Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gece rahat uyumak isteyen kur riski almasın, YTL ile iş yapsın (09.11.08) PDF Yazdır e-Posta
09 Kasım 2008

Küresel krizin etkisiyle savrulan piyasalar bir türlü durulmuyor. Merkez Bankası (MB) Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, iş dünyasına Türk parasıyla iş yapmayı önerdi. Turhan, "Benim tavsiyem herkesin Türk parasına dönmesidir.

Geceleri rahat uyumak isteyen kur riski almasın. YTL ile iş yapsın. Biz Merkez Bankası olarak YTL'nin arkasındayız." uyarısında bulundu. Marmara Çalışanlar Federasyonu (MÇF)'nun, ekonomik kriz ve Türkiye'ye etkileri konulu toplantısına katılan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, işadamlarının krizin geleceği ve kur ile ilgili sorularını cevapladı. Borsalardaki düşüş ve kur hareketlerinden kaynaklanan değer farklılıklarının 'cebimizdeki 100 lira 63 liraya düştü' gibi ifadelerle aktarılmasına karşı çıkan MB Başkan Yardımcısı, "Bu yanlış. Çünkü böyle bir değer kaybı yüzde 37 enflasyon var demektir. Halbuki dalgalanma yüzünden dolara talep arttığı için önceden 100 liraya 74 dolar alınabiliyordu. Şimdi 63 dolar alınabiliyor." açıklamasında bulundu.

Dalgalı kur politikası uyguladığı için doların ne olacağı konusunda bir şey söylenemeyeceğini vurgulayan Turhan, geçmişte birikimlerin yabancı parada tutulmasını gerektirecek şeyler olduğunu, bütçe disiplininin olmadığını ve enflasyonun yüksek olduğunu anlattı. Ancak son 4-5 yıl baz alındığında bu tür tereddütlere yer kalmadığının görüldüğünü ifade eden Turhan, kamu maliyesinin düzeldiğini belirterek; siyasi, mali ve fiyat istikrarının böyle devam etmesi halinde yabancı para ile iş yapmayı gerektirecek bir durumun olmadığına dikkat çekti. Bankaların YTL ve döviz üzerinden verdikleri kredilerde faiz oranlarının çok dengesiz olduğundan yakınılması üzerine Turhan, bu durumun aradaki risk farkının büyüklüğünden kaynaklandığını hatırlattı. Ekonomi aktörleri ve piyasa uzmanları, son günlerde yönünü reel sektöre çeviren krizin ne zaman biteceğini tartışmaya başladı. İbrahim Turhan'a göre bu konuda net bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü riskin miktarı henüz belli değil. Önce finansal kuruluşların zararı ortaya çıkacak. Bunun reel sektöre yansıması 2009'da olacak. O zaman reel sektördeki tahribat ortaya çıkacak. Bilançolardaki bozulmanın çok büyük olması ve şirketlerin borçlarını ödeyememeleri halinde krizde ikinci tur başlayacak. İşadamlarını, "Önümüzdeki dönem çok zorlu bir dönem olacak." diye uyaran Turhan, şirketlerin özellikle finansman bulmakta zorlanacağını kaydetti. Kriz yüzünden Türkiye'nin yurtdışından eskisi kadar kolay para bulamayacağını, dolayısıyla kredi maliyetlerinin artacağını belirtti. Küresel yatırımcıların Türkiye'deki varlıklarını elden çıkararak, kendi borçlarını kapatmaya yöneleceğini de ekledi.

IMF'nin ek kaynağına ihtiyacımız yok

Patronlar Kulübü TÜSİAD ve bazı ekonomistler, küresel krize karşı hükümetin yeniden IMF ile masaya oturup, stand-by anlaşması yapmasını istiyor. Ancak MB Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, Türkiye'nin IMF'den gelecek paraya ihtiyacı bulunmadığını söyledi. Turhan, "Şu an itibarıyla Türkiye'nin IMF'nin sağlayacağı ek kaynağa ihtiyacı bulunmuyor. Ancak yeni dönemde IMF'ye yeni görevler yüklenecektir ve Türkiye kurucu üye olarak ilişkilerini devam ettirecektir." ifadelerini kullandı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=758350&title=gece-rahat-uyumak-isteyen-kur-riski-almasin-ytl-ile-is-yapsin