Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yapılan işin tehlike sınıf ve derecesinin belirlenmesi (22.11.08) PDF Yazdır e-Posta
22 Kasım 2008

5510 sayılı Kanunun 83. maddesinde tehlike sınıfından bahsedilmiş ama neye göre olacağı hakkında belirsizlik var. Biz mi başvuru yapacağız yoksa Bakanlık bu konu hakkında bilgi verecek mi veya bordroya göre beyan dilekçesi mi yazılacak?

SS ve GSS Kanununun sosyal sigorta hükümlerine göre işkollarının ve işyerinin hangi tehlike sınıfına girdiğinin, tehlike sınıf ve derecesine ait prim oranlarının ve tehlike derecelerinin belirlenmesinde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin düzenlemelerin yer aldığı “Kısa Vadeli Sigorta Prim Tarifesi” 29.09.2008 tarih ve 27012 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı.


Tarifenin Geçici 1. maddesine göre; 1 Ekim 2008 tarihinden önce 506 sayılı SSK kapsamına alınmış olan işyerleri için uygulanmakta olan iş kazası ve meslek hastalıkları prim oranı 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 0,5 puan düşürülerek uygulanacak. Mevcut işkolu kodları, işverenlerin elektronik veya kağıt ortamında yapacakları beyana istinaden, Kurumca gerek görülen haller hariç olmak üzere, ayrıca tebligat yapılmaksızın tarifedeki uygun işkolu kodlarına dönüştürülecek.

Tarifenin Geçici 2. maddesine göre; 1 Ekim 2008 tarihinden önce 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa ve 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanununa göre tescil edilmiş sigortalıların meslek kodları Kurumca Tarifedeki uygun işkolu kodlarına dönüştürülecek. Meslek kodları Tarifedeki işkolu uygun işkolu kodlarına dönüştürülen sigortalılar, bu işleme karşı 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren üç ay içerisinde Kuruma itirazda bulunabilecekler.

 

http://www.gazeteport.com.tr/EKONOMI/NEWS/GP_328612