Tam mükellef gerçek kişi ve kurumların hisse senedi kazançlarındaki stopaj oranı % 0'a (sıfır) indirildi. |
13 Kasım 2008 | |
Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi ile 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilmesinde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerin başında önceden beyan yoluyla vergilendirilen birçok menkul kıymet gelirlerinin stopaj yoluyla vergilendirilmesi gelmektedir. Söz konusu madde uyarınca stopaj yoluyla vergilendirilen gelir ve kazançlar için beyanname verilmesine gerek yoktur.
Bakanlar Kurulu’na GVK geçici 67. maddenin 17. fıkrası ile bu maddede yer alan oranları her bir kazanç ve irat türü ile bunları elde edenler itibariyle ayrı ayrı sıfıra kadar indirme yetkisi verilmiştir.
2006/10731 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki uygulama
Yukarıda belirtilen yetki Bakanlar Kurulu tarafından 22 Temmuz 2006 tarih ve 2006/10731 sayılı Karar ile kullanılmıştır. Söz konusu Kararın 1. maddesinde, GVK’nun geçici 67. maddesinde sayılan bazı kazanç ve iratlardan yapılacak tevkifat oranları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
Maddenin (a) bendinde dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar tarafından elde edilenler hariç olmak üzere; (1), (2) ve (3) numaralı fıkralarda yer alan gelirler için % 10 oranında tevkifat yapılacağı belirtilmektedir. Kararın (ç) bendinde ise geçici 67. maddenin 11. fıkrasında tanımlanan ihtiyari beyanname verilmesi durumunda uygulanacak olan tevkifat oranının da % 10 olarak belirlendiği yer almaktadır.
2008/14272 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikler
Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinde yer alan yetki Bakanlar Kurulu tarafından, 27 Ekim 2008 tarih ve 2008/14272 sayılı Karar ile yeniden kullanılmıştır. Söz konusu karar 13 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Karar ile tam mükellef gerçek kişi ve kurumlar tarafından hisse senetlerinden elde edilen kazançlar için uygulanan stopaj oranı % 10’dan % 0’a (sıfır) indirilmiştir. Ancak bu oran indirimi menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetlerinden elde edilen kazançları kapsamadığından, bu kazançlar üzerinden eskiden olduğu gibi % 10 oranında stopaj yapılmaya devam edilecektir.
Kararda, bu kararın yayımını takip eden gün yürürlüğe gireceği belirtilmiş ve hisse senetlerinin iktisap tarihlerine ilişkin olarak herhangi bir ayrıma gidilmemiştir. Bu nedenle geçici 67. maddenin (1), (2) ve (3) numaralı fıkraları kapsamındaki hisse senetlerinin, iktisap tarihine bakılmaksızın 14 Kasım 2008 tarihinden itibaren elden çıkarılmalarında % 0 (sıfır) oranının uygulanması gerektiği kanaatindeyiz.
Aynı şekilde hisse senetlerinin alım satımına ilişkin olarak verilen ihtiyari beyannamelerde uygulanacak olan tevkifatın oranı da % 0’a (sıfır) indirilmiştir. Ancak menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetlerinden elde edilen kazançlar için bu oran % 10 olarak uygulanmaya devam edilecektir.
Yukarıda da yer verildiği gibi, söz konusu oran indirimi sadece geçici 67. madde kapsamında stopaja tabi olan hisse senetlerinden elde edilen alım satım kazançlarına uygulanacak olup, bu oran indirimi her nevi tahvil ve Hazine bonoları ile yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen gelirleri kapsamamaktadır. Bu gelirlerin vergilendirilmesinde herhangi bir değişiklik bulunmadığından, genel olarak % 10 oranında tevkifat uygulaması devam edecektir.
Aynı şekilde, mevduat faiz gelirleri, repo gelirleri ve Katılım Bankaları tarafından ödenen kar paylarının stopaj uygulamasında da herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Bu gelirler üzerinden eskiden olduğu gibi genel olarak % 15 oranında tevkifat yapılmaya devam edilecektir.
2008/14272 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının metni
Yapılan açıklamaların daha iyi anlaşılabilmesini temin etmek üzere, 13 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/14272 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ekte (Ek 1) dikkatinize sunulmuştur.
Yukarıda yer verilen konuda ek bilgi gerektiğinde bizimle temasa geçmenizi rica ederiz.
22/7/2006 Tarihli ve 2006/10731 Sayılı Kararnamenin Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar |