olanlar dan değişik statülere çalışanlara hizmetler nasıl birleştirilecek?
01.10.2008 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olanların birden fazla statüye tabi çalışmaları halinde toplam hizmetleri içinde en çok hangi statü kapsamında hizmetleri varsa o statüye göre yaşlılık aylığı bağlanacaktır.
Soru 39: 1989 yılında isteğe bağlı sigorta ödemeye başladı. 15 yıl yatırdı ve yaşından dolayı 2004 de tahsis talebinde bulundu ancak isteğe bağlı SSK başlamadan önce çalışmadan dolayı SSK günü olmadığından ret edildi. Bu yeni düzenlemede isteğe bağlı SSK dan dolayı emekli olabilmek mi?
Yeni dönemde isteğe bağlı sigortalılık için daha önce var olan 1080 gün şartı kaldırılmış olup, hiç günü olmayanlarda isteğe bağlı sigortalı olabileceklerdir. Şartları taşımaları halinde isteğe bağlı sigortalılarda emeklilik hakkından yararlanabilirler.
Soru 40:Aylık kazanç matrah bildirimi özel sektör işyerleri olmakla beraber 657 sayılı devlet memurlarına uygulanan katsayı ile belirlenen tutarlarda özel sektör ve devlet memur ayrımı var mi? Nelere dikkat edilmeli?
Sigorta primine esas kazanç sınırları asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı tutarı arasındadır. Devlet memurları için taban var ancak tavan sınırı bulunmamaktadır. 4/a kapsamında olan sigortalıların tavanı aşan ödemeleri(prim, ikramiye) muhakkak takip eden iki aylık sürede aldığı ücrete eklenmesi lazımdır.
Soru 41:İşten ayrılma bildirimleri 4/a ve 4/c için işverenlerce bildirilmesi zorunlumu? İşveren bildirmezse herhangi bir IPC uygulanacak mı?
Bildirim yükümlülüğü var ama herhangi bir idari para cezası 5510/102. maddesinde yer almamıştır.
Soru 42: Tekrar ise giriş bildirgeleri e-sigorta kapsamında verilmesi durumunda kurumlar almayacak ancak posta yolu ile gönderilirse kurum nasıl bir yol izleyecek?
Kağıt ortamında 01.11.2008 tarihinden sonra (e-bildirge verenlerce)tekrar işe giriş bildirgesinin verilmesi halinde işleme alınacak ancak idari para cezası uygulanacaktır.
Soru 43: Birden fazla iş yerinde aylık hizmet belgesinin fotokopisi yapılarak asılmalıdır denildi. Birden fazla işyeri olanlar her bir işyeri için ayrı ayrı işyeri tescili yaptırması gerekiyor mu?
Birden fazla işyeri olan işverenler denirken aynı işyerinin başka birimleri kastedilmiştir. Ayrıca “8320” kodundaki büro işyerleri işverenin talebi halinde ilgili ünitece uygun görülmesi durumunda tek işyeri sicil numarasında birleştirilebilir. Tek prim belgesi verilince belgenin çoğaltılarak tüm bürolara asılması gerekecektir.
Soru 44:İhaleli işlerde iş ekim ayının 12 sinde bitti. 120 civarı çalışan var. Çıkışları tek tek vermede bildirgesini aynı ay içerisinde onaylar isek çıkış bildirme sorumluluğumuz biter mi? Bildirge iş bitiminden sonra onaylanır mı?
İşten çıkış bildirgesi verilmesi gereken 10 günlük sürede işverence Aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi durumunda ayrıca sigortalı işten çıkış bildirgesi (Ek-5)verilmesine gerek bulunmamaktadır.
Soru 45: İşçi 08.10.2008 tarihinde ise gelmedi firma olarak noterden 09.10.2008 tarihinde özlük dosyasında bulunan adresine ihtarname çekildi; ise gelmediği haklı bir sebebe dayanıyorsa ise gelmesi için en çok 25.10.2008 tarihi itibariyle noter ihtarnameyi teslim edememiş. SSK çıkış için en az 10 günlük süre geçti ayrıca ihtarname henüz teslim ve tebliğ edilmedi ne yapmamız gerekir?
Üç iş günü işe gelmemesi halinde işçinin ihtarnameye rağmen işe başlamaması halinde çıkış belgesi(Ek-5) verilmesi gerekir.
Soru 46: Teşviklerle ilgili olarak örneğin özürlü teşviklerden yararlananlar ayni anda
A:18-29 yaş teşvikinden yararlanabilir mi?
B:18 yaş kadın isçi istihdamından yararlanabilir mi?
C:5 puanlık indirimden yararlanabilir mi?
İşveren bazlı teşvikte muhakkak tek bir tercih yapılması gerektiği Kanunun amir hükmüdür. Ancak Özürlü teşvikinden yararlanan işverenin zaten priminin tamamı karşılandığı için ayrıca başkaca bir teşvike ihtiyaç bulunmayacaktır.
Soru 47: Sosyal güvenlik kontrol memurlarınca fiili çalışması olmadığı tespit edilen sigortalının veya çocuk yaştakilerin hizmetleri iptal edildikten sonra o kişiler adına yatırılan pirim miktarı işverenlerce iade edilecek mi? Veya borca mahsup edilecek mi?
Yapılan bildirimlerin iptali halinde alınmış olan-yatırılmış olan primlerin işverence talep edilmesi halinde yersiz alındığı tespit edilirse iade edilir.
Soru 48: Ayni işyerine ait aynı ildeki diğer dosyalara kişi nakli bildirimi nasıl yapılacaktır?
Sigortalı işe giriş bildirgesi ile nakil işlemi gerçekleştirilecektir.
Soru 49: Sigortalı tavan ücretin üzerindeki tutarın bildirilmesi nasıl olacak?
Tavanı aşan prim ve ikramiye gibi ödemelerin muhakkak iki ay süre ile sigortalının aldığı ücrete eklenerek bildiriminin yapılması gerekir.
Soru 50:sigortalı çalışanların ücret ödevleri(maaşları) hangi tarihten itibaren bankaya yatırılacak?
01.01.2009 tarihinden itibaren 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin sigortalıların ücretlerinin netini banka kanalıyla ödemesi gerekir.
Soru 51: Aynı işyerindeki radyoloji kaynakları vb. Konularda belirtilen artı pirim uygulanacak birimiler için SGK ya bildirim yapılacak mi? yapılacaksa nasıl yapılacak? Yapılmayacaksa pirim tahakkuklarının tespiti nasıl yapılacak?
Sigortalıların fiili hizmet zammı kapsamında olması durumunda verilecek aylık prim ve hizmet belgesi verilirken belirlenen kod seçilecektir.
Soru 52: Ay içerisinde işe başlamış bir kişi birkaç gün içerisinde işten çıkmıştır. Bu süre içerisinde her ne kadar banka hesap numarası istenmişse de mümkün olmamıştır. İşçinin maaşını elden ödemek zorunda kalmaktayım. Ne yapabilirim?
Yükümlülük 01.01.2008 tarihinden itibaren başlayacağından elden ödenmesinde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Soru 53:Sigorta emeklisi halen S.G destek primi ödeyerek ve limitet şirket ortağı olan kişinin şirket ortaklığındaki prim mükellefiyeti nedir?
Sigortalı 4/a kapsamında SGDP tabi ise durumunda herhangi bir değişiklik olmaz.Ancak şirket ortaklığından dolayı sgdp tabi ise yeni dönemde maaşının %12 si oranında SGK kaynaktan kesmek suretiyle prim tahsili yapacaktır. Bu her yıl 1 puan arttırılarak %15 e kadar yükseltilecek.
Soru 54:İşveren primindeki 5 puanlık indirim için herhangi bir müracaat yapılması gerekiyor mu?
İşverenin herhangi bir müracaatta bulunması gerekmemekte olup sistem otomatik olarak prim borcu olanları tespit edip teşvik kapsamında 5510 kodu ile prim ve hizmet belgesi göndermesini engelleyecek.
Soru 55: LTD. şirket ortağıyım Örneğin 5000 YTL aylık almaktayım (şirketimden) çalışanlarımızdan en yüksek gelir 2000ytl kendi 4b primi hangi rakama göre vereceğim?
2000 YTL den az olmamak üzere beyan edeceğiniz tutar üzerinden prim ödeyeceksiniz.
Soru 56: Şuan 4a kapsamında sigortalı olan sigortalı 4a kapsamındaki sigortalılığı sona erdikten sonra isteğe bağlı sigorta ödemek isterse emeklilik açısından şartları değişecek midir?
Evet yeni dönemde isteğe bağlı sigortalılık 4/b kapsamında değerlendirilecektir.
Soru 57: Çalışma bakanlığına gönderilen ek_1ve ek-2formları yeni dönemde de aynı şekilde devam edecek mi? SGK ile çalışma bakanlığı ortak bir çalışması var mı?
Yeni dönemde devam edecek ancak birleştirilmesi yönünde çalışma başlatılıyor.
Soru 58: 5084 Sayılı kanun kapsamında SSK teşvikten yararlananlar 5763 sayılı kanundaki teşviklerden de yararlanabilecekler mi?
5084 Sayılı Kanun uygulaması 31.12.2008 tarihinde son bulacağından işverenler yeni dönemde 5763 kapsamında teşvikten faydalanacaklardır.
Soru 59: SSK da e-bildirge sistemi içinde işe giriş bildirgeleri hangi ortam damda verilmeli. Eski sistem içinde verilen işe giriş bildirgeleri cezai işlem mi alacaklar.
01.11.2008 tarihinden sonra tekrar, 01.12.2008 tarihinden sonra ise ilk işe giriş bildirgesini 2 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenler e-sigorta kapsamında SGK na bildireceklerdir. Kağıt ortamında verilmesi halinde işleme alınacak ancak idari para cezası uygulanacak.
Soru 60: Bir işçi 1 işyerinden başka bir yerde aynı anda sigortalı olabilir mi? Ve bu işyerlerindeki tazminat unsuru hangi işyerinden alır ya da ayrı mı alır.
Birden fazla işverene bağlı çalışma mümkün. Dolayısıyla sigortalı olmakta aynı şekilde mümkündür. Ancak tazminat hususu her işyeri için ayrı ayrı hesaplanır.
Soru 61: 5763 sayılı kanuna göre ilk defa işçi çalıştırmaya başlayan işyeri ilk defa sigortalı olan birisini çalıştırırken 2. Yeni ilk defa SSK lı çalıştırmaya başladığında daha sonrada bu sigortalılardan birisi ayrıldığında kalan sigortalı ya da prim indirimi uygulanır mı?
Teşvik kapsamında ilk kez işyeri tescilinde 01.07.2007-30.06.2008 dönemi için aylık ortalama sigortalı sayısı söz konusu olmayacağından 2 işçinin ikisi(aranan şartlara haiz iseler yani 18-29 yaş aralığında ve 01.01.2008-30.06.2008 döneminde SGK na bildirilmemişlerse) teşvik kapsamında olacak biri işten ayrılırsa da diğeri yararlanmaya devam edecek.
Soru 62: Önceden topluluk sigortasına tabii avukatın 4-b ye göre işlemini kendisimi bildirmesi gerekiyor.
Barolar marifetiyle bildirimler yapılacak. Ayrıca sistem otomatik olarak topluluk sigortası kapsamındaki avukatları 4/b kapsamında tescil edecektir.
Soru 63: Konya sınırları içerisinde şubesi olan işyeri tek numara ile birleşecek mi? Yada 1 işyerinin pazarlama arge üretim olan yerlerimi tek numarada birleşecek?
Her işyeri için ayrı işyeri tescili yapılacak ve ayrı işyeri sicil numarası olacak.Ancak belli iş kolu kodundaki işyeri için talep olması ve ilgili ünitece de uygun görülmesi halinde tek işyeri sicil numarasında işlem yapılabilecektir.
Soru 64: İşten çıkış bildirimi hakkında cari ay primi izleyen ayın ilk 10 günü içinde kuruma bildirmesi halinde işten çıkış bildirimi zorunluluğu ortadan kalkıyor mu?
Prim ve hizmet belgesinin verildiği tarih ile işten ayrılan sigortalının ayrıldığı tarih arasında en fazla 10 gün bulunması halinde ayrıca Ek-5 işten ayrılma belgesi verilmesine gerek olmayacak.
Soru 65: Maaşları bankadan ödenmesi ile ilgili bir erteleme var mı? Yönetmenlik ne zaman çıkacak.
Yönetmelik hükümleri 01.01.2009 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olup 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenler sigortalıların net ücretini banka kanalıyla ödeyeceklerdir.
Soru 66: Eksik gün bildirimi belgesini e- bildirge ekinde internetten verebilecek miyiz?
Eksik gün bildirimi yeni dönemde Ek-10 marifetiyle kağıt ortamında verilecek. Söz konusu belge prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içerisinde SGK na verilmesi gerekecek.
Soru 67: G.S. S bildirgesini anlatır mısınız?
İşverence 4/a kapsamındaki sigortalının işe giriş bildirgesi verilmesi ile başkaca bildirgeye gerek olmaksızın otomatik olarak GSS kapsamında da tescili sağlanacak. GSS bildirgesi mütekabiliyet esasına göre ülkemizde bulunan yabancı uyrukların kendileri, Türkiye İş Kurumu tarafından ise meslek edindirme kursuna tabi tutulanların GSS bildirgesini Türkiye İş Kurumu verecek.
Soru 68: İşçini işten ayrılması halinde 10 günlük süre bazı durumlarda –tutanak, -noterden ihtar çekilmesi, -cevabi yazı gibi süreler sonunda 10 günlük süre aşılıyorsa buna ne gibi çözüm sunulabilir?
Ek-5 belgesinin Kuruma verilmesinin cezai müeyyidesi bulunmamaktadır. Ancak ihtilaflı hallerde sorunun giderilmesi için bir süre söz konusu olacaksa yargıya intikal etmişse yargı kararına göre işlem yapılacak.
Soru 69: İlk kez sigortalı olarak işe giriş yapmış olduğum bir şahsın çıkışını bildirmek istiyoruz. elektronik ortamda bildiremiyoruz. kağıt ortamında bildirebilir miyiz?
Elektronik ortamda verilmesi gerekir. Kağıt ortamında verilmemesi gerekir.
Soru 70: Dökümhane işçileri 2007 yılında belge 3 olarak verilmeye başlandı. Bu durum devam edecek mi?
Fiili hizmet zammı alacak sigortalıların prim ve hizmet belgesinin verilmesi ile ilgili olarak Kurumca belirlenen kod ile bildirimler yapılacak.
Soru 71: İşten çıkış bildiriminde bildirdiği mi SPEK tutarı ile aylık prim hizmet bildirgesindeki PEK tutarı arasında fark olmasa durumunda cezai işlem var mıdır?
Yapılacak incelemede sigortalıya yapılan ödemenin tutarı esas alınarak farklılık giderilecektir. Sigortalıya ödenen ücret Ek-5 de 100 YTL prim ve hizmet belgesinde 90 YTL bildirilmiş ve gerçek ücreti 100 YTL ise fark matrah için ek prim ve hizmet belgesi istenecek olup 102. maddeye göre işlem yapılacak.
Soru 72: İşyeri hekimi bulundurma konusunda bilgi verir misiniz?
İşyeri hekimi bulundurulması ile ilgili olarak işyerinde 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işyeri hekimi çalıştırılması gerekmektedir.
Soru 73: Serbest muhasebeci bürom var. Emekliyim. Herhangi bir kesinti olacak mı?
Emekli maaşınızdan bu yıl %12 her yıl bir puan arttırılarak %15 oranına kadar yükseltilecek ve bu oran üzerinden kaynaktan kesilecek.
Soru 74: Kısmı zamanlı çalışmalarda yeni yasalarda bir değişiklik var mı?
Çalışma gün sayısı toplam çalışılan saatin günlük çalışma saati olan 7,5 a bölünmesi ile bulunacak gün Kuruma bildirilecek.
Soru 75: Özel bina inşaatları malum üzere devamlı çalışan işçiler değildir. İşe girdiği gün de çıkabilir. Bu durum birden fazla olduğu zaman bir veya birden fazla işçinin alacağı elden ödenmesi bizim için ne doğurur?
01.01.2009 tarihinden itibaren 10 ve daha fazla sigortalı çalıştıran işverenlerce sigortalılara ödenecek net ücretlerin banka kanalıyla ödenmesi gerekmektedir. Banka kanalıyla ödenmemesi halinde Çalışma Bakanlığının ilgili bölge müdürlüğünce para cezası uygulanacak.
Soru 76: Ücret ödemelerinin bankadan yapılması ile ilgili yönetmenlik ne zaman çıkacak? Çıktığında istediğiniz sonucu alabilecek misiniz? Çünkü birçok işveren resmi bordro ücretlerini bankalardan geriye kalanı ise elden ödemeyi düşünüyor bunun önüne nasıl geçeceksiniz
01.01.2009 tarihinden itibaren sigortalılara ödenecek net ücretlerin banka kanalıyla ödenmesi gerekmektedir. Gerçek dışı bildirimlerin denetim yoluyla tespiti mümkündür.
Soru 77: Sigortalının kendisi sağlık hizmetlerinden faydalanması için kaç gün, eş ve çocukları için kaç gün gerekir? Ve kimlere vizite kâğıdı ve sağlık belgesi düzenlemesi gerekir.
Genel sağlık sigortası priminin 30 gün ödenmesi halinde sigortalı ve hak sahipleri sağlık yardımlarından faydalanabilecek.
Soru 78: Sigortalının hastalık nedeni ile raporlu olması halinde geçici iş göremezlik ödeneği (rapor süresi ne olursa olsun) verilmeye devam edilir mi?
Hastalık sigortası kapsamında ise geçici iş göremezliği 3. günden başlayarak hekim tarafından verilen süre için geçici iş göremezlik ödeneği alır.
Soru 79: kısmi istihdam(part time) çalışanlar GSS nasıl yararlana bilecekler?
-inşaat işyerlerindeki durum
-sürekli işyerlerindeki durum
Yeni dönemde ay içinde 30 günden az çalışan sigortalılar ayı 30 güne tamamlamak için kalan diğer günleri isteğe bağlı sigortalı olabileceklerdir.
Soru 80: 1978 SSK başlangıcım var yaklaşık 4000 gün SSK hizmetim var. 1996 yılında bir AŞ de ortaklıktan dolayı BAĞKUR kapsamına alındım. 3 yıl kadar BAĞKUR ödedim.1999 yılında hissemi devrettim fakat BAĞKUR dan terkim geçmişte ihmal ve kayıp karar defterden dolayı da geçmişe dönük yapamıyorum. Son 3 yıl 7 aydır da isteğe bağlı SSK ödüyorum. BAĞKUR terkimi yaptırmadığımdan emekli de olamıyorum bu durumda ne yapmalıyım.
SGK na 5 yıl ve daha fazla prim borcu olan (Bağ-Kur kapsamındaki) 4/b sigortalıları Kurumca çıkarılacak tebliğ tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde prim borcunu ödemeyeceğini bildirmesi halinde geçmişteki sigortalılığı durdurulur.
Soru 81: Yeni düzenlenen yasada iki farklı yerde emekli aylığı alanlar hakkında değişiklik var mıdır? Mesela hem babasından hem eşinin oluşundan dolayı emekli aylığı alanlar.
Yasadan önce iki aylık alanların haklarında herhangi bir değişiklik yok.Haklarda herhangi bir kayıp yok.
Soru 82: 01.10.2008 tarihinden itibaren hizmette sonra herhangi bir değişiklik olacak mı? ??????????*
Soru 83: 18 yaşını doldurmuş bekâr ve hiç evlenmemiş kız çocuğun katkı payı ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek mi?
Hak sahibi olan kız çocukları baba veya annesinden aylık alıyorsa ayrıca gss primi ödemeden sağlık yardımlarından faydalanabileceklerdir.
Soru 85: 4b liderin bağ kur pirimi ödemesi için yanında çalıştırdığı işçi yoksa ödeyeceği pirim ne olur?
Asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzer belirleyeceği matrah üzerinden prim ödeyecek.
Soru 86: Bağ kur kapsamında bulunmakla beraber kendi iş yerlerinden dolayı bağ kurlu olan aynı zamanda şirket ortağı olanlar açısından a)ortaklığı olan iş yerinde çalışan işçiler yanında çalıştırdığı işçi kapsamına girer mi? B)657 sayılı devlet memurları kat sayı uygulaması nedeniyle matrahı yüksek olan işçi nedeniyle ortak matrahını artırmalı mı?
4/b kapsamında olanların her işyerinden başkaca bir bildirimde bulunmasına gerek yok. Tek bir bildirimde bulunulacak.
Soru 87: Ölümde aylık bağlanabilmesi için kaç gün isteniyor.
5 yıldan beri sigortalı olmak ve 900 günü olan 4/a kapsamındaki sigortalıya, 5yıl ve1800 primi olan 4/b ve 4/c li sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanacak.
Soru 88: İsteğe bağlı sigorta da sağlıktan yararlanabilecek mi?
Yeni dönemde isteğe bağlı sigortalılar da sağlık hizmeti alabilecektir.
Soru 89:Esnaf bağ kurluyum 01.08.2008 de kayıtlı oldum. Sağlıktan yararlanabilmem için 8 aylık süreyi bekliyorum. Şimdi yeni yasaya göre 8 aylık sürenin dolmasını bekleyecek miyiz?
Yeni Yasa kapsamında herkes sadece 30 gün prim ödemekle sağlık yardımı alabileceğinden 8 ay beklemeden 30 gün gss primi ödeyenler ve varsa bakmakla yükümlü olanların tamamı sağlık yardımından faydalanabilecek.
Soru 90: 2098 sayılı kanunun kapsamındaki sigortalıların yeni yasadaki değişikliği H.K.
Bu kanun numarası yok?
www.komfed.org |