Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
4 Sayılı Veraset ve İntikal vergisi Sirküleri Yayımlandı (24.11.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Kasım 2008

Bankalar tarafından maaş ödeme protokolleri gereğince yapılan promosyon ödemelerinin gelir vergisi ve veraset ve intikal vergisi yönünden nasıl değerlendirileceğine ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Sirküleri yayımlandı.

Kapsam :

Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan 20.11.2008 tarih ve 4 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Sirküleri ile, kamu ve özel kuruluşlar ile bankalar arasında yapılan maaş ödeme protokolleri gereğince, bankalar tarafından söz konusu kuruluşlara veya personeline ayni veya nakdi olarak yapılan “promosyon” ödemelerinin gelir vergisi ve veraset ve intikal vergisi yönünden nasıl değerlendirileceği ile ilgili konular açıklanmıştır.

Sirkülerde yer alan açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.

1. Promosyon Ödemelerinin Gelir Vergisi Kanunu Yönünden Değerlendirilmesi

Sirkülerde, bankalar tarafından yapılan promosyon ödemeleri Gelir Vergisi Kanunu açısından değerlendirilmiş ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

  • Maaş promosyonlarının bankalar tarafından doğrudan çalışanlara puan veya nakit olarak ödenmesi durumunda, banka ile çalışanlar arasında işçi-işveren ilişkisi olmadığından, çalışanlara yapılan bu türden ödemelerin ücret olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.
  • Bankalar tarafından, vergi mükellefi olsun veya olmasın promosyon anlaşması yapılan kuruma ödeme yapılması ve bu ödemelerin gelir olarak kaydedilmeden çalışanlara aynen aktarılması halinde, ödeme yapan kurum aracı durumunda olacağından, çalışanlara yapılan bu türden ödemelerin ücret olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.
  • Promosyon ödemelerinin banka tarafından doğrudan iktisadi faaliyeti olan kurumlara yapılması ve yapılan ödemelerin kazanca dahil edilmesi durumunda, ilgili kurum tarafından çalışanlara yapılan ödeme banka promosyonu olma niteliğini kaybetmiş olacağından, ücretlerin vergilendirilmesine ilişkin hükümlere göre değerlendirilmesi gerekir.

2. Promosyon Ödemelerinin Gelir Vergisi ve Veraset ve İntikal Vergisi Kanunları Yönünden Değerlendirilmesi

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre, malların veraset yoluyla veya her ne suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabi olup, ivazlı intikaller bu vergiye tabi olmamaktadır.

Bankalar, kendilerinden maaş alan personele kredi temin etme, kredi kartı verme, havale ve EFT işlemlerinin yapılması gibi bankacılık işlemlerinin bankalarında gerçekleştirilmesini sağlamak suretiyle ve hesaplardaki atıl parayı kullanarak ticari faaliyetlerini genişletmeyi ve ticari kazanç elde etmeyi amaçlamaktadır.

Dolayısıyla, bankalar tarafından yapılan protokol çerçevesinde söz konusu kurumlarda çalışan personele promosyon adı altında yapılan ödemeler ivazsız bir intikal niteliği taşımadığından, veraset ve intikal vergisi kapsamında değerlendirilemez.

3. Sonuç

Sonuç olarak bankalar tarafından;

  • İlgili protokoller gereği işveren olan gerçek ve tüzel kişilere yapılan promosyon ödemelerinin, işverenin iktisadi faaliyetinin bulunması halinde ticari/kurum kazancı olarak değerlendirilmesi,
  • Kamu kurum veya kuruluşlarıyla yapılan protokollere istinaden çalışanlara yapılan promosyon ödemelerinin ücret olarak değerlendirilmemesi,
  • Ödemelerin kamu kurum veya kuruluşlarına yapılması ve bu tutarların çalışanlara aktarılmasında ilgili kurumun aracı olması halinde ücret olarak değerlendirilmemesi,
  • Yapılan söz konusu ödemelerin ivazlı bir intikal olması nedeniyle veraset ve intikal vergisine tabi tutulmaması,

gerekmektedir.PwC

Sirküler metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

·4 Sayılı Veraset ve İntikal vergisi Sirküleri Yayımlandı