Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Genç işadamları mali sicil affı istedi (10.11.08) PDF Yazdır e-Posta
10 Kasım 2008

Genç işadamları, küresel krizi az hasarla atlatmak için, esnafın ve KOBİ'lerin kredi borçlarının yeniden yapılandırılarak, 'mali sicil affı' getirilmesini istiyor.

 

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu'nun (TÜGİK) Kriz Beklenti anketine katılan genç işadamları, alınacak önlemlerin yeterli olması halinde 2009'un 3'üncü çeyreğinde düzelmenin turizm ve tarımsal üretimin desteğiyle başlayacağını, ancak eski dengelere ulaşmanın 3 yıl süreceğini düşünüyor. İşadamları partilerden ve Meclis'ten iç çekişme yerine dış dünyaya karşı güvenilirlik ve birliktelik mesajı verilmesini, krizin muhtemel zararlarının hesaplanmasını, alınacak tedbirlerin halkın en az etkileneceği şekilde uygulanmaya konulmasını bekliyor. İşadamlarına göre, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da işsizliğin artmasının önüne geçilmesi için bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmeli. Özel bankalar kredi musluklarını esnaf için yeteri kadar açmadığı için piyasa kilitlendi. Kamu bankalarının devreye girmesi, esnafın bankalar karşısındaki 'kırmızı çizgilerinin' ortadan kaldırılması gerekiyor. 5569 sayılı Finansal Borçları Yapılandırma Yasası olarak bilinen Anadolu Yaklaşımı uygulamasının yürürlük tarihi güncellenmeli. Daha net ifadelerle, şartlarının kolaylaştırılması ve yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Krizden reel sektörün ve KOBİ'lerin daha fazla etkilenmemesi için, sorunlu kredilerde faiz indirimine gidilmesi, vadelerin uzatılması ve fizibıl işletmelere 'işletme kredisi' sağlanması bir diğer önemli talep. Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan prim borçlarının yeniden yapılandırılma ve ödeme süresinin kriz sonrasına ertelenmesini de talep eden işadamları, bu süreçte yeni vergi arayışları ve zamların yapılmaması gerektiğini de ifade etti.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=758739&title=genc-isadamlari-mali-sicil-affi-istedi