Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-Haciz Nedir? Nasıl Çözülür? PDF Yazdır e-Posta
27 Ağustos 2022

Kısa ve bilinen adıyla E-Haciz, alacaklı kamu kurumlarının ya da tahsil dairelerinin alacaklı bulundukları kişilerin menkul ve gayrimenkul mallarına elektronik ortamdan haciz bildirisi gönderilmesi olarak tanımlanabilir.

 

Yasal dayanağı 21/07/1953 tarih ve 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un (AATUHK) 77 ve 88. maddeleridir.

E-Hacizler genellikle şöyle olmaktadır;
- Banka hesabında para yoksa haciz işlemi banka tarafından uygulanmadan geri iade edilmelidir.
- Haciz bildirisinin bankaya tebliğ edildiği tarihte, ‘o anda’ hesapta ne varsa derhal haczedilip ilgili kamu kurumuna gönderilir ve gün sonunda haciz kaldırılmak zorundadır.
- Hesaplara süreklilik arz edecek blokaj konulamaz.
- Kredi kartlarına ve ek hesaplara (kmh vb.) haciz konulamaz.
Gerisi kanun dışı işlemdir, suçtur.

Çözüm önerileri:
- Hesaba E-Haciz bildirimi yapıldığında aynı gün gerekli işlemler yapılarak haczin kaldırılması için bankaya başvurulabilir.
- İlgili kamu kurumuna da başvurarak elektronik haczin 2. Güne sarkmaması gerektiğini bildirmek gerekir.
-Varsa POS hesabı mevcut hesaplardan ayrılmalıdır.
-Gerek kamu idaresinin (Vergi Dairesi, SGK vb.) gerekse de Bankaların görevlileri hakkında mevzuata aykırı davranışları nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesinde düzenlenen görevi kötüye kullanma suçu nedeniyle suç duyurusunda bulunulabilir. Cezası da 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.
-Pek tabii borcun tamamını ödeyerek haciz kaldırılır.
-Ayrıca, gerek dönem dönem çıkan ve af olarak nitelendirilse de adı yapılandırma olan yasalar kapsamında, gerekse de her zaman yürürlükte bulunan ‘meşhur’ 48. madde hükümleri gereğince (6183 S. A.A.T.U.H. Kanun) borçlar taksitlendirilerek e-hacizleri kaldırtmak ta mümkündür. Orhan Kotan