Mali Sorumluluk Tazminatı (Kasa Tazminatı) |
|
|
|
12 Ocak 2023 |
✅️Nakit akışının olduğu birim ve süreçlerde görev yapan ve sorumlulugu olan para alış verişinin yarattığı stres ve olusturdugu risk nedeni ile ödenir.
✅️Çalışana ücret dışı ödenen ek ödeme çeşitlerinden birisidir.
✅️Bankada çalışanlar, muhasebe bölümünde kasa tutanlar, kıymetli evrak ya da kıymetli defteri muhafaza etmekle ilgili kişiler içindir.
✅️Mali sorumluluk tazminatı sadece fiili çalışılan günler için hesaplanır ve bordroya bu şekilde eklenir.
✅️Çalışan mali sorumluluk tazminatı için talepte bulunabilir. Ancak, böyle bir talebin -işveren tarafından kabulü halinde fiiliyata dökülmesi gereklidir.
✅️Söz konusu ödeme 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 80’inci maddesinde öngörüldüğü üzere prime esas kazançlardan birisi olarak sayılmadığından Prime Esas Kazanca dahil edilmez. ❗️
✅️Sorumluluğu bulunmayan sigortalılara Mali Sorumluluk Tazminatı ödemesinin yapılması halinde söz konusu ödemeler prime esas kazanca dahil edilecektir.
✅️193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre kasa tazminatı ücretin bir parçası olarak sayıldığından gelir vergisi hesabına dahil edilir.
✅️Damga vergisi hesabında dikkate alınır.
✅️Günlük bir alt veya üst tutar sınırlaması söz konusu değildir. Ancak, belirlenecek tutar yapılan iş ve alınan sorumluluğa kıyasla makul bir miktarda olmalıdır.
✅️Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği (madde 70) kapsamında düzenlenen kasa tahsildarlarının kasa tazminatı brüt ücretlerinin %20’sidir.
✅️Mali sorumluluk tazminatı karşılığında işçi ücretlerinden kesinti yapılamaz. “Madde 62 – Her türlü işte uygulanmakta olan çalışma sürelerinin yasal olarak daha aşağı sınırlara indirilmesi veya işverene düşen yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesi nedeniyle ya da bu Kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işçi ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz.”
✅️Kıdem tazminatına dahil edilmesi gerekmektedir.
✅️Diğer ücret zamanaşımları gibi 5 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.
|